• Proizvodi
  • Saveti
  • Recepti
  • Prodavnice
  • Naša priča
  • Kontakt
0
Kategorije
0
Korpa
Prijavi se
Bio Spajz/Saveti/Crni susam - ukusna fontana mladosti

Crni susam - ukusna fontana mladosti

Kada seme susama sazri, ljuska u kojoj se nalaze zrnca puca, otvara se, pa postoji verovanje da odatle potiče čuvena rečenica iz priče o Alibabi i 40 hajduka: „Sezame, otvori se!“. A sezam se zaista otvorio, nudeći čovečanstvu svoja hranljiva i lekovita svojstva koja se prepoznaju od drevnih vremena, do savremenog doba.
I dok nam je maleno, belo seme prilično blisko, manje nam je poznat varijetet crne boje koji u tradicionalnoj medicini Istoka ima cenjeno mesto, pa se čak može pronaći zapis koji kaže kako: „Crni susam leči hroničnu bolest za 100 dana, popravlja tonus kože lica i tela nakon jedne godine, za dve godine sedoj kosi vraća boju, a za tri godine niču novi zubi“. Iako nam ovi navodi zvuče pomalo neverovatno, danas se u istraživanjima sve više pažnje poklanja upravo svojstvu crnog susama da odloži starenje i razne nepovoljne okolnosti koje pozno doba sa sobom donosi.

Hranu i način na koji hrana utiče na organizam možemo da posmatramo kroz različite prizme. Drevni sistemi poput kineske tradicionalne medicine zasnivaju se na celovitosti, a namirnice imaju specifične karakteristike koje određuju njihov uticaj. Ključni koncept za dobro zdravlje predstavlja ravnoteža jin i jang principa, a crni susam se opisuje kao namirnica sa neutralnom toplotnom prirodom. Dakle, ovaj balans nije narušen, što se može dogoditi ako se koristi previše „tople“ (jang) ili „hladne“ (jin) hrane.
Zatim, ukus je takođe značajna karakteristika, jer upućuje na funkciju te hrane u organizmu. Crni susam pripada grupi namirnica koje imaju sladak ukus, a ove namirnice smiruju akutne reakcije i vrše detoksikaciju organizma. Takođe deluju tonizirajuće, jer obnavljaju ći energiju i krv. Ukus hrane određuje i na koje organe i meridijane će dejstvo biti ispoljeno, a to su bubrezi i jetra, kada je reč o crnom susamu. Prema kineskoj tradicionalnoj medicini, bubrezi osim što regulišu urinarni sistem, igraju važnu ulogu kada je u pitanju reproduktivni sistem i utiču na proces rasta i starenja. Sa druge strane, jetra je značajna jer reguliše kretanje ći energije i telesnih tečnosti. Takođe igra vodeću ulogu u balansiranju emocija.
Još jedna značajna karakteristika crnog susama, prema ovom medicinskom sistemu jeste da deluje protiv zatvora, jer je bogat uljima koja oblažu creva i olakšavaju prolazak sadržaja kroz sistem za varenje. Ostali simptomi kod kojih će crni susam biti poželjna namirnica jesu teškoće usled reumatizma, suv kašalj, zamućen vid, zujanje u ušima, bol u krstima, ukočenost zglobova, glavobolja, nedovoljno mleka kod dojilja.
Treba ga izbegavati u slučaju retke stolice i proliva.

Ostale podkategorije saveta