• Proizvodi
 • Saveti
 • Recepti
 • Prodavnice
 • Naša priča
 • Kontakt
0
Kategorije
0
Korpa
Prijavi se
Bio Spajz
/Zdravi napici
/
Hajdučka trava stolisnik 80 g IPLB Dr Josif Pančić
Bio Spajz/
Hajdučka trava stolisnik 80 g IPLB Dr Josif Pančić
  Šifra: 505067

  Hajdučka trava stolisnik 80 g IPLB Dr Josif Pančić

  279 RSDkom

  Robna marka: IPLB Dr Josif Pančić Zemlja porekla: Srbija Pakovanje: g

  o proizvodu

  Koristi se za ublažavanje tegoba kod poremećaja u varenju, bolova i grčeva u stomaku, oboljenja jetre i žučne kese, dijareje, za poboljšanje apetita.

  svojstva

  Hajdučka trava ili stolisnik  čisti i jača krv i probavne organe. Posebno je korisna za lečenje jetre, slezine, gušterače, žutice, navale krvi u glavu, katara u crevima i želucu, zatim grčeva, groznice, lupanja srca, bolova u krstima i leđima, neredovnih menstruacija, krvavih i zatvorenih šuljeva, nesanice, raznih osipa i cireva.
  Čaj korisno deluje i leči ispucane ruke, ranjive bradavice majki koje doje, kao i kod lečenja osipa na koži – psorijaze.
  Takođe se upotrebljava kod angine pektoris, i to kao čaj. Kod nervoznih osoba preporučuje se češće pranje celog tela rashlađenim čajem od stolisnika i to ujutro i uveče. Tople kupke od stolisnika i kamilice ublažuju nervne bolove.
  Smanjuje teškoće kod gihta i reumatizma. Povoljno deluje za lečenje šećerne bolesti, naročito u početnom stadijumu. Korisna je i kod prekomernog krvarenja.
  Spada među lekovita sredstva koja deluju svojim gorkim ukusom na sluznicu želuca, pa tako podstiče izlučivanje želučanog soka, a samim tim pobuđuje apetit.
  Povoljno deluje na resorpciju hrane. Lekoviti preparati sa stolisnikom, odnosno mešavina čajeva, pomažu kod gastritisa, kolitisa, grceva u želucu i crevima. Kalijum, koji je sadržan u stolisniku potpomaže rad bubrega i krvotoka, te tako posredno utice na rad srca, uspešno se koristi i kod ženskih bolesti.

  način pripreme

  Supenu kašiku hajdučke trave (Millefollii herba) preliti šoljom (200 ml) ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji pola sata, a zatim čaj procediti. Piti tri puta dnevno, šolju nezaslađenog čaja pre jela.

  za one koje žele da znaju više

  Sinonimi su stolisnik, ajdučica, armanj, jalova mesečina, kunica, paprac, petrovsko cveće, ravanj, stolista, tintorova trava.
  Hajdučka trava ili stolisnik uspravna je biljka visine do 80 cm. Boja stabljike je svetlozelena ili crveno-smeđa. Ima mnoštvo perastih listova. Cela biljka veoma je ugodnog mirisa. Mnogobrojni sitni listovi su ili beli ili purpumo-crveni. Cvetovi su skupljeni u cvat na vrhu stabljike. Raste svuda uz puteve i polja u kontinentalnoj klimi, kao samonikla biljka. Cveta belim cvetovima od juna do avgusta. Bere se za vreme cvetanja a listovi do jeseni.
  Botaničko ime je dato prema grčkom junaku Ahilu –Achillea, a značenje je da daje snagu. Nadzemni deo biljke u cvetanju sadrži do jedan odsto etarskog ulja (farmakopeja zahteva najmanje 0,13%), vlavonoide, vitamin K, gorku materiju ahilein, smole, stereole, tanine i dr. Etarsko ulje hajdučke trave dobija se destilacijom pomoću vodene pare, a sadrži pinen, cineol, tujon, kamfor, limonen, borneol, biljka je rasprostranjena po celoj Evropi. Raste pojedinačno ili u velikom mnoštvu na livadama i pašnjacima .