• Proizvodi
 • Saveti
 • Recepti
 • Prodavnice
 • Naša priča
 • Kontakt
0
Kategorije
0
Korpa
Prijavi se
Bio Spajz
/Posebna ishrana
/
Umeboši šljive 100 g Mitoku
Bio Spajz/
Umeboši šljive 100 g Mitoku
  Šifra: 1515100

  Umeboši šljive 100 g Mitoku

  837 RSDkom

  Robna marka: Mitoku Zemlja porekla: Japan Pakovanje: g

  nutritivne vrednosti

  na 100g
  energetska Vrednost Kcal
  28
  energetska Vrednost KJ
  121
  masti
  0.1g
  - mononezasićene masti
  --
  - polinezasićene masti
  --
  - zasićene masti
  0.09g
  ugljeni hidrati
  6.4g
  - šećeri
  0g
  vlakna
  --
  proteini
  0.7g

  o proizvodu

  Ukiseljene japanske umeboši šljive. Koriste se više od 2000 godina kao dodatak jelu, veoma popularan u Japanu. Fermentišu u zemljama ćupovima i do pet godina uz dodatak shiso lišća i morske soli. Koriste se kao slani začin u jelima od žitarica i mahunarki i za pripremu umaka i variva.

  svojstva

  Umeboši šljive su jako bogate mineralima i belančevinama. Sadrže mnogo gvožđa (iz lišća šiso), kalcijuma, fosfora - više nego bilo koje drugo voće: Ca 24mg, Fe 1,7mg, K 250mg, P 22mg. Sadrže i vitamine B1, B2, nijacin. Imaju antiseptičko i antibiotičko dejstvo. Dr Kio Sato sa univerziteta Hio-Saki izdvojio je dvanaest umeboši supstanci koje deluju kao antibiotik.
  Sadrže veliku količinu limunske kiseline, koja je mnogo boljeg kvaliteta i većeg sadržaja vitamina C od limunske kisline koju nalazimo u limunu. Limunska kiselina čisti masnu jetru, pomaže njen rad i na taj način vrši detoksikaciju organizma.

  Korišćenje umeboši proizvoda će prijati i trudnicama jer im je potreban kalcijum, a vitamin C (snažan antioksidans) iz limunske kiseline poboljšava apsorbciju kalcijuma.
  Prirodni enzimi regulišu varenje i rad želuca. Katenin ubrzava rad creva, povećava svarljivost proteina i ima antiseptičko dejstvo, što dovodi do otklanjanja umora i povećanja izdržljivosti. Katenin takođe prebacuje teške metale iz pojedinih organa do bubrega i probavnog trakta i vrši njihovu eliminaciju.
  Pirinska kiselina iz umebošija stimuliše funkciju jetre i pomaže čišćenju organizma od veštačkih hemijskih materija, a katenin ubrzava rad creva i ima antiseptičko dejstvo, što dovodi do otklanjanja umora i povećanja izdržljivosti.

  Fermentisani umeboši proizvodi menjaju pH vrednost krvi iz kisele u baznu i stvaraju veću otpornost organizma na grip i prehlade a deluju veoma lekovito i kod stomačnih tegoba i mučnine na putovanju. Kada unosimo dosta šećera u organizam (sokovi, poslastice, voće, belo brašno...), što se u modernoj ishrani dešava veoma često, povećava se kiselost organizma. Ovakvo stanje pogoduje razvoju bakterije, virusa, gljivica. Prirodno stanje zdravog organizma je blaga baznost. Da bi povratilo balans naše telo ,,čupa’’ minerale iz svojih depoa, jer su minerali (magnezijum, kalcijum) ti koji imaju sposobnost da vraćaju baznost. Umeboši šljive su proizvod koji organizmu omogućava da lako povrati baznost.

  sastojci

  Japanska Umeboši šljiva, šizo lišće, morska so.

  način pripreme

  Umeboši šljiva se koristi kao slani začin pri pripremanju jela sa žitaricama i mahunarkama, te za pripremanje umaka i variva. Koštice se mogu staviti u supu ili pri kuvanju povrća. Njihova predivna crvena boja ukrašava i daje privlačnost i najprostijem jelu, ali umeboši šljiva nije samo dodatak jelu ona je i lek.

  za one koje žele da znaju više

  Umeboši šljive su fermentisana vrsta japanske kajsije. Njihovo ime u znači: sušene ume. Ume je drvo iz roda Prunus, i, mada se u srpskom jeziku nazivaju šljive u stvari su ovi plodovi srodniji kajsijama.
  Ponuda umeboši šljiva i umeboši pasta iz Bio Špajza je najboljeg kvaliteta: plodovi su iz biološkog uzgoja, a tehnika obrade je vrhunska.

  Mitoku Rjuđin Juki umeboši pasta pravi se od divljih plodova umea koji su vrlo oporog ukusa i izuzetnih lekovitih svojstava, a beru se u šumama Japanskih Alpi. Mitoku ove plodove otkupljuje od stanovnika sela Rjuđin koji umeboši šljive beru porodično, sa stabala koja su stara i preko 100 godina. Ova stabla nikada nisu bila tretirana pesticidima ili veštačkim đubrivima.
  Šljive se beru u junu mesecu i stavljaju u zemljane ćupove, sa morskom solju i šizo lišćem. Nakon toga plodovi se svaki dan tačno određenim pokretom vade i slažu na asure kako bi se izložila svaka strana šljive suncu, a uveče se vraćaju u ćupove pažlivo slažući red po red. Sutradan ceo proces se ponavlja i tako danima sve dok šljive ne dobiju određenu vlažnost. U sledećoj fazi ćupovi se zatvaraju teškim poklopcem te dragoceni sokovi iz šljiva polako izlaze stvarajuci lekovito umeboši sirće i fermentisane umeboši šljive. Proces stvaranja ovog čudesnog dodatka jelima traje i do pet godina. Šljive se uzgajaju na tradicionalan način i to u biološkom uzgoju. Ručno se beru u tačno određenom trenutku zrenja da bi zatim fermentisale prirodnim putem. Da bi održale privlačnu crvenu boju pri fermetaciji im se dodaje šizo (shiso) lišće. Šljive se beru u junu mesecu i stavljaju se u bačve, sa solju. Šljive se zatim poklope teškim poklopcem te polako iz njih izlaze dragoceni sokovi koji se kasnije sakupljaju i pakuju (umeboši ,sirće’).

  Umeboši šljive našem organizmu omogućavaju da:
  - pročisti krv i postigne idealnu alkalnost krvi (pH 7,35)
  - neutrališe kiselost krvi(kod prekomernog korištenja šećera, alkohola)
  - se očisti od toksina odnosno izvrši detoksikaciju
  - smiri upalne procese posebno kod gripa i prehlada
  - reguliše varenje i zdravu funkciju želuca
  - ubrza peristaltiku creva i svarljivost proteina
  - stimuliše i pomaže rad jetre i bubrega
  - se poveća vitalnost, da se organizam relaksira i podmladi
  - se uspori starenje uz pomoć antioksidacionog dejstva umeboši šljiva

  Umeboši šljive su korisne i za rešavanje manjih zdravstvenih tegoba:
  - Neizostavni su sastojak mnogih lekovitih napitaka za jačanje sistema za varenje.
  - Pomažu kod mučnine na putovanjima, kod prehlada, proliva.
  - Preporućuju se u slučajevima trovanja hranom.
  - Mogu poslužiti kao blagi laksativ kod konstipacije (zatvora).
  - Otklanjaju glavobolju i umor.

  Umeboši šljive slabijeg kvaliteta se u savremeno doba masovne produkcije proizvode i bržim procesima: manje su soljene, ukiseljene su u prethodno pripremljenoj tečnosti sa kiseljenje ili u sirćetu, obojene su veštatački, a dodaje im se i ukus i slatkoća.