• Proizvodi
 • Saveti
 • Recepti
 • Prodavnice
 • Naša priča
 • Kontakt
0
Kategorije
0
Korpa
Prijavi se
Bio Spajz
/Osnovne namirnice
/
Šafran sargol 0.25 g Gohar
  Šifra: 3831003

  Šafran sargol 0.25 g Gohar

  350 RSDkom

  Robna marka: Gohar Zemlja porekla: Iran Pakovanje: g

  o proizvodu

  Crveni ili sargol šafran je najčistiji oblik šafrana, bez delova tučka.

  svojstva

  Sargol šafran, ili crveni šafran je najčistiji oblik šafrana, bez delova tučka, te je u potpunosti crven. Ima veoma veliku moć bojenja hrane.

  Iran je jedan od najstarijih regiona u kojem se gaji šafran. Iranski poljoprivredni proizvodi, uključujući šafran su veoma visokog kvaliteta usled izobilja različitih klimatskih uslova.

  Iranski šafran je jedan od najskupljih začina na svetu, upravo zbog svog potencijala. Klimatski i geografski uslovi u potpunosti utiču na kvalitet i količinu šafrana koji se uzgaja i bere, ne samo u Iranu već i širom sveta.

  Šafranal, supstanca koju sadrži šafran je toksična i u velikim količina može izazvati trovanje. Prema iranskim istraživanjima, u iranskom šafranu se nalazi manji procenat šafranala, dok je u drugim delovima sveta na veoma visokom nivou. Trenutno je Iran najveći svetski proizvođač šafrana, uživajući više od 80% svetskog tržišta.

  Da bismo dobili 1 gram vrhunskog šafrana, potrebno je 160 cvetova. Svaka stabljika sadrži do četiri cveta, a svaki cvet 3 stigme. Stigma je ujedno i najviša tačka tučka, koja je u obliku tube i sadrži polen. Prilikom berbe, ubira se polen i seče se stigma. Svaka stigma je u proseku 2.5-3 cm dužine.
  Kako se bližimo samom dnu stigme, ona postaje narandžaste boje i prelazi u žutu, gde nailazimo na tučak, koji je potpuno žut.
  Sargol šafran, ili svecrveni šafran je najčistiji oblik šafrana, bez delova tučka, te je u potpunosti crven. Ima veoma veliku moć bojenja hrane. Vrhunski šafran se dobija sečenjem stigme iznad dela gde stigma počinje da dobija narandžastu boju.

  Ovaj Gohar šafran je sertifikovan pod ISO standardom ISO3632, što potvrđuje najviši kvalitet.
  ISO3632 je standard koji je određen za šafran isključivo i odnosi se na intenzitet boje, prema ocenama IV (najniži kvalitet), III, II, I (najviši kvalitet).

  sastojci

  Šafran sargol - bez delova tučka, u potpunosti crven.