• Proizvodi
  • Saveti
  • Recepti
  • Prodavnice
  • Naša priča
  • Kontakt
0
Kategorije
0
Korpa
Prijavi se
Bio Spajz
/Osnovne namirnice
/
Crna kinoa (organski proizvod) 200 g Bio Špajz
Bio Spajz/
Crna kinoa (organski proizvod) 200 g Bio Špajz
    Šifra: 4509010

    Crna kinoa (organski proizvod) 200 g Bio Špajz

    485 RSDkom

    Robna marka: Bio Špajz Zemlja porekla: Holandija Pakovanje: g

    nutritivne vrednosti

    na 100g
    energetska Vrednost Kcal
    368
    energetska Vrednost KJ
    1539
    masti
    6.1g
    - mononezasićene masti
    --
    - polinezasićene masti
    --
    - zasićene masti
    0.71g
    ugljeni hidrati
    57.1g
    - šećeri
    1.34g
    vlakna
    7g
    proteini
    14.1g

    o proizvodu

    Crna kinoa (organski proizovod) .  Kinoa je izuzetno hranljiva: odličan je izvor kalcijuma i ima bolji sastav aminokiselina od bilo koje druge žitarice.

    svojstva

    Kinoa je jedna od najstarijih žitarica, i zato je često zovu i ,majka žitarica’. Raste u Andima i hiljade godina bila je osnova ishrane starih Inka. Od svih žitarica ima najbolji balans aminokiselina: sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina. Postoje mnogo vrsta kinoe, a najpopularnije su bela, crvena i crna.

    Crna kinoa se jednako dobro i lako kuva kao i bela, ali je nešto hrskavija i ima orašastiji ukus.

    Odličan je izvor gvožđa, fosfora, vitamina B i E. Jača organizam. Koristi se kao pirinač: ili kao glavno jelo, kao kaša ili kao prilog  uz povrće, pasulj, u salatama i supama.

    Slatko–kiselog je ukusa. Generalno jača celo telo i greje telo. Tonificira bubrege.

    Odlična je hrana za vegeterijance koji još uvek imaju želju za mesom.

    Ne sadrži gluten, te je mogu slobodno koristiti i osobe koje pate od celijakije.

    Kinoa je žitarice iz porodice Chenopodium, kao i amarant. Kinoa ne pripada zaista žitaricama, ali se na taj način gaji i priprema pa se zbog toga često u tu grupu i pripaja. Od biljke kinoe u ishrani se koriste i zeleni listovi. Kinoa se uzgaja na velikim visinama.

    način pripreme

    U 1-2 šolje vode sipati 1 šolju kinoa i sačekati da zavri. Kada zavri smanjiti vatru i ostaviti da lagano vri oko 15 minuta (sve dok se klica ne odvoji od semena). Kada se skuva, kinoa je vazdušasta i lagana.

    Kinou možete začiniti po želji, možete joj dodati razne sosove ili je pripremati uz druge namirnice. Pripremajte kinou i kao pirinač (u pilavima, rižotima...). Slobodno je mešajte sa drugim žitaricama, da biste pojačali jelo. Kombinujte je sa povrćem i mahunarkama. Kinou možete i samleti u brašno i koristiti za pečenje hleba, peciva i poslastica.