• Proizvodi
  • Saveti
  • Recepti
  • Prodavnice
  • Naša priča
  • Kontakt
0
Kategorije
0
Korpa
Prijavi se
Bio Spajz/Recepti/Poslastice/ Savršena torta od šargarepe, ananasa i suvog grožđa

Savršena torta od šargarepe, ananasa i suvog grožđa

Sastojci:
410 g brašna
300 g smeđeg šećera
100 g belog šećera ili šećera od trske
1 kašičica soli
1¼ kašičice sode bikarbone
1 kašika praška za pecivo
3 kašike mlevenog lanenog semena
2 kašičice mlevenog cimeta
1¼ kašičice mlevenog đumbira
½ kašičice mlevenog muškatnog oraščića
½ kašičice mlevenih karanfilića
180 ml ulja po izboru (avokado, suncokretovo, ulje kanole itd.)
240 ml biljnog mleka
2 kašike jabukovog sirćeta
4 kašičice ekstrakta vanile
220 g oceđenog konzerviranog ili svežeg ananasa, iseckanog na komadiće
240 g/3 velike rendane šargarepe
130 g pekan oraha ili oraha, iseckanih
160 g suvog grožđa

Veganska krema:
230 g veganskog krem sira
110 g gi putera ili veganskog putera
4 kašičice kukuruznog skroba
⅛ kašičice soli
1 kašičica ekstrakta vanile
500-600 g šećera u prahu

Način pripreme:
Zagrejte rernu na 175°C i pripremite dva kalupa za torte od 22 cm. Dno obložite papirom za pečenje, a stranice dobro namažite uljem. 

U velikoj činiji pomešajte brašno, šećer, so, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, mleveni lan, cimet, đumbir, muškatni oraščić i karanfilić. 
U drugoj činiji pomešajte tečne sastojke: ulje, mleko, sirće i vanilu. 
Seckani ananas iscedite rukama, pa ga dodajte suvim sastojcima, a zatim i rendanu šargarepu, orahe i suvo grožđe, pa sipajte tečne sastojke iz druge činije. Sve to dobro, ali nežno promešajte.

Odmah sipajte testo u pripremljene kalupe za torte i pecite oko 45 minuta. Testirajte čačkalicom, pa ukoliko treba pecite još par minuta. Izvadite torte iz rerne i stavite ih na rešetku za hlađenje, ne vadite ih iz kalupa. Najbolje je da ih ostavite nekoliko sati da se potpuno ohlade.

Napravite glazuru od veganskog krem sira. Dodajte gi/veganski puter u veliku činiju i umutite mikserom na srednjoj brzini dok ne postane mekan, pa dodajte krem sir i mutite dok se ne sjedini.
Dodajte kukuruzni skrob, so, vanilu i oko 2 šolje šećera u prahu. Mutite na najnižoj brzini oko 20 sekundi dok šećer u prahu ne slegne, a zatim dodajte još 2 šolje. Ponovo mutite, postepeno povećavajte brzinu, dok smesa ne postane glatka i kremasta. Dodajte preostali šećer u prahu, promešajte da se zgusne, zatim poklopite činiju i stavite glazuru u frižider.

Na tanjir za serviranje stavite jednu koru, okrenutu nagore, sipajte glazuru na tortu, pazeći da sačuvate dovoljno za vrh i strane. Zatim stavite i drugu koru i nanesite preostalu glazuru na celu tortu. 

Prijatno!