Osnovne namirnice
Organski proizvodi
Zdravi napici
Posebna ishrana
Lekoviti dodaci
Kozmetika i higijena
Kuhinja i dom
Osnovne namirnice
Organski proizvodi
Zdravi napici
Posebna ishrana
Lekoviti dodaci
Kozmetika i higijena
Kuhinja i dom
5 najčešćih grešaka koje pravimo kada kuvamo testeninu
Testenina, u najrazličitijim oblicima, postala je jedna od najčešćih namirnica u domovima na celoj planeti. Evropska verzija potiče sa teritorije Italije: najranije spominjanje paste je 1154. godine na Siciliji. Testenina, ili pasta, pravi se od brašna i vode, a mogu joj se dodati i jaja. Priprema se sušena ili sveža, tako što se jednostavno skuva u kipućoj vodi. Sve deluje veoma prosto ali koje su to greške koje najčešće pravimo kada spremamo testeninu?
Greška br. 1: ne dodajemo so u vodu
Na 4 litra vode stavite 1 punu kašičicu soli. So će učiniti čvrstim površinski deo testenine, te ona neće biti lepljiva i premekana. Testenina ne upija so na isti način kao povrće, tako da nećete uneti u organizam svu so koju sipate u vodu u kojoj se kuva pasta.
Greška br. 2: dodajemo ulje u vodu
Kada dodate ulje u vodu u kojoj se testenina kuva, ona će postati vrlo klizava i sos koji preko nje sipate neće se na testenini zadržati. Neko dodaje ulje u pastu dok se ona kuva da bi sprečili da se pasta slepljuje, ali ukoliko kuvate kvalitetnu pastu, ako koristite dosta vode i nekoliko puta je tokom kuvanja promešate - ona se neće lepiti.
Greška br. 3: ne mešamo testeninu tokom kuvanja
Kada posoljena voda provri, čim dodate testeninu u vodu - promešajte je. Zatim je tokom kuvanja promešajte još nekoliko puta. Na ovaj način pomoćićete da se testenina ravnomerno skuva, a sprečićete i da se zalepi za šerpu.
Greška br. 4: prekuvana testenina
Ovo je greška koju pravi ljubitelji paste teško opraštaju. Pasta treba, i kada je skuvana, da zadrži oblik i čvrstinu, jer samo tada ima pravi, pun, orašast ukus.
Greška br. 5: ispiranje testenine nakon kuvanja
Ispiranje paste nakon kuvanja treba primeniti samo ukoliko ste pastu suviše skuvali, pa ćete prelivanjem paste hladnom vodom omogućiti da se temperatura obori i prekine proces kuvanja. Kada je pasta pravilno skuvana, "al dente", na njenoj površini se nalazi tanak sloj skroba koji pomaže da pasta lepo primi sos kojim je prelivate. Ako isperete testeninu ispirate i ovaj tanki sloj skroba i oduzimate deo ukusa.
Povezane priče
Koristimo kurirsku službu BEX za dostavu paketa
paket od 0kg do 1kg 320 RSD
paket od 1kg do 5kg 340 RSD
paket od 5kg do 20kg 540 RSD
paket od 20kg do 50kg 900 RSD
Dostava za područja opština u Beogradu - dodatno 60 RSD na iznos poštarine
Dostava za ruralna područja koja su navedena u ovom cenovniku - dodatno 120 RSD na iznos poštarine
Koristimo kurirsku službu GLS za dostavu paketa
paket < 2kg 384 RSD
paket < 3kg 409 RSD
paket < 5kg 449 RSD
paket < 10kg 409 RSD
paket < 15kg 579 RSD
paket < 20kg 639 RSD
paket < 25kg 694 RSD
paket < 30kg 749 RSD
paket < 40kg 809 RSD