• Proizvodi
  • Saveti
  • Recepti
  • Prodavnice
  • Naša priča
  • Kontakt
0
Kategorije
0
Korpa
Prijavi se
Bio Spajz/Saveti/5 najčešćih grešaka koje pravimo kada kuvamo testeninu

5 najčešćih grešaka koje pravimo kada kuvamo testeninu

Testenina, u najrazličitijim oblicima, postala je jedna od najčešćih namirnica u domovima na celoj planeti. Evropska verzija potiče sa teritorije Italije: najranije spominjanje paste je 1154. godine na Siciliji. Testenina, ili pasta, pravi se od brašna i vode, a mogu joj se dodati i jaja. Priprema se sušena ili sveža, tako što se jednostavno skuva u kipućoj vodi. Sve deluje veoma prosto ali koje su to greške koje najčešće pravimo kada spremamo testeninu?


Greška br. 1: ne dodajemo so u vodu
Na 4 litra vode stavite 1 punu kašičicu soli. So će učiniti čvrstim površinski deo testenine, te ona neće biti lepljiva i premekana. Testenina ne upija so na isti način kao povrće, tako da nećete uneti u organizam svu so koju sipate u vodu u kojoj se kuva pasta.

Greška br. 2: dodajemo ulje u vodu
Kada dodate ulje u vodu u kojoj se testenina kuva, ona će postati vrlo klizava i sos koji preko nje sipate neće se na testenini zadržati. Neko dodaje ulje u pastu dok se ona kuva da bi sprečili da se pasta slepljuje, ali ukoliko kuvate kvalitetnu pastu, ako koristite dosta vode i nekoliko puta je tokom kuvanja promešate - ona se neće lepiti.

Greška br. 3: ne mešamo testeninu tokom kuvanja
Kada posoljena voda provri, čim dodate testeninu u vodu - promešajte je. Zatim je tokom kuvanja promešajte još nekoliko puta. Na ovaj način pomoćićete da se testenina ravnomerno skuva, a sprečićete i da se zalepi za šerpu.

Greška br. 4: prekuvana testenina
Ovo je greška koju pravi ljubitelji paste teško opraštaju. Pasta treba, i kada je skuvana, da zadrži oblik i čvrstinu, jer samo tada ima pravi, pun, orašast ukus.

Greška br. 5: ispiranje testenine nakon kuvanja
Ispiranje paste nakon kuvanja treba primeniti samo ukoliko ste pastu suviše skuvali, pa ćete prelivanjem paste hladnom vodom omogućiti da se temperatura obori i prekine proces kuvanja. Kada je pasta pravilno skuvana, "al dente", na njenoj površini se nalazi tanak sloj skroba koji pomaže da pasta lepo primi sos kojim je prelivate. Ako isperete testeninu ispirate i ovaj tanki sloj skroba i oduzimate deo ukusa.

Ostale podkategorije saveta