• Proizvodi
  • Saveti
  • Recepti
  • Prodavnice
  • Naša priča
  • Kontakt
0
Kategorije
0
Korpa
Prijavi se
Bio Spajz/Saveti/Post - neka telo i duh problistaju

Post - neka telo i duh problistaju

Šta je to post?
Post, kao pročišćenje tela i duha, može biti zdravo i nadahnjujuće iskustvo. Post može trajati nekoliko dana, nedelja ili može biti usvojen kao stalni način ishrane. Potreban je zdravim ljudima, a često se preporučuje i bolesnima. Pravoslavni hrišćani se upravo u ovom, zimskom periodu godine, posvećuju postu pripremajući se za Božićne praznike. Post kao privremeno, periodično ili trajno uzdržavanje od izvesnih navika i odricanje od nekih vrsta namirnica deo je tradicije svih religija, a njegovo postojanje moguće je pratiti do najdalje prošlosti. Razlika između dijete, kao specifičnog načina ishrane i posta je, kao što smo na samom početku teksta već naveli, to što post objedinjuje duhovni i telesni aspekt. U ovom tekstu bavićemo se samo onim delom posta koji se tiče pravilne ishrane.

Šta se u telu dešava tokom posta?
Svi procesi pročišćenja organizma ubrzavaju se i intenziviraju, kao i procesi obnove. Ako bismo pokušali da jednostavno to predstavimo mogli bismo reći da, s obzirom da manje vremena treba da troši na varenje hrane, organizam može da se posveti drugim neophodnim procesima kao što je, na primer, izbacivanje toksina i viškova koji su nagomilani jer ishranom najčešće konstantno unosimo suviše gradivnih materija - masti i proteina). Ishranom obično unosimo daleko više gradivnih materija, nego materija koje pročišćavaju organizam.

Namirnice koje podižu kiselost organizma i podstiču stvaranje sluzi u organizmu  (i kiselost  i sluz su podsticajna sredina za mnoge zdravstvene disbalanse) su: meso sisara, riba, meso ptica,jaja, većina mlečnih proizvoda, većina semenja i mahunarki, rafinisani šećer, narkotici. Kada organizam postane suviše kiseo mnogo je podložniji svim zarazama i bolestima (prirodno stanje zdravog organizma je blaga baznost). Namirnice koje doprinoce baznosti organizma su voće, povrće, klice i trave. Kako bi zaista pozitivno delovale na baznost organizma potrebno je naravno dobro žvakati namirnice kao što su žitarice, povrće, mahunarke (naša pljuvačka je visoko bazna supstanca). Na nivo kiselosti našeg organizma utiče sve, naš celokupan način života: ne samo već ishrana, već i to koliko se bavimo fizičkim aktivnostima, koliko stresan život vodimo, čak i to kakve su nam misli.

Na koji način treba da se hranimo zavisi i od opšteg zdravstvenog stanja, od toga kojem tipu naš organizam pripada, a i prema tome koje je godišnje doba u toku. Osobe koje imaju znake pregrejanosti (osećaj vrućine, ispijanje velikih količina hladnih napitaka, rumenost), znaci viška (jak glas, jak puls, debela skrama na jeziku) bolje je da unose veće količine presnog povrća, voća, svežih sokova. Osobe sa znacima rashlađenosti (drhtavica, bledilo, otpor prema hladnoći, hladnim jelima i napicima, izražena privlačnost prema toploti) bolje je da unose kuvano povrće i žitarice, uz dodatak trava i začina koji imaju grejuća svojstva. Osobe sa naglašenim znacima nedostatka (slabost, mršavost, bledilo, odsustvo skrame na jeziku) ne bi trebalo da poste, ukoliko su znaci nedostatka slabo izraženi onda te osobe mogu postiti kratko, jedući žitarice i unoseći alge i hlorelu, spirulinu i sliče dodatke ishrani.
S obzirom da su u organizmima modernog čoveka akumulacije toksina i otrova, kao i masti, sluzi, hemikalija, narkotika, teških metala često velike ne preporučuju se ektremni, dugotrajni postovi, osim ukoliko ih pažljivo nadgleda stručnjak. Tokom posta telo može početi da se pročišćava i odbacuje toksine i naslage naglo, prebrzo i u velikoj količini i zato je potrebno biti veoma pažljiv. Tradicionalna medicina preporučuje tokom cele godine jednodevne ili poludnevne postove, svake nedelje - ovakvi veoma blagodatni za organizam.

Post i izlečenje
Pod posnom ishranom se podrazumeva ishrana u kojoj nema nikakvih proizvoda životinjskog porekla. Osoba koja želi da posti može imati čitav niz pitanja: koje namirnice je najbolje uvrstiti u ishranu, kako pripremati hranu, u kojim količinama ...?
Šta je pravilan i zdrav post je složeno pitanje i zavisi od celokupnog psiho-fizičkog stanja određene osobe. U slučaju zdravstvenih poremećaja ili teških bolesti post može biti veoma korisan ali je neophodno da ga preporuči i osmisli stručno lice. U izlečenju nema prečica i nema univerzalnih rešenja. Što se zdravih osoba tiče, moguće je više eksperimentisati i utvrditi koji način ishrane nam čini dobro.

Nekoliko korisnih saveta
Pokušajte da tokom posta koristite što kvalitetnije namirnice: integralne žitarice, proizvode iz biološkog uzgoja, čistu vodu.
Hranu žvaćite dugo. Čak i tečnosti i sokove nemojte smao progutati, već sačekajte par trenutaka da se prvo u ustima pomešaju sa pljuvačkom.
Osluškujte svoje telo i ono će vam pomoći da odredite koliko i koje namirnice treba da unosite. Pokušajte da jedete ili jednom ili dva puta dnevno, ne češće.
Dovoljno se mentalno i fizički odmarajte i budite dobro obučeni, pazite da se ne prehladite.
Kada je post završen, na uobičajenu ishranu vratite se postepeno.

Dobrobiti posta velike su, za duh kao i za telo. Post je neophodan kako bismo živeli u zdravom, čistom i jakom telu i kako bismo imali jasne i pozitivne misli.

Ostale podkategorije saveta