• Proizvodi
 • Saveti
 • Recepti
 • Prodavnice
 • Naša priča
 • Kontakt
0
Kategorije
0
Korpa
Prijavi se
Bio Spajz
/Zdravi napici
/
Čaj od korena omana 80 g IPLB Dr Josif Pančić
  Šifra: 502014

  Čaj od korena omana 80 g IPLB Dr Josif Pančić

  233 RSDkom

  Robna marka: IPLB Dr Josif Pančić Zemlja porekla: Srbija Pakovanje: g

  o proizvodu

  Aktivni sastojci omana pokazuju baktericidno, anthelmintičko, antifungalno i antitumorsko delovanje. Za olakšavanje iskašljavanja, olakšavanje lučenja žuči, podsticanje izlučivanja mokraće. 

  svojstva

  Rizom je granat i krtolast. Listovi su naizmenični, jajasti, sa naličja dlakavi, obod je nazubljen. Listovi obuhvataju stabljiku srcastom osnovom. Stabljika je uspravna, u gornjem delu dlakava. Glavice su krupne, pojedinačne ili u razređenim gronjama. Osovina cvasti je ravna i gola, središni cvetovi cvasti su cevasti, a obodni jezičasti, žuti. Raste u istočnoj i jugoistočnoj Evropi, na Kavkazu, spontano je raširen po čitavoj Evropi. Osušen rizom sa korenom (Inulae rhizoma et radix). 

  sastojci

  Koren omana sadrži preko 40 % inulina, sluzi, etarsko ulje, seskviterpenske laktone, triterpene, stigmasterol, poliacetilene.
  Alergen info: iritira mukozne membrane i može izazvati kontaktni dermatitis i povraćanje. Može da utiče na već postojeću terapiju antihipertenzivima i hipoglikemicima.

  način pripreme

  Pola kafene kašičice usitnjenog korena preliti sa oko 200 ml ključale vode i posle 5-10 minuta procediti. Pije se dve do tri šolje čaja dnevno.

  napomena

  Oman (Inulae radix) ulazi u sastav čajne mešavine broj 4.

  Ne preporučuje se tokom trudnoće i dojenja.