Kisele i bazne namirnice

Ravnoteža između kiselosti i baznosti u organizmu je od suštinskog značaja za dobro zdravlje i njegovo očuvanje.

Kisele i bazne namirnice

Kako je ishrana poslednjih decenija bogata prerađenim proizvodima, mesom i šećerom, ona na direktan način narušava ovu ravnotežu i doprinosi da dođe do povećanja kiselosti tela, što može da izazove brojne tegobe.

 

Međutim, uz pravilan izbor i kombinovanje namirnica, možemo podržati prirodnu sposobnost organizma da održava optimalan pH balans, da delujemo preventivno i da očuvamo zdravlje.

 

 

Šta su kisele i bazne namirnice?

Sve namirnice mogu se da se svrstaju u tri grupe:

  • Kisele
  • Bazne
  • Neutralne

Kada govorimo o idealnom pH tela, naš organizam bi trebalo da bude blago bazan. No, savremen način ishrane i života čine našu krv i telo kiselim, što dugoročno vodi u stanje disbalansa i bolesti.

 

Zbog toga ishrana treba da bude što više bazirana na namirnicama koje neće da izazovu ni preteranu baznost ni preteranu kiselost organizma.

 

Ukoliko se u obrok uključuju izrazito bazne ili kisele namirnice, potrebno ih je izbalansirati, i ne preporučuje se njihova česta konzumacija.

 

 

Bazne i kisele namirnice – spisak

Bazne i kisele namirnice u ishrani mogu se podeliti na jake i slabe, te tako i namirnice spadaju u različite grupe u odnosu na jačinu, a između imamo i namirnice koje su neutralne.

 

Jaka bazna reakcija (jang):

  • celer

  • smokve

  • biljni čajevi

  • dinja

  • lubenica

  • limun

  • mango

  • papaja

  • peršun

  • morske alge

  • grožđe bez kožice

  • potočarka

 

 

Slaba bazna reakcija (jang):

  • masline

  • maslinovo ulje

  • artičoke

  • patlidžan

  • proso

  • miso

  • heljda

  • trešnje

  • mandarine

  • kesten

  • kokosov orah (svež)

  • krastavci

  • prokelj

  • med

  • praziluk

  • pečurke

  • rotkvice

  • paradajz

  • morska so

  • crni luk

  • narandže

  • ukiseljeno povrće (domaće)

  • susamovo seme

  • soja

Ove bazne namirnice posebno su značajne za osobe koje se bore sa umorom, upalama i padom imuniteta. Njihova svakodnevna upotreba može da pomogne u regulaciji kiselosti tela i poboljšanju opšteg zdravstvenog stanja.

 

Neutralne namirnice

  • pavlaka

  • kravlje mleko

  • jogurt

  • surutka

  • puter

  • ulja (osim maslinovog)

Neutralne namirnice se nalaze na sredini pH skale i preporučuju se u umerenim količinama, posebno kada se kombinuju sa izrazito baznim ili kiselim obrocima.

 

Blago kisela reakcija (jin):

  • jaja

  • crveni pasulj

  • seme bundeve

  • ječam

  • spanać

 

 

Umereno kisele reakcije (jin):

  • med (pasterizovan)

  • borovnica

  • mekinje

  • sirevi

  • suvi kokosov orah

  • riba

  • integralna testenina

  • integralne žitarice

  • suve mahunarke (osim soje)

  • koštunjavo voće (osim badema)

  • raž

  • kečap

  • senf

  • šljive

  • kokice

  • krompir (oljušten)

  • suve šljive

  • pirinač

 

 

Jako kisele reakcije (jin):

  • beli hleb

  • peciva i kolači od belog brašna

  • čokolada

  • kafa

  • alkohol

  • gazirana bezalkoholna pića

  • zaslađeni voćni sokovi

  • junetina

  • svinjetina

  • piletina

  • rafinisane žitarice

  • brusnice

  • sladoled

  • testenina od belog brašna

  • kikiriki

  • beli pirinač

  • plodovi mora

  • crni čaj

  • orasi

Kisele namirnice, naročito one koje izazivaju jaku kiselost, trebalo bi konzumirati u ograničenim količinama jer mogu da doprinesu razvoju upalnih procesa, umoru i da dovedu do poremećaja varenja.

 

 

Bazne namirnice – recepti i primena

Jedan od praktičnih saveta za svakodnevnu ishranu jeste da u svaki obrok uključite barem jednu baznu namirnicu.

 

Na primer:

  • salata od krastavca, peršuna i maslinovog ulja uz kuvanu heljdu

  • voćna salata sa smokvama, papajom i dinjom

  • potaž od celerovog korena sa dodatkom praziluka i prokelja

Ove kombinacije ne samo da održavaju bazni balans, već su i bogate vitaminima, vlaknima i antioksidansima.

 

 

Kisele namirnice – recepti i balans

Kisele namirnice ne treba da izbegavate u potpunosti, već je samo ključ u umerenosti i da ih pravilno uklopite u obroke, kao što su na primer:

  • integralna testenina sa povrćem i svežim začinima

  • riba sa spanaćem i limunovim sokom

  • supe sa mahunarkama i dodatkom praziluka

Ukoliko u obrok dodate bazne sastojke, kao što su povrće i limun, pomoći ćete u neutralizaciji njihove kiselosti i dovesti do potrebnog balansa.

 

Ishrana bogata baznim namirnicama, uz umeren unos kiselih, može znatno da doprinese  očuvanju zdravlja, povećanju energije i boljem varenju.

 

Ne treba da budete radikalni, već umereni. Umesto da u potpunosti izbacite određenu hranu, naučite da balansirate i da pažljivo kombinujete sastojke u skladu sa potrebama svog tela.

 

Uvođenjem malih promena u ishranu – poput zamene belog hleba heljdom ili dodavanjem limuna u vodu – možete da napravite veliki korak kako biste delovali preventivno i ojačali svoj organizam.