Osnovne namirnice
Organski proizvodi
Zdravi napici
Posebna ishrana
Lekoviti dodaci
Kozmetika i higijena
Kuhinja i dom
Zdravlje probavnog sistema ima ključnu ulogu u celokupnom zdravlju čoveka. Sastav namirinica koje konzumiramo utiče na varenje, imuni sistem, pa čak i na mentalno zdravlje. Zato je važno da znamo šta unosimo i kakve to posledice ima po zdravlje našeg organizma.
Jedan od sastojaka hrane koju svakodnevno konzumiramo jeste gluten, koji mnogim ljudima izaziva niz zdravstvenih tegoba. One se mogu kretati od umerenih nelagodnosti do ozbiljnih stanja koja zahtevaju lekarsku intervenciju.
Šta je gluten, u kojim namirnicama se nalazi, koje vrste tegoba i problema može da izazove, ali i kako da kreirate jelovnik uz namirnice bez glutena, pročitajte u nastavku teksta.
Gluten je protein koji se nalazi u određenim vrstama žitarica kao što su:
pšenica
raž
ječam
spelta
bulgur (proizvod od ispucalog zrna pšenice)
kuskus
Svi proizvodi od ovih namirnica takođe sadrže gluten. To su skoro sva piva (sa izuzetkom bezglutenskih), pekarski proizvodi, testenine, soja sos, zatim sladoled i kečap, kao i proizvodi koji ne sadrže gluten, ali se prave u istim postrojenjima sa pšeničnim proizvodima i mnogi drugi.
Latinsko poreklo reči gluten znači lepak i ukazuje na njegovu funkciju kada je u pitanju proizvodnja peciva, hlebova i drugih proizvoda od testa. On služi da testo učini lepljivijim, odnosno, lakšim za mešnju, viskoznijim, vazdušastim i hrskavim.
Ipak, koliko god da testu i omiljenim pecivima daje sve ono što volimo, našem probavnom traktu, ukoliko smo intolerantni na ovaj protein, može da stvori niz problema.
Kada govorimo o štetnosti glutena u namirnicama, govorimo najpre o onim slučajevima gde je metabolizam ovog proteina oslabljen ili onemogućen.
S tim u vezi razlikujemo dva glavna stanja povezana sa poremećajem metabolizma glutena:
Celijaklija – autoimuna bolest, praćena simptomima kao što su bolovi u mišićima i zglobovima, hroničan umor, razdražljivost, izostanak ciklusa kod žena, promene na koži i mnogi drugi. Celijaklija je odgovor imunog sistema na nerazgrađeni deo proteina glutena. Stvaraju se antitela što za posledicu ima oštećenje resica i sluznice tankog creva. Ovo stanje je nasledno, i iako mali procenat ljudi boluje od ovog poremećaja, treba mu pristupiti ozbiljno. Najefikasniji metod lečenja je da se iz ishrane potpuno uklone namirnice koje sadrže gluten.
Osetljivost na gluten – u stručnoj literaturi se određuje i kao ne-celijaklijska-osetljivost na gluten (non-celiac gluten sensitivity- NCGS). To znači da određeni broj ljudi može imati simptome slične celijakliji, i zapravo povećanu osetljivost probavnog sistema na protein glutena, ali bez razvijanja antitela i bez oštećenja tankog creva.
Bilo da se radi o celijakliji ili intoleranciji na gluten, simptomi su slični i najčešće uključuju:
Bol u stomaku – može varirati od umerenog do jakog, a može biti i propratni simptom nekog drugog stanja poput konstipacije, odnosno zatvora.
Nadutost – neprijatan osećaj koji je posledica viška gasova u stomaku.
Dijareja – tečna stolica nekoliko puta dnevno može biti jedan od simptoma intolerancije na gluten.
Zatvor/Konstipaciju – neuredna stolica ili njen izostanak takođe može ukazivati na osetljivost probavnog sistema na gluten.
Mučninu – neugodan osećaj u stomaku i nagon za povraćanjem.
Hroničan umor – stanje koje ne prolazi čak ni kada se dovoljno naspavate.
Depresiju – određene studije ukazuju da su ljudi sa digestivnim problemima, kakva je i intolerancija na gluten, skloniji razvijanju mentalnih problema poput depresije i anksioznosti.
I u slučaju celijaklije i u slučaju intolerancije na gluten preporuka je da se namirnice koje sadrže gluten izbegavaju.
Ne postoji test kojim se nedvosmisleno utvrđuje intolerancija na gluten. Ova dijagnoza se u najvećem broju slučajeva uspostavlja testovima kojima se eliminiše, odnosno potvrđuje auto-imuna bolest celijaklija.
Jedan od prvih koraka u tretiranju poremećaja metabolizma glutena jeste da se utvrdi da li se radi o autoimunoj bolesti celijakliji, ili o povećanoj osetljivosti na gluten, a to se jednostavno može utvrditi putem uzorka krvi kojim se utvrđuje prisustvo, odnosno odsustvo antitela na celijakliju.
U slučaju celijaklije naš organizam prepoznaje gluten kao strano telo i počinje da proizvodi antitela koja se zapravo okreću protiv organizma, odnosno protiv ćelija sluznice i resica tankog creva i na taj način ih oštećuju. Posledice ovog procesa mogu biti jako ozbiljne, jer je narušena apsorpcija i drugih hranljivih materija, što povlači za sobom niz zdravstvenih problema.
Nekoliko je analiza kojima se utvrđuje prisustvo antitela u krvi kojima se utvrđuje prisustvo celijaklije.
Ukoliko je test na celijakliju negativan, i ova dijagnoza je eliminisana, ali simptomi postoje i dalje, verovatno je da se radi o ne-celijaklijskoj-osetljivosti na gluten, odnosno intoleranciji na gluten.
Kada se govori o intoleranciji na gluten, neretko će se pomenuti alergija na gluten, ipak treba znati da simptomi osetljivosti na gluten nisu tipični za alergije.
Može se govoriti o alergiji na pšenicu, kada se prilikom konzumiranja proizvoda od pšenice, ili udisanja čestica ove žitarice oslobađa histamin – biohemijska supstanca koja nas opominje da smo alergični na neku namirnicu i pokreće alergijsku reakciju. U slučaju alergije na pšenicu, reakcija može biti izazvana bilo kojim proteinom koji se nalazi u ovoj žitarici, a ne nužno glutenom.
Simptomi alergije na pšenicu se razlikuju od simptoma intolerancije na gluten i uglavnom se vezuju za disajne organe:
kijanje
curenje nosa
glavobolja
zapušen nos
osip
osetljivost kože
Kada je u pitanju intolerancija na gluten, može se reći da živimo u najboljem mogućem vremenu, jer se ovo stanje danas relativno jednostavno rešava, odnosno drži pod kontrolom.
Hrana bez glutena predstavlja obilje namirnica koje su nam lako dostupne, ukusne i što je najvažnije bezbedne po zdravlje našeg probavnog trakta, ukoliko smo osetljivi na protein glutena.
U bezglutenskoj dijeti su zastupljene sve namirnice koje ne sadrže gluten, a dobra vest je da je ovaj spisak ogroman. Tu spadaju:
meso
riba
jaja
mleko
voće
povrće
krompir
pirinač
kukuruz
i mnogi drugi proizvodi koje ćete prepoznati po međunarodnoj oznaci na ambalaži koja predstavlja precrtan klas pšenice.
Od žitarica u bezglutenskoj ishrani dozvoljene su sledeće vrste:
kukuruz
pirinač
heljda
proso
kinoa
soja
amarant
rogač
tapioka
manioka
kesten
od voća – dozvoljene su sve vrste voća, uz oprez kod kandiranog i sušenog voća prženog i slanog koštunjavog voća i semenki, zbog mogućnosti kontaminacije glutenom
povrće – sve vrste povrća, uz oprez kod konzerviranog povrća.
mleko i mlečni proizvodi – dozvoljeni su jogurt, mleko, pavlaka, sveži sir, uz oprez sa proizvodima od mleka koji mogu imati dodatke koji sadrže gluten.
meso, riba, jaja – sve vrste svežeg mesa, ribe i jaja su dozvoljene, oprez kod prerađevina, konzerviranog mesa i ribe.
slatkiši – sve vrste šećera su dozvoljene, uz oprez kod čokolade, šećera u prahu, kakaoa, sladoleda, bombona, žvaka.
masti i ulja – sve vrste masti su dozvoljene
začini – svi prirodni začini su dozvoljene, poseban oprez sa začinima u prahu, zbog toga što im se često dodaje skob poreklom iz pšenice.
napici – biljni čajevi, kafa u zrnu i prirodni sokovi su najsigurniji.
Kako biste bili potpuno sigurni da je hrana koju konzumirate apsolutno bez glutena, predlažemo da je pripremate sami kod kuće. Donosimo vam spisak ukusnih bezglutenskih recepata za doručak, ručak i večeru, koji će učiniti da zaboravite da postoji bilo koji drugi režim ishrane
Kinoa je sjajna biljka koja izgledom podseća na žitarice, iako pripada porodici spanaća. Sadrži svih 9 esencijalnih amino-kiselina i vitamine B1, B2, B6, minerale magnezijuma, cinka i gvožđa i što je najvažnije za osobe sa inotlerancijom na gluten – ne sadrži gluten.
Potrebno je:
pola šolje kinoe
150 ml bademovog mleka
pola šolje malina
2 kašičice cimeta
pola šolje sitno seckanih oraha (za serviranje)
Priprema:
U posudi zagrejati mleko, pa dodati kinou da se prokuva. Nakon toga, smanjiti temperaturu i kuvati još 15 minuta. Kada se skuva, dodajte voće, cimet i orahe.
Proso je još jedna izuzetno zdrava bezglutenska biljka, koja pored toga što poboljšava varenje, sadrži niz hranljivih sastojaka, vlakna, minerale i vitamine, koji povoljno utiču na zdravlje čitavog organizma. Uz to, priprema prosa je veoma jednostavna.
Potrebno je:
šolja brašna od prosa (300g)
100ml vode
400ml biljnog ili običnog grčkog jogurta
1 praziluk
500g blitve
nekoliko kašika maslinovog ulja
so i susam
Priprema:
U brašno od prosa dodati vodu, so i ulje, pa promešati. Na malo maslinovog ulja propržiti praziluk, pa dodati sitno iseckane listove blitve. Kada se kratko izdinsta dodati grčki jogurt i so. Pomešati ovu smesu sa brašnom od prosa i peći na 200 stepeni, otprilike 25-30 minuta. Par minuta pred kraj pečenja posuti pitu susamom, pa dopeći.
Potrebno je:
500g pilećeg fileta
1 čen belog luka
sok od jednog limuna
100 ml vode (ili bezglutenskog bujona)
so, biber, peršun
Priprema:
Meso posoliti i pobiberiti, zatim propržiti na prethodno zagrejanom ulju (oko 8 minuta sa obe strane). Dodati beli luk, limunov sok i vodu (ili bezglutenski bujon), poklopiti i dinstati oko 10 minuta. Na kraju posuti seckanim peršunom. Servirati sa kuvanim pirinčem ili pireom od celera.
Potrebno je:
2 veće tikvice
200g mlevenog mesa (junećeg ili pilećeg)
1 crni luk
1 šargarepa
1 paradajz
maslinovo ulje
so, biber, origano
kašika paradajz pirea
Tikvice iseći po dužini i izdubiti. Na ulju propržiti luk, narendanu šargarepu, meso i paradajz. Dodati začine i paradajz pire, pa dinstati 10 minuta. Ovako napravljenim filom napuniti tikvice, poređati u pleh i peći na 200 stepeni oko 25 minuta.
Potrebno je:
150 g pilećeg filea
30 g kupusa
30 g crvenog kupusa
1/2 avokada
1 šargarepa
1/2 crvene paprike
1 šaka listića svežeg peršuna
1 šaka orašastog voća, sitno iseckanog
Za preliv:
2 kašike putera od kikirikija, malo vode, pola kafene kašičice maslinovog ulja, pola soka od limete
Postupak:
Piletinu skuvati, ohladiti, pa iseći na kockice. Kupus, šargarepu i crveni kupus iseckati na trakice, avokado, mango i papriku na kockice. Sve sastojke staviti u posudu i promešati. Sastojke za preliv pomešajte i lagano zagrejte da se puter od kikirikija otopi, kako bi se smesa lakše prelila preko salate.
Potrebno je:
2 veća batata
200g leblebija
2 kapike maslinovog ulja
so, biber, beli luk u prahu
100g humusa
svež peršun za dekoraciju
Priprema:
Batat oljuštiti, oprati i prepoloviti po dužini, zatim premazati maslinovim uljem, posoliti i staviti da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Peći oko 30-35 minuta. Leblebije oprati i prosušiti, preliti ih mešavinom ulja, soli i belog luka u prahu. Peći ih oko 20 minuta (može zajedno sa batatom). Kad je batat pečen staviti kašiku humusa na svaku polovinu i posuti hrskavim leblebijama i peršunom.
Potrebno je:
2 zrele banane
1 jaje
2 kašike bezglutenskog kakaa
kašika meda
cimet
nekoliko kockica tamne čokolade (bez glutena)
Priprema:
Banane zgnječiti, pa dodati jaje, kakao, cimet, med. Sve sastojke dobro izmešati, pa sipati u kalup za mafine. U svaki dodati po malo crne čokolade. Peći na 180 stepeni, 15-18 minuta.
Potrebno je:
150g bademovog brašna
2 jaja
kašika meda
kašičica kokosovog ulja
50ml vode
prstohvat soli
kašika kokosovih mrvica
2 kašike proteina u prahu
Priprema:
Pomešati sve sastojke, osim proteina i kokosovih mrvica. Napraviti smesu za palačinke, dodati vodu ukoliko je previše gusto. Ispeći palačinke na tiganju. U šolji pomešati protein i kokos, dodati vodu, i tako napraviti premaz za palačinke.
Iako se na intoleranciju na gluten neretko gleda kao na neku vrstu pomodarstva, ovo stanje treba ozbiljno shvatiti i isto tako mu pristupiti.
Osetljivost na gluten može biti posledica ozbiljne autoimune bolesti celijaklije, koja zahteva lekarsku dijagnostiku i strog bezglutenski režim ishrane. Sa druge strane, ne-celijaklijska-osetljivost na gluten, premda manje ugrožavajuća u odnosu na celijakliju, takođe može stvoriti niz nelagodnih simptoma, koji se mogu rešiti jednostavnim uklanjanjem glutena iz ishrane.
I u jednom i u drugom slučaju ohrabrujuća je činjenica da danas na tržištu postoji niz namirnica koje ne sadrže gluten, i koje bezbedno mogu konzumirati osobe koje imaju intoleranciju na ovaj protein.
Uz konsultacije sa lekarom, i informisanje o ovoj vrsti namirnica, svako ko ima problem sa metabolizmom glutena, ili jednostavno želi da izbaci ovaj protein iz ishrane, može bez problema nastaviti da uživa u brojnim slasnim jelima i hrani bez glutena, jer je spisak bezglutenskh namirnica, kao što smo videli, veoma bogat.
Preporučeno
Koristimo kurirsku službu BEX za dostavu paketa
paket od 0kg do 1kg 320 RSD
paket od 1kg do 5kg 340 RSD
paket od 5kg do 20kg 540 RSD
paket od 20kg do 50kg 900 RSD
Koristimo kurirsku službu GLS za dostavu paketa
paket < 2kg 384 RSD
paket < 3kg 409 RSD
paket < 5kg 449 RSD
paket < 10kg 409 RSD
paket < 15kg 579 RSD
paket < 20kg 639 RSD
paket < 25kg 694 RSD
paket < 30kg 749 RSD
paket < 40kg 809 RSD