• Proizvodi
 • Saveti
 • Recepti
 • Prodavnice
 • Naša priča
 • Kontakt
0
Kategorije
0
Korpa
Prijavi se
Bio Spajz
/Organski proizvodi
/
Čaj senča (organski proizvod) 50 g Bio Špajz
Bio Spajz/
Čaj senča (organski proizvod) 50 g Bio Špajz
  Šifra: 1524009

  Čaj senča (organski proizvod) 50 g Bio Špajz

  399 RSDkom

  Robna marka: Bio Špajz Zemlja porekla: Japan Pakovanje: g

  nutritivne vrednosti

  na 100g
  energetska Vrednost Kcal
  2
  energetska Vrednost KJ
  8
  masti
  0 g
  - mononezasićene masti
  --
  - polinezasićene masti
  --
  - zasićene masti
  0g
  ugljeni hidrati
  0.2 g
  - šećeri
  0 g
  vlakna
  --
  proteini
  0.2g

  o proizvodu

  Senča (sencha) je vrhunski japanski zeleni čaj koji se dobija obradom najkvalitetnijih rukom branih mladih zelenih listova biljke čaj.

  svojstva

  Senča čaj predstavlja snažno antioksidaciono sredstvo (uništava slobodne radikale koji prouzrokuju starenje i propadanje organizma) snižava holesterol i trigliceride.
  Senča čaj izrađuje se na tradicionalan način kratkim parenjem svežih mladih listova čime se održava prirodna zelena boja (parenje sprečava fermentaciju lišća). U listovima ostaje mnogo hlorofila koji čaju daje svežinu. Pareno lišće se presuje, suši, te neposredno nakon hlađenja pakuje kako bi se sačuvali svež ukus i aroma.

  Postoje dve velike vrste čajeva. To su:
  - čaj, koji se dobija od biljke čaj (Camelia sinesis) i
  - biljni čaj, koji se dobija od različitih lekovitih biljaka.

  Namena i karakter ovih čajeva je različita. Pravi čaj ima u sebi kofeina i koristi se kao stimulativno, detoksikujuće ili umirujuće sredstvo dok se biljni čajevi u najvećoj meri koriste kao lekovita sredstva narodne medicine ili kao prijatni dnevni napici.

  U srpskom jeziku rečju ,čaj’ najčešće se označava bilo koji napitak nastao prelivanjem kipuće vode preko neke, obično sušene, biljke. Ipak, preciznije posmatrano, čaj (Camellia sinesis) je biljka i tek prelivanjem vrućom vodom obrađenih listova, pupoljaka, peteljki pravo ove biljke i ostavljanjem da smeša nekoliko trenutaka odstoji dobija se napitak ,čaj’!

  Obrada listova, pupoljaka i peteljki biljke čaj može podrazumevati oksidaciju, pečenje, sušenje ili dodavanje drugih cvetova, začina, voća, biljaka...
  Četiri osnovne vrste čaja su zeleni, crni, ulong i beli čaj.
  Biljka čaj, u divljini, naraste i do 10 m visine. Na plantažama se, radi lakšeg branja, orezuje na visinu od 1-2 m. U žarkim i vlažnim predelima, gde čajno drvo brzo raste, berba traje cele godine, svakih desetak dana. Listovi se, pošto se uberu, tretiraju na različite načine i trpe mnogobrojne promene i tako nastaje zeleni, beli, crni ili crveni čaj. Najvažniji od tih procesa je fermentacija, reakcija koja se odvija uz pomoć enzima sadržanih u svežim listovima biljke. Koriste se različiti delovi biljke čaj a najboljeg kvaliteta su pupoljak i prvi list ispod njega.
  Osnovni sastojci zelenog čaja, čija harmonična kombinacija povoljno deluje na ljudski organizam, su: kofein, tanin, esencijalna ulja i vitamini. Kofein koji unosimo pijući zeleni čaj deluje na naš organizam nešto drugačije nego kofein koji unosimo pijući kafu.
  Najpoznatije vrste japanskog zelenog čaja su: gjokuro, mača, senča, genmaiča, banča, kukiča...

  Procenat kofeina u kafi i različitim vrstama čaja:
  kafa – 0.05%
  crni čaj – 0.05%
  gjokuro čaj – 0.02%
  senča – 0.015%
  genmaiča – 0.008%

  način pripreme

  1 kašičicu čaja prelijte vrućom, nikako kipućom vodom, i ostavite poklopljeno 2-3 minuta. Nakon toga procedite.
  Pripremanje čaja u Japanu je dostiglo nivo vrhunske umetnosti i svakako da je način pripreme veoma važan za ukus i kvalitet napitka. Važno je da na početku pripreme u sud ulijete hladnu vodu, koju potom stavljate da se ugreje. Suviše vruća voda uništiće dragoceni deo lekovitih sastojaka čaja i učiniti ga gorkim, te se preporučuje da u pripremi čaja temperatura vode nikada ne prelazi 80°C.  Tradicionalno, japanskim zelenim čajevima ne dodaje se ni mleko ni šećer. Senča je vrhunski čaj koji u sebi sadrži veću količinu kofeina tako da se obično pije iz manjih šoljica i ne koristi se da utoli žeđ. 1 kašičicu čaja prelijte vrućom, nikako kipućom vodom, i ostavite poklopljeno 2-3 minuta. Nakon toga procedite.

  A ukoliko želite da pripremite senča čaj po svim pravilima, sledite sledeća uputstva. Ugrejte čajnik dodajući u njega toplu vodu, a zatim izlijte ovu vodu. U ovaj čajnik stavite po jednu supenu kašiku čaja za svaku šolju čaja koju želite da pripremite. U drugi sud uspite hladnu vodu, onoliko šolja vode koliko čaja želite na kraju da dobijete. Čim voda zavri, sklonite sud sa vatre i ostavite par minuta da se voda malo prohladi. Ovu vruću vodu ulijte zatim u čajnik i ostavite da ostoji kratko, jedan minut (u suprotnom će čaj postati gorak i izgubiti deo lekovitih sastojaka).

  Kada se ohladi senča čaj postaje gorak.
  Listovi senča čaja pripremanog na ovaj način mogu biti iskorišteni još 1-2 puta.
  Ako koristite listove senča čaja po drugi put, nemojte dodavati sveže listove.