• Proizvodi
 • Saveti
 • Recepti
 • Prodavnice
 • Naša priča
 • Kontakt
0
Kategorije
0
Korpa
Prijavi se
Bio Spajz
/Osnovne namirnice
/
Naut - leblebija (organski proizvod) Bio Špajz
  Šifra: 4517002

  Naut - leblebija (organski proizvod) Bio Špajz

  1,180 RSDkg

  +
  Robna marka: Bio Špajz Zemlja porekla: Italija Pakovanje:

  svojstva

  Naut ili slanutak (Cicer arietinum) ili leblebija (kada su semenke pržene ili pečene) je mahunasta belančevinasta biljka koja predstavlja visokovrednu namirnicu. Seme nauta, slično je semenu soje ili sušenom zrnu graška, svetlosmeđe je boje, a koristi se kao varivo ili kao dodatak povrću za pripremanje vrlo ukusnih jela. Nedozrelo seme ljušti se iz mahuna i priprema kao mladi pasulj ili grašak.

  U istočnim zemljama leblebiju melju u brašno i od njega peku izvrsna peciva, ili je u određenoj razmeri (10 - 20 odsto) mešaju s pšeničnim brašnom i peku poseban i vrlo tražen hleb. Najpopularniji orijentalni specijalitet od nauta su propržene semenke, leblebije, koje se grickaju kao kokice ili semenke bundeve i suncokreta. Pržen  i samleven naut odlična je zamena za kafu.
  Biohemijski sastav leblebije sličan je ostalim mahunarkama.

  Osušeno zrno sadrži 17.4 - 23.3 odsto belančevina, 53.5 - 63.6 odsto ugljenih hidrata, 4.1 - 5.5 procenata biljnog ulja 3.3 - 5.5 odsto celuloze i 3.2 - 3.4 odsto mineralnih materija. Mlade mahune leblebije nisu preporučljive za jelo, jer vegetativna masa (stabljika, lišće, pa prema tome i mahuna) ima visok sadržaj jabučne i oksalne kiseline, što može izazvati ozbiljne poremećaje u organizmu.
  Belančevine nauta mogu, slično soji, da zamene belančevine iz mesa, posebno kada se koriste zajedno sa pirinčom ili krompirom.

  sastojci

  Organski naut (leblebija, slanutak).

  za one koje žele da znaju više

  Naut ili slanutak je mahunarka koja se kada je skuvana, pečena ili drugačije obrađena zove leblebija.