• Proizvodi
  • Saveti
  • Recepti
  • Prodavnice
  • Naša priča
  • Kontakt
0
Kategorije
0
Korpa
Prijavi se
Bio Spajz/Saveti/Hranjenje ptica zimi

Hranjenje ptica zimi

Tokom zime, naročita kada velik sneg prekrije sve ptice u gradu, i u prirodi, imaju problem da dođu do hrane.
Ukoliko živite u gradu i želeli biste da nekako pomognete svojim ,,letećim sugrađanima'' evo nekih korisnih saveta.

Koju ćete vrstu hrane ponuditi zavisi od toga koje vrste prica žive u vašem kraju i koje ptice želite da hranite. Možete iskombinovati nekoliko vrsta hrane kako bi privukli što više vrsta ptica.

Najnekvalitetnija hrana je svakako običan beli hleb. On pticama ne obezbeđuje dobar izvor hranljivih sastojaka i pravi im probleme sa varenjem, što ih dodatno slabi. Ako ga već dajete, onda neka to bude stari hleb od integralnog brašna i sa semenkama, sitno izmrvljen. Njega će najradije jesti vrapci i, eventualno, kosevi. Nipošto nemojte pticama davati plesniv hleb.

Ptice koje većinom jedu semenke (vrapci, zebe i sl.)
Osnovnu mešavine hrane treba da čine sitnije semenke (u prodavnicama možete potražiti hranu ,,za zebe'') no, uputno je pridodati i semenke suncokreta, koji ima puno masnoća koje su potrebne za zimu.

Ptice mesojedi
Razlikujemo dve grupe: one koje se hrane na tlu (crvendać, carić) i one koje se hrane na drveću (detlići, senice). Obe vrste možete hranite podjednako.
Klasičnu ponudu hrane čine kugle ili štapići od loja ili slanine u koji su utisnute razne semenke, ali poslužiće i kriške slanine (što manje crvenog mesa, što više masnog, belog dela), goveđi loj i kosti s masnoćama. Samo obratite pažnju da ovo meso ne bude soljeno!Možete ponuditi i komadiće čvaraka, no morate računati da će na to pohrliti i vrapci, vrane i druge velike ptice - svi su oni zimi gladni. Hranu možete ponuditi pticama na razne način: plastične flaše, čašice od jogurta, ili čak ukrasne tikvice napunjene mešavinom loja i semenki koje se potom izbuše i objese na grane - sve ideje koje dobro služe svrsi su dobrodošle.

Ptice koje se hrane voćem (kosovi, drozdovi)
Oni većinom jedu na tlu, jer ne mogu da slete na hranilice koje su obično manjih dimenzija. Stoga se hrana za njih stavlja na očišćenom delu tla ili se naprave veće hranilice 1 - 1,5 m iznad zemlje. Njima se nudi sitno seckano voće koje je potrebno svaki dan ponuditi sveže, budući da se vrlo brzo smrzava ili pak smežura, fermentira i sl. Zgodno je na istu hranilicu servirati i semenke i voće pa ptice mogu birati.

Ptice koje žive uz ili na vodi (labudovi, patke)
Njima se na obali ili u plićaku mogu ponuditi kukuruz, pšenica i salata no tek kada se ptice približe jer inače hrana potone pre nego što ptice do nje dođu. Ove ptice vole hleb, ali on nije za njih zdrav pa ga ipak izbegavajte ako ikako možete.

Hranjenje obavezno morate vršiti svakodnevno, odnosno ako se ustanovi da je sva hrana pojedena – ptice ,,računaju'' na hranu koju im nudite, i mogu uginuti od gladi ukoliko preskočite hranjenje.

Ostale podkategorije saveta