• Proizvodi
 • Saveti
 • Recepti
 • Prodavnice
 • Naša priča
 • Kontakt
0
Kategorije
0
Korpa
Prijavi se
Bio Spajz
/Kozmetika i higijena
/
Eterično ulje smilja 5 ml Aromatherapist
Bio Spajz/
Eterično ulje smilja 5 ml Aromatherapist
  Šifra: 7000042

  Eterično ulje smilja 5 ml Aromatherapist

  1,348 RSDkom

  Robna marka: Aromatherapist Zemlja porekla: Srbija Pakovanje: ml

  o proizvodu

  Eterično ulje smilja (Helichrysum italicum). Fitoaromaterapeutski kvalitet.

  svojstva

  Eterična ulja nisu samo mirisi u bočici
  Eterična ulja su mnogo više od mirisa. Pre svega, mogu rešiti mnoge zdravstvene probleme bez kontraindikacija. Takođe mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme ako ih ne poznajemo dobro i nepravilno koristimo. Po hemijskoj strukturi zapravo nisu ulja već predstavljaju spoj aktivnih bioloških spojeva koje smo dobili iz biljke destilacijom ili hladnim ceđenjem.

  Mirisne note po kojima ih mnogi poznaju su ih odvojili od ostalih biljnih ekstrakata i njihovu upotrebu proširili i na parfemsku industriju.

  Eterična ulja imaju veoma male molekule pa se brzo apsorbuju kroz kožu i ulaze u krvotok.

  Kako bi usporili njihovo delovanje ne nanosimo ih čista na kožu već razblažujemo u baznim uljima. Neka od eteričnih ulja sadrže toksične sastojke pa je neophodno sprečiti njihov nagli ulazak u krvotok.

  Količina dobijenog eteričnog ulja varira između biljaka. Za litar eteričnog ulja možemo iskoristiti 100 kg ili nekoliko tona biljnog materijala. Sve zavisi koliko biljka ima ulja u sebi. Od toga često varira i cena eteričnog ulja.

  Protrljajte svež cvet lavande između prstiju, osetićete miris i blago škriputanje. Da, to je eterično ulje. Dok ljuštite pomorandžu pa kapljica dođe u kontakt s očima i izaziva peckanje, i to je eterično ulje.

  Izolacija eteričnog ulja zavisi od toga iz čega ga dobijamo.

  Za većinu biljaka nam je neophodna destilacija. Navešćemo neke primere.

  Lavanda
  Potrebna su tri kazana za destilaciju: jedan napunjen cvetovima lavande, a drugi vodom. Ispod kazana sa vodom gori vatra koja ga zagreva i para prolazi kroz drugi kazan sa lavandom. Para otapa eterično ulje iz lavande i sa sobom ga nosi u treći kazan. Para se taloži, a na vrhu se odvaja čisto eterično ulje.

  Jedan deo aktivnih sastojaka ostaje otopljen u pari. Tu vodenu otopinu nazivamo hidrolat.

  Hidrolat nekad može da otopi sastojke koje ne sadrži ni eterično ulje. Samo odvajanje eteričnog ulja na vrhu nam pokazuje da nisu topiva u vodi. Alkohol, bazna ulja, med i šećer rastapaju eterična ulja.

  Citrusi daju ulja na drugačiji i jednostavniji način
  Kora se cedi hladnim postupkom i tečnost koja izađe iz nje se taloži. Na vrhu se odvaja eterično ulje.

  Nikad čista na kožu, pravilo je koje važi za većinu eteričnih ulja.

  Kap čajevca na upaljenoj akni preko noći može rešiti problem ali kora cimeta može da ostavi ožiljak do kraja života.

  I onda psihosomatika... Pad koncentracije rešava se jednom kapljicom eteričnog ulja mente koje se protrlja između dlanova i duboko udiše na nos.

  Mandarina i list gorke pomorandže će brzo izmamiti osmeh. I bez straha za bore od smejanja, tu je smilje, nepobedivi saveznik protiv starenja kože. Uz dve kapi lavande na jastuku počinje opuštanje...

  Eterična ulja uspešno rešavaju skoro svaki zdravstveni problem. Sigurno, intenzivno i bez kontraindikacija. Zbog te činjenice se razvila čitava nauka koja je uvrstila korištenje eteričnih ulja u medicinsku disciplinu.

  Prvi i pravi parfemi su nastali od eteričnih ulja. Ne miriše svaki parfem isto na svakome, osim ako je sintetički. Eterična ulja iz parfema se mešaju na našim izlučevinama i oblikuju miris. Tako mi postajemo deo tog mirisa i nosimo ga kao vidljivu auru oko sebe.

  Kada otkrijete miris koji najviše volite imajte ga uvek sa sobom.
  Velika popularnost eteričnih ulja je dovela do zloupotrebe i kopiranja ovih divnih prirodnih esencija. Nisam još nikad upoznao osobu koja ne voli miris ruže. Te predivne latice u sebi kriju eterično ulje, u ekstremno malim koncentracijma pa 1 ml (oko 25 kapi) pravog eteričnog ulja ruže košta oko 5.000 rsd. I kako onda možete očekivati da se ovo ulje nađe u proizvodima koji imaju nisku cenu? Jednostavno je nemoguće. Uglavnom se dodaju sintetički mirisi.

  Drugi problem koji se pojavio je masovno plantažiranje.

  Ako odete u vrtni centar i kupite dve sadnice iste lavande zatim jednu posadite negde na Staroj planini, a drugu u beograskom vrtu, nećete dobiti isto ulje u cvetu.

  Klimatski uslovi, zemlja i nadmorska visina utiču na razvoj eteričnog ulja.

  Najbolje smilje raste u kamenjaru, tamo gde ne raste skoro ništa drugo i gde mu je poskok prvi komšija. Popularnost ovog ulja dovela je ljude na ideju da ga sade u plastenicima ili još gore, da zemlju natapaju sintetičkim đubrivom. Naravno da na kraju ne dobijemo ulje dobrog kvaliteta.

  Natpis 100% čisto na bočici često ne znači ništa. Natpis menta nam ne govori ništa. Eterična ulja imaju svoje hemotipe, pa tako imamo više vrsta mente koje u zavisnosti od aktivnih sastojaka imaju drugačije delovanje.

  Analize eteričnih ulja nam pokazuju koji aktivni sastojci su najbrojniji i na osnovu toga odlučujemo na koji način ćemo koristiti eterično ulje.

  sastojci

  Neril-acetat, neril-propionat, alfa-kurkumen.

  napomena

  Čuvati na tamnom i hladnom mestu van domašaja dece. Ne koristiti direktno na koži.