Osnovne namirnice
Organski proizvodi
Zdravi napici
Posebna ishrana
Lekoviti dodaci
Kozmetika i higijena
Kuhinja i dom
Osnovne namirnice
Organski proizvodi
Zdravi napici
Posebna ishrana
Lekoviti dodaci
Kozmetika i higijena
Kuhinja i dom
Prirodni hleb bogat vlaknima i ukusom – tradicionalni ukus sa modernim pristupom.
Fermentacija preko noći uz minimalnu količinu kvasca daje hlebu posebnu aromu i mekoću, čineći ga bogatim ukusom i laganim za varenje – idealan izbor za zdrav doručak ili užinu.
1. Aktivacija kvasca:
U manjoj posudi pomešaj:
100 ml mlake vode
1 kašičica meda (med će pomoći prirodnoj fermentaciji sa minimumom kvasca i ublažiti kiselost raži)
1 kašičica brašna
3 g suvog pivskog kvasca
Ostavi 10 minuta da zapeni.
2. Mešenje:
U većoj posudi pomešaj oba brašna i so.
Dodaj aktivirani kvasac + ostatak vode.
Izmešaj kašikom ili rukom – testo će biti vlažno i lepljivo, to je dobro.
3. Kraće dizanje pre hladnog odmaranja:
Ostavi testo na sobnoj temperaturi 45 minuta da fermentacija krene.
4. Fermentacija preko noći:
Pokrij činiju poklopcem ili folijom i stavi u frižider na 12–14 sati.
5. Oblikovanje:
Izvadi testo iz frižidera.
Pospi radnu površinu brašnom, pa pažljivo prebaci testo.
Blago ga preklopi par puta (bez jačeg mešenja) i oblikuj veknu.
Stavi u pleh obložen papirom ili kalup.
6. Druga fermentacija:
Ostavi da odstoji na sobnoj temperaturi 1.5–2 sata. Pokrij čistom krpom. Testo treba da bude elastično i mekano kad ga dodirneš.
Pečenje:
Zagrej rernu na 230°C sa plehom unutra.
Kada je zagrejano, stavi hleb (sa papirom) na vreo pleh.
Na dno rerne možeš staviti posudu sa vodom, kako bi se dobila krckava korica.
Peci:
Prvo 15 minuta na 230°C, a zatim 35 minuta na 190°C.
Hlađenje:
Izvadi hleb i stavi na rešetku da se hladi bar 1 sat pre sečenja.
Ovaj hleb je odličan izbor za sve koji vode računa o zdravlju i probavi – od onih koji žele da smanje unos industrijskog kvasca, preko ljubitelja celovitih žitarica, do onih koji traže dublji, bogatiji ukus hleba. Zahvaljujući blagoj fermentaciji, posebno prija osobama sa osetljivim stomakom i onima koji biraju spore, prirodnije metode pripreme hrane.
Ražano i speltino brašno je bogato vlaknima, mineralima i složenim ugljenim hidratima koji doprinose stabilnoj energiji tokom dana. Fermentacija preko noći razgrađuje složene šećere, olakšava varenje i poboljšava apsorpciju hranljivih materija. Uz dodatak semenki i začina, ovaj hleb postaje ne samo ukusan već i funkcionalan deo svakodnevne ishrane.
U testo možeš dodati kašiku semenki ili prstohvat omiljenog začina - u nastavku su predlozi sa nekoliko varijacija koje se lepo slažu uz ražano i speltino brašno.
Topla i hrskava
Klasična ražana varijanta
Osvežavajuća i hrskava
Za jaču aromu
Bilo koju verziju da odaberete, uz dodatak semenki i začina po ukusu, uživaćete u svakom zalogaju ovog zdravog i mirisnog hleba.
Preporučeno
Povezane priče
Koristimo kurirsku službu BEX za dostavu paketa
paket od 0kg do 1kg 320 RSD
paket od 1kg do 5kg 340 RSD
paket od 5kg do 20kg 540 RSD
paket od 20kg do 50kg 900 RSD
Dostava za područja opština u Beogradu - dodatno 60 RSD na iznos poštarine
Dostava za ruralna područja koja su navedena u ovom cenovniku - dodatno 120 RSD na iznos poštarine
Koristimo kurirsku službu GLS za dostavu paketa
paket < 2kg 384 RSD
paket < 3kg 409 RSD
paket < 5kg 449 RSD
paket < 10kg 409 RSD
paket < 15kg 579 RSD
paket < 20kg 639 RSD
paket < 25kg 694 RSD
paket < 30kg 749 RSD
paket < 40kg 809 RSD