• Proizvodi
 • Saveti
 • Recepti
 • Prodavnice
 • Naša priča
 • Kontakt
0
Kategorije
0
Korpa
Prijavi se
Bio Spajz
/Kozmetika i higijena
/
Ši maslac 120 ml Aromatherapist
Bio Spajz/
Ši maslac 120 ml Aromatherapist
  Šifra: 7000036

  Ši maslac 120 ml Aromatherapist

  1,150 RSDkom

  Robna marka: Aromatherapist Zemlja porekla: Srbija Pakovanje: ml

  o proizvodu

  Ši maslac (shea), hladno ceđeni. Ši, karite ili afrički maslac je oduvek predstavljao spas za suvu kožu na velikim vrućinama u Africi. Zapravo je to i njegov najbolji test. On dubinski prodire u sve slojeve kože i obezbeđuje koži potrebne minerale za normalno funkcionisanje a pored toga je i štiti.

  svojstva

  Šea maslac je biljna mast bogata stearinskom, oleinskom i linolnom kiselinom. Sadrži provitamin A, vitamin E, sterole, triterpenski alkohole i estei cimetne kiseline (pružaju UVB zaštitu).

  Štiti kožu od spoljnih uticaja i isušivanja, i vraća joj vlažnost i baršunastost. Pogodan je za negu svih tipova kože, a posebno suve i zrele kože. Njime je moguće tretrati  i opekotine od sunca, pelenski osip, dermatitise, seboreju,  ožiljke, bore, strije. U kozmetičkoj industriji se najčešće koristi u preparatima za negu usana i ruku. Pruža SPF 4-8.

  Plodovi ove biljke su veoma bogati masnoćom. Nekad su se kuvali a danas se obrađuju na niskim temperaturama kako se ne bi ugrozio sastav maslaca. Skida se tvrda ljuska sa ovog orašastog ploda zatim se pulpa lagano zagreva i cedi. Na ovaj način dobijamo nerafinisani ili hladno ceđeni ši maslac.  Samo hladno ceđeni ši maslac nosi sa sobom svo bogatsvo sastava koje odlično neguje kožu.
  Maslac je jestiv i često se koristi u industriji čokolade.

  Ši maslac ima veoma kompleksan sastav.
  Najbitniji spojevi u njemu su nezasićene masne kiseline koje su u odličnom razmeru sa zasićenim masnim kiselinama, vitamin A i E i visok sadržaj proteina i minerala. Savršen odnos nezasićenih i zasićenih masnih kiselina stvara zaštitni sloj koji sprečava gubitak vlage iz kože. Ovu ulogu u komercijalnoj kozmetici preuzima vazelin i drugi naftni derivati koji nemaju nikakvo hranljivo delovanje na kožu a pored toga i začepe pore pa koža ne diše.

  Još jedan jako bitan sastojak ši maslaca je cimetna kiselina koja ima mogućnost apsorpcije štetnih UV zraka. Zaštitni faktor herafinisanog ši maslaca je oko 6 ali on dodatno hrani kožu pa može predstavljati potpun proizvod za zaštitu od sunca kod osoba sa neosetljivom kožom tamnijeg tena.  Ima snažno protivupalno delovanje a pored toga je veoma siguran za upotrebu.