• Proizvodi
 • Saveti
 • Recepti
 • Prodavnice
 • Naša priča
 • Kontakt
0
Kategorije
0
Korpa
Prijavi se
Bio Spajz
/Osnovne namirnice
/
Oljušteni ovas (organski proizvod) 500 g Bio Špajz
Bio Spajz/
Oljušteni ovas (organski proizvod) 500 g Bio Špajz
  Šifra: 4514007

  Oljušteni ovas (organski proizvod) 500 g Bio Špajz

  432 RSDkom

  Robna marka: Bio Špajz Zemlja porekla: Holandija Pakovanje: g

  nutritivne vrednosti

  na 100g
  energetska Vrednost Kcal
  389
  energetska Vrednost KJ
  --
  masti
  7g
  - mononezasićene masti
  --
  - polinezasićene masti
  --
  - zasićene masti
  1g
  ugljeni hidrati
  66g
  - šećeri
  --
  vlakna
  11g
  proteini
  17 g
  Holesterol
  0g
  Natrijum
  2g

  o proizvodu

  Nastojte da u ishranu uvedete jednu šolju ovsa ili ovsenih pahuljica dnevno.

  svojstva

  Ovas je odličan izvor dijetetskih vlakana. Vlakna sadrže deo nesvarljivih i deo svarljivih satojaka. Jedan od sastojaka koje digestivni organi mogu svariti je beta-glukan, jedinstveni prirodni polisaharid, koji ima sposobnost da poboljša odbrambenu, imunološku  reakciju organizma na viruse, bakterije i parazite a utiče  i na smanjenje lošeg holesterola u krvi. Ovas je takođe jedan od najboljih izvora tokotrijenola koji uz tokoferole formiraju vitamin E. Tokotrijenoli takođe inhibiraju sintezu holesterola i tako utiču na njegovo snižavanje.  Visok holesterol utiče na mnoga kardiovasularna oboljenja. Ovas ima najbolje dejstvo na snižavanje holesterola kada je deo ishrane sa malo masti i dosta dijetetskih vlakana, uz fizičku aktivnost.
  Kontorolisanje nivoa glukoze i insulina u krvi je od suštinske važnosti za prevenciju dijabetesa. Beta-glukan iz ovsa usporava povišavanje nivoa glukoze u krvi nakon obroka i odlaže, usporava nejgov pad na nivo pre unosa hrane, tako što produžava apsorpciju ugljenih hidrata u krvi. Na ovaj način se izbegavaju nagli skokovi i padovi nivoa šećera u krvi. Sadrži gvožđe 26% DPV, kalcijum 5% DPV.

  način pripreme

  100 g opranog i oljuštenog ovsa staviti u sud, dodati 0.5 l vode. Kuvati 15-20 minuta, ali paziti da se zrna ne raskuvaju.