• Proizvodi
  • Saveti
  • Recepti
  • Prodavnice
  • Naša priča
  • Kontakt
0
Kategorije
0
Korpa
Prijavi se
Bio Spajz
/Osnovne namirnice
/
Crvena kinoa (organski proizvod) 200 g Bio Špajz
Bio Spajz/
Crvena kinoa (organski proizvod) 200 g Bio Špajz
    Šifra: 4503006

    Crvena kinoa (organski proizvod) 200 g Bio Špajz

    547 RSDkom

    Robna marka: Bio Špajz Zemlja porekla: Peru Pakovanje: g

    nutritivne vrednosti

    na 100g
    energetska Vrednost Kcal
    368
    energetska Vrednost KJ
    1539
    masti
    6.1g
    - mononezasićene masti
    --
    - polinezasićene masti
    --
    - zasićene masti
    0.71g
    ugljeni hidrati
    57.1g
    - šećeri
    1.34g
    vlakna
    7g
    proteini
    14.1g

    o proizvodu

    Kinoa je jedna od najstarijih žitarica, i zato je često zovu i "majka žitarica". Raste u Andima i hiljade godina bila je osnova ishrane starih Inka. U prodavnicama ćete najčešće naići na belu, crvenu i crnu kinou. Kinoa je izuzetno hranljiva sadrži više kalcijuma od mleka, a za ishranu ima bolji sastav aminokiselina od bilo koje druge žitarice. Odličan je izvor gvožđa, fosfora, vitamina B i E. Jača organizam. Koristi se kao pirinač: ili kao glavno jelo, kao kaša ili kao prilog uz povrće, pasulj, u salatama i supama.

    svojstva

    Bela, crvena i crna kinoa se gaje na isti način i kuvaju na skoro isti način. Bela kinoa traži oko 10 do 15 minuta kuvanja i najmanje je krckava, crvena kinoa je negde u sredini ovog spektra, a crna kinoa se kuva još dodatnih 5 minuta i najkrckavija je. Dobro skuvana kinoa ima penušavu strukturu, lako se vari i ima blag orašast ukus.


    Kinoa ima, za ljudsku ishranu, bolji sastav aminokiselina od bilo koje druge žitarice. Slatko–kiselog je ukusa. Generalno jača celo telo i greje telo. Tonificira bubrege. Odlična je hrana za vegeterijance koji još uvek imaju želju za mesom.


    Kinoa je žitarice iz porodice Chenopodium, kao i amarant. Kinoa ne pripada zaista žitaricama, ali se na taj način gaji i priprema pa se zbog toga često u tu grupu i pripaja. Od biljke kinoe u ishrani se koriste i zeleni listovi.

    način pripreme

    U 1-2 šolje vode sipati 1 šolju dobro oprane kinoe i sačekati da zavri. Kada zavri smanjiti vatru i ostaviti da lagano vri oko 15 do 20 minuta (sve dok se klica ne odvoji od semena). Kada se skuva, kinoa je vazdušasta i lagana.

    Kinou možete začiniti po želji, možete joj dodati razne sosove ili je pripremati uz druge namirnice. Pripremajte kinou i kao pirinač (u pilavima, rižotima...). Slobodno je mešajte sa drugim žitaricama, da biste pojačali jelo. Kombinujte je sa povrćem i mahunarkama. Kinou možete i samleti u brašno i koristiti za pečenje hleba, peciva i poslastica.