Hladno ceđeno susamovo svetlo ulje 250 ml

Šifra: 2010002

 

540,00 RSD
- +
Vaša cena: 0.00RSD
Za više informacija možete nas kontaktirati putem e-mail adrese prodaja@biospajz.rs
Robna marka: Granum
Zemlja porekla: Srbija
Pakovanje: 250 ml

Ovo višestruko nagrađivano hladno presovano nerafinisano jestivno biljno ulje proizvodi se mehaničkim ceđenjem sirovih semenki susama. Sadrži veliku količinu tokoferola, vitamina E, esencijalnih masnih kiselina. Odlikuje se i visokom održivošću. Ne sadrži holesterole niti veštačke dodatke. Spada među najstabilnija ulja.

•sastojci:
Ulje susamovog semena 100%.

•energetske i nutritivne vrednosti (100 ml):
Energetske vrednosti 3734kJ/893kcal.
Masti 99.17 g, zasićene masti 15.87 g, mononezasićene masti 38.08 g, polinezasićene masti 45.35 g.


•svojstva:
Susam (Sesamum indicum) omiljena je namirnica orijentalnih i severnoafričkih naroda, a za njegovo lekovito dejstvo znali su još stari Egipćani, Asirci, Vavilonci, Indusi i Kinezi. Arheološki dokazi potvrđuju da je susam najstarija uzgajena uljarica. U Indiji se još pre više od 4000 godina koristilo susamovo ulje, ne samo u ishrani, već i u medicini i kozmetici. U ajurvedskoj tradiciji susamovo ulje zauzima posebno mesto i nalazi vrlo široku primenu. Danas mnoga savremena istraživanja potvrđuju njegovu lekovitost. Seme susama se može koristiti sirovo, prženo, mleveno i u obliku ulja.
Susamovo svetlo ulje se dobija postupkom hladnog ceđenja sirovog semena susama. U makrobiotičkoj kuhinji izuzetno se ceni, kako zbog postojanosti, tako i zbog ukusa. Krasi ga bogat sastav nezasićenih omega 6 i 9 masnih kiselina, koje su neophodne za normalno funkcionisanje mnogih organa i sistema, npr. kardiovaskularnog, kao i odvijanje metaboličkih procesa. Bogat je izvor vitamina E i  B1, a od minerala kalcijumom, gvožđem, manganom i bakrom.
Dokazano je da susamovo ulje snižava povišeni krvni pritisak i šećer kod osoba sa dijabetesom II. Takođe reguliše nivo holesterola i blagotvorno deluje na rad srca, jetre i bubrega, jača imunitet i podstiče cirkulaciju i pokretljivost zglobova. Pozitivno utiče na ćelije mozga i nerve. In vitro ispitivanja su pokazala da sezamin, fitoestroegen koji susam sadrži, sprečava razmnožavanje ćelija raka debelog creva i raka koža. A prirodni antioksidant sezamol, štiti organizam od negativnog uticaja slobodnih radikala. Pošto ima antibakterijska, ativirusna i protivupalana svojstva, koristi se i u lečenju akni.
Zašto nerafinisano?

Za razliku od industrijski proizvedenog ulja koje mora da prođe kroz najmanje 6 faza rafinacije, hladno ceđeno ulje je  prijatnog mirisa u ukusa karakterističnog za sirovinu  i ne mora da prođe ni kroz jednu fazu rafinacije.
Zašto hladno presovano?

Hladno presovano ulje dobija se mehaničkim ceđenjem semena.Tako dobijeno ulje  potpunosti zadržava sve hranljive sastojke, pre svega esencijalne masne kiseline, kojima seme prirodno obiluje.

Blagotvorno dejstvo susamovog ulja je mnogostruko:
snižava povišeni krvni pritisak i šećer kod osoba sa dijabetesom II snižava nivo holesterola
blagotvorno deluje na rad srca, jetre i bubrega
pomaže u regulisanju krvnog pritiska
blagotvorno deluje na kardiovaskularni sistem
pomaže kod zarastanja rana
regeneriše kožu i kosu
jača imunitet
podstiče cirkulaciju i pokretljivost zglobova
pomaže u lečenju akni

Susamovo seme je alergen.


•način primene:
Koristi se za svakodnevno kuvanje, spravljanje salata, namaza, umaka...
Zbog svojih osobina koristi se i u kozmetici, za masažu, a u ajurvedskoj medicini za lečenje.
U ishrani: Susamovo ulje ima visoku tačku dimljenja i zbog toga je pogodno za prženje, pečenje, kuvanje i dinstanje, a  može se koristiti i u salatama. Koristi se u svim azijskim kuhinjama, posebno kineskoj i japanskoj.
U kozmetici: Kao i sa svim uljima, najbolje ga je nanositi na vlažnu kožu radi brže apsorpcije.

•o proizvođaču:
Kompanije Suncokret iz Hajdukova bavi se proizvodnjom visokokvalitetnih ulja, sirća i kozmetike. Deo proizvoda ima i sertifikate biološkog uzgoja. Suncokret iz Hajdukova je dobitnik mnogih nagrada i priznanja kvaliteta.


pakovanje 250 ml
zemlja porekla: Srbija

*Nastojimo da budemo što precizniji u opisu svih proizvoda, ali ne možemo da garantujemo da su svi opisi kompletni i bez grešaka. Informacije o proizvodima nisu namenjene dijagnozi i lečenju. Za ozbiljnije poremećaje zdravlja i nelagode javite se svom lekaru, terapeutu, homeopati.
OR