• Proizvodi
  • Saveti
  • Recepti
  • Prodavnice
  • Naša priča
  • Kontakt
0
Kategorije
0
Korpa
Prijavi se
Bio Spajz
/Osnovne namirnice
/
Bademovo brašno (organski proizvod) 200 g Just Superior
Bio Spajz/
Bademovo brašno (organski proizvod) 200 g Just Superior
  • Vegan
Šifra: 3002019

Bademovo brašno (organski proizvod) 200 g Just Superior

790 RSDkom

Robna marka: Just Superior Zemlja porekla: Italija Pakovanje: g

nutritivne vrednosti

na 100g
energetska Vrednost Kcal
587
energetska Vrednost KJ
2456
masti
49.8g
- mononezasićene masti
--
- polinezasićene masti
--
- zasićene masti
4g
ugljeni hidrati
21.2g
- šećeri
4.3g
vlakna
--
proteini
21.2g

o proizvodu

Nutritivno bogat bezglutenski proizvod dobijen mlevenjem blanširanih badema sorte Tuono, divnog slatkastog ukusa koji podseća na marcipan. 

svojstva

Bademovo brašno je nutritivno bogat i bezglutenski proizvod dobijen mlevenjem blanširanih badema (badema bez opne) sorte Tuono. Sicilijanski bademi sorte Tuono su nadaleko poznati po svom aromatičnom ukusu koji podseća na marcipan.
Ukombinujte ovaj neponovljiv ukus Mediterana u svoje poslastice i učinite ih neodoljivim.
Ovo brašno je izvor proteina i bogato je vlaknima. Proteini doprinose održavanju normalnih kostiju, povećanju i održavanju mišićne mase.

Superior bademovo brašno je:
bez dodatnog šećera, boja i aroma
bez glutena, laktoze i žitarica
pogodno za vegane i za paleo ishranu.

Zašto bademi? – Zdravstveni benefiti
Bademi su pre svega dobar izvor biljnih proteina i bogati su vlaknima. Redovno konzumiranje namirnica koje su deklarisane kao izvor proteina, doprinosi održavanju normalnih kostiju i povećanju i održanju mišićne mase. Za biljna vlakna je opšte poznato da doprinose normalnom varenju i sprečavanju zatvora.

Osim proteina i vlakana bademi su jedan od bogatijih izvora vitaminom E (koji je najvažniji aktioksidans u telu), i mineralima magnezijumom i manganom. 100g badema sadrži čak 70% od dnevnog preporučenog unosa magnezijuma a redovan unos magnezijuma dokazano doprinosi normalnoj psihološkoj funkciji, održavanju normalnih kostiju i zuba, ravnoteži elektrolita, normalnoj sintezi proteina, smanjenju umora i iscrpljenosti, normalnom funkcionisanju nervnog sistema. itd („Sl. glasnik RS“, br. 51/2018 i 103/2018). Bademi sadrže i pristojnu količinu vitamina B2, bakra i fosfora. Jako je važno da ove mikronutrijente unosimo iz prirodnih izvora u svojoj celosti, kako ih je priroda i namenila. I ono što svakako upotpunjuje njihov nutritivni sastav je bogat sadržaj mono i polinezasićenih masnih kiselina, sa finom količinom omega-3 i omega-6 (kao što su oleinska i linoleinska kiselina).

Pored makro i mikronutrijenata bademi (kao i drugi orašasti plodovi) sadrže i značajnu količinu različitih fitonutrijenata i antioksidanasa, za koje su opservacione studije pokazale da mogu doprineti unapređenju zdravlja i smanjenju rizika od hroničnih bolesti. Nekoliko studija je pokazalo da redovan unos badema može pozitivno uticati na insulinsku rezistenciju i na nivo LDL holesterola. Pokazano je da ovi fitonutrijenti poseduju antioksidantna, antiproliferativna, antiinflamatorna i antivirusna svojstva. (možete pogledati studije u odeljku naučna istraživanja). Antioksidansi se nalaze većinom u opni badema, tako da je sa stanovišta zdravstvenih benefita bolje jesti bademe sa opnom.

Zašto organski bademi?
Da zdrava hrana bude stvarno zdrava
Kao i sve druge biljke, konvencionalno gajeni bademi se tretiraju sa ogromnim brojem pesticida i hemijskih đubriva za brži rast i veću otpornost. Da se podsetimo pesticidi su toksične hemikalije (namenjene ubijanju korova, insekata, glodara, gljiva) koje se koriste u prehrambenoj industriji u ’dovoljno’ malim količinama da ne budu toksične za ljude. Ali ono što je već odavno pokazano je da iako ne vidimo odmah efekat od ostataka pesticida u našoj hrani, dugoročno izlaganje takvim niskim dozama (do koga dolazi ako svaki dan godinama jedemo konvencionalno gajednu hranu) može da dovede do narušavanja imunog sistema, poremećaja rada hormona, slabljenja kognitivnih funkcija, reproduktivnih poremećaja itd.
Bademi se ne prskaju ništa manje i sa ništa manje štetnim sredstvima nego voće i povrće. A kao i drugi orašasti plodovi, zbog visokog sadržaja masti, lako upijaju te hemikalije. Organski bademi se tretiraju prirodnim sredstvima (npr rastvor koprive, granulisano organsko djubrivo, fizičko odstranjivanje zaraženih grana), od štetočina se čuvaju uz pomoć ptica i zamki a rotacija useva i plevljenje obezbeđuju zdravu i plodnu biljku. Sladištenje mora da bude u skladistu od prirodnog materijala, a sakupljanje i krckanje mora da se radi sa dezinfikovanim mašinama. Ovaj način je daleko teži, daleko više vremena oduzima i manje ploda daje, a zato su i organski bademi skuplji od konvencionalnih. Drugačije ne može. Ali bademi nisu nešto što jedemo u kilogramima svaki dan. A i kada ne ulažemo novac u zdravlje sada obično ga ulažemo u lečenje raznih stanja i bolesti posle.

Pravo sa sicilijanskih plantaža
Superior bademi.
Superior bademi dolaze direktno sa sicilijanskih plantaža. Specijalizovana firma za organske bademe i njihovu preradu, sarađuje isključivo sa malim lokalnim plantažerima organskog badema, sorte Tuono. Ova sorta badema je poznata po svom aromatičnom i blagom ukusu koji podseća na marcipan i nije toliko rasprostranjena na tržištu kao druge sorte. Firma sa kojom sarađujemo je poznata po izrazito strogim kontrolama kvaliteta i praćenja badema od zasejavanja do prerade i/ili pakovanja.

Kako smo mi obezbedili najbolji kvalitet?
Jednostavno – U tri proverena koraka.
Direktno sa plantaža Sicilije.
Sušeni prirodno na vetru i upakovani u najtrožim uslovima.
Najkraćim putem sa plantaže do polica u radnjama.

Zasto je važno da su bademi (i drugi orasašti plodovi) sveži i upakovani?
Da li ste čuli za mikotoksine (najpoznatiji su aflatoksini)? Mikotoksini su metaboliti plesni, koji su toksični i imaju vrlo negativne efekte po zdravlje ljude i velika su briga javnosti svuda u svetu. Plesni kontaminiraju žitarice i orašaste plodove pre i posle žetve, prilikom neadekvatnog skladištenja (ključno je temeljno sušenje namirnice u suvim uslovima), pakovanja i tokom dugog stajanja, naročito na otvorenom. Količina mikotoksina u hrani je ograničena zakonom, ali se ona teško kontroliše.

Zato je daleko bezbednije kada kontrolišete ceo proces od zasejavanja do pakovanja (što je slučaj za naš badem), kada je pri tom u pitanju proces organske proizvodnje, gde su kontrole strožije, i kada znate ko i kada je ubirao plod, kako je sušen, kad ga uzmete svežeg, i zapakujete u hermetički zatvorene kesice odmah. Tako se svaki rizik smanjuje na minimum.

sastojci

100 % organsko bademovo brašno.
Samleven blanširani badem.
Alergen info: Sadrži badem (jezgrasto voće).

način pripreme

Za najbolje iskorišćenje svih nutrijenata iz vaših orašastih plodova, kad ih komzumirate kod kuće, najbolje ih je prvo potopiti u mlaku vodu sa malo morske soli, ostaviti preko noći, dobro obrisati narednog jutra i ostaviti da se osuše na suncu ili na radijatoru preko dana. Možete ih sušiti i u rerni na najnižoj temperaturi da bi dobili na hrskavosti. Nakon toga ih možete držati u frižideru nekoliko dana.
Idealno za pripremu bezglutenskih i zdravih hlebova, kolača, palačinki, soseva. Može se dodati u smuti, mleko, jogurt, salatu, gotovo jelo.