• Proizvodi
  • Saveti
  • Recepti
  • Prodavnice
  • Naša priča
  • Kontakt
0
Kategorije
0
Korpa
Prijavi se
Bio Spajz
/Osnovne namirnice
/
Crni pirinač (organski proizvod) 200 g Bio Špajz
Bio Spajz/
Crni pirinač (organski proizvod) 200 g Bio Špajz
    Šifra: 4504010

    Crni pirinač (organski proizvod) 200 g Bio Špajz

    271 RSDkom

    Robna marka: Bio Špajz Zemlja porekla: Holandija Pakovanje: g

    nutritivne vrednosti

    na 100g
    energetska Vrednost Kcal
    357
    energetska Vrednost KJ
    1500
    masti
    1.6g
    - mononezasićene masti
    --
    - polinezasićene masti
    --
    - zasićene masti
    0.5g
    ugljeni hidrati
    72.8g
    - šećeri
    0.7g
    vlakna
    1.4g
    proteini
    9.9g

    o proizvodu

    Crni pirinač ima više minerala od ostalih vrsta pirinča i dobar je za hladnije dane zato što uspeva da zadrži toplotu u unutrašnjosti tela. Ima diuretička svojstva i dobar je za bubrege i bešiku.

    svojstva

    Ima više minerala od ostalih vrsta i dobar je za hladnije dane jer uspeva da zadrži toplotu u unutrašnjosti tela. Jača bubrege i bešiku.

    način pripreme

    1 šolju pirinča sa 2 šolje vode kuvati 45 min. Posuti susamom.

    Puding od crnog pirinča
    Ako su vam dosadili razni pudinzi koje možete kupiti i instant napraviti za 10-ak minuta, onda je ovo idealan recept za vas.
    Sastojci: 1 šolja crnog pirinča, 1 šolje šećera , 1 konzerva kokosovog mleka.
    Staviti pirinač, 3 šolje vode i  pola kašičice soli da provri u loncu, a zatim smanjiti temperaturu, poklopiti i ostaviti 45 minuta. Dodati tome šećer, pola kašičice soli i  1 šoljicu kokosovog mleka i ostaviti na najjačoj temperaturi dok ne provri, a zatim smanjiti ringlu na slabu vatru, držati nepoklopljeno, mešati povremeno dok smesa ne postane gusta, a pirinač mek (oko 30 minuta ). Zatim to skloniti sa ringle dok se ne ohladi na sobnu temperaturu, povremeno mešajući, najmanje 30 minuta. Pred posluživanje promešati puding i podeliti ga u 8 činija, a zatim preko svake dodati preostalo kokosovo mleko. 

    za one koje žele da znaju više

    Crni pirinač potiče iz Azije ali se u zadnje vreme poprilično koristi i u drugim kuhinjama širom sveta, kao i u Americi gde se čak proizvodi takozvani "Kineski hleb od crnog pirinča".  Ova vrsta pirinča tokom kuvanja dobija tamno ljubičastu boju zbog visokog nivoa anticijanina. Takođe sadrži veliki broj minerala, pogotovo gvožđa, a kao i svi pirinči sadrži i nekoliko aminokiselina. Prepuručuju ga kod spremanja pudinga i torti.