• Proizvodi
 • Saveti
 • Recepti
 • Prodavnice
 • Naša priča
 • Kontakt
0
Kategorije
0
Korpa
Prijavi se
Bio Spajz
/Zdravi napici
/
Kantarion 80 g IPLB Dr Josif Pančić
  Šifra: 502025

  Kantarion 80 g IPLB Dr Josif Pančić

  242 RSDkom

  Robna marka: IPLB Dr Josif Pančić Zemlja porekla: Srbija Pakovanje: g

  o proizvodu

  Kantarion (Gospina trava) se koristi za ublažavanje tegoba kod lakših depresija, anksioznosti, čira na želucu. Spolja kod zapaljenskih procesa na koži, hemoroida i za zarastanje rana i opekotina (u toku primene kantariona izbegavati sunčanje).

  svojstva

  Kantarion (Hyperici herba conc.) ima antiseptička,  analgetička i blago sedativna svojstva (za lečenje blage depresije, kao i povišene nervoze i napetosti).
  Koristi za lečenje bolesti respiratornog trakta (bolesti pluća, hroničnog kašlja, astme) bolesti gastroenterološkog trakta (povišena kiselina u želucu, gastritis, grčevi, crevni paraziti, hemoroidi); bubrežnih bolesti i bolesti mokraćne bešike; belesti jetre, slezine i žuči.
  Pomaže kod neredovne i preobilne menstruacije, belog pranja.
  Obloge od kantariona se koriste za ublažavanje tegoba kod povreda mišića, otoka, hematoma, iščašenja, uganuća, kao i mnogobrojnih oboljenja koštano-zglobnog sistema (reumatizam, degenerativni reumatizam – artroza , kukova, kolena, ramena; metabolicki reumatizam – giht,  bolnih poremećaja ramena i krsta – lumbago, išijas

  način pripreme

  Supenu kašiku kantariona preliti šoljom (200 ml) ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 5-10 minuta, a zatim čaj procediti. Piti tri puta dnevno po šolju čaja.

  za one koje žele da znaju više

  Kantarion je višegodišnja zeljasta biljka, sa jakim razgranatim korenom. Raste do 100 cm visine. Stabljika je uspravna, čvrsta, uglasta sa naspram postavljenim granama. Listići su sedeći, jajolikog oblika. Na njima se može zapaziti mnoštvo tačkica. To su žlezde u kojima se nalazi eterično ulje. Cvetovi su žute boje sa 5 latica i smešteni su na vrhovima stabljike. Sa donje strane imaju crne tačkice.
  Raste na sunčanim livadama, pustom i neobrađenom zemljištu, suvim brežuljcima, ivicama šuma.
  Najviše se sakupljaju i beru cvetovi i listovi jer sadrže najviše lekovitih sastojaka. Kantarion se bere  u vreme cvatnje (u maju i junu). Kantarion sadrži  veliku količinu etarskog ulja, tanine, smole, crvenu boju (hipericin), karoten , holin, vitamin C, tragove alkaloida i jos drugih lekovitih sastojaka.