Osnovne namirnice
Organski proizvodi
Zdravi napici
Posebna ishrana
Lekoviti dodaci
Kozmetika i higijena
Kuhinja i dom
Osnovne namirnice
Organski proizvodi
Zdravi napici
Posebna ishrana
Lekoviti dodaci
Kozmetika i higijena
Kuhinja i dom
Malo ukiseljnog povrća u svakodnevnoj ishrani podstiče apetit i jača varenje. Kiseljenje povrća je jedan od načina pripreme i čuvanja hrane vrlo blizak našoj tradiciji. Osim dugog načina kiseljenja postoji i brzi način: korišćenjem prese za kiseljenje za samo nekoliko sati možete ukiseliti povrće.
Lekovita svojstva
Ukiseljeno povrće povećava apetit, pospešuje probavu i jača creva.
Kisela hrana donosi ravnotežu našoj ishrani ukoliko se ona bazira na mesu, jajima, mlečnim proizvodima (Zapadna kultura), a i ukoliko se bazira na integralnim žitaricama i povrću (Istočna kultura).
Način pripreme
Hrana se stavi u presu, posoli se i zatim se zavrtanjem poklopca reguliše kojom jačinom ćemo pritisnuti povrće. Pod pritiskom i pod dejstvom soli hrana vrlo brzo počinje da se kiseli.
Povrće koje se kiseli mora biti sveže, čvrsto i zdravo. Ukiseljeno povrće čuva se nakon kiseljenja na tamnom i hladnom mestu. Brzo ukiseljeno povrće možete držati u frižideru više dana. Možete kiseliti razno povrće: kupus, krastavac, dajkon, crveni kupus, crni luk, razno korenje, okruglo i lisnato zeleno povrće, morske alge, voće, riba, pa čak i cveće.
I još ponešto o turšiji
Kratko kiseljenje obično se primenjuje u proleće i leto, a dugo kiseljenje češće se primenjuje u jesen i zimu.
Osim u soli, može se kiseliti i u tamari soja sosu, misu, mekinjama... U Japanu skoro svaka porodica kiseli na svoj način, i ukiseljene namirnice jede svaki dan, uz svaki obrok. Uobičajeno je i da se obična ukiseljena jela razmenjuju među prijateljima i komšijama.
Na isti način kao što se kupus kiseli samo sa solju, možete ostaviti i drugo povrće. Nije potrebno dodavati nezdravu esenciju ili konzervans. Obilnu rafinisanu so zamenite krupnom nerafinisanom morskom solju. Prema makrobiotici, kiseli kupus i drugo povrće ostavljeno na ovaj način, zdravo je jesti svakodnevno u malim količinama (par kašičica). Turšiju je pre jela potrebno oprati od soli. Ono što je bitno u turšiji nalazi se natopljeno u vlaknima povrća, a to su žive bakterijske probiotičke kulture, iste one koje se nalaze u probiotičkim jogurtima. Dakle, i pre popularnosti probiotičkog jogurta mi smo ove, za bolje varenje korisne bakterije, unosili putem tradicionalnog kiselog kupusa! Upravo iz ovog razloga, kupovna turšija je u najmanju ruku potpuno beskorisna, jer je uvek sterilisana, a time su ubijene i sve korisne probiotičke bakterije. Povrće poput kelerabe, šargarepe, paškanata, paprike, krastavca i drugog, ukiselite tako što ćete ga iseći ili narendati, pa ređati u bure ili kakvu posudu. Stavljajte sloj povrća, pa posipajte morskom solju. Stavite preko turšije čist tanjir ili odgovarajući predmet, pa preko njega kamen, da se napravi pritisak, koji će izvući vodu iz povrća i ubrzati fermentaciju. Turšiju je najbolje da pripremate i držite u hladnom špajzu ili podrumu. Ovakve turšije možete pripremati i u japanskoj posudi koja se zove cukemonoki (ima je u boljim prodavnicama zdrave hrane).
Povezane priče
Koristimo kurirsku službu BEX za dostavu paketa
paket od 0kg do 1kg 320 RSD
paket od 1kg do 5kg 340 RSD
paket od 5kg do 20kg 540 RSD
paket od 20kg do 50kg 900 RSD
Dostava za područja opština u Beogradu - dodatno 60 RSD na iznos poštarine
Dostava za ruralna područja koja su navedena u ovom cenovniku - dodatno 120 RSD na iznos poštarine
Koristimo kurirsku službu GLS za dostavu paketa
paket < 2kg 384 RSD
paket < 3kg 409 RSD
paket < 5kg 449 RSD
paket < 10kg 409 RSD
paket < 15kg 579 RSD
paket < 20kg 639 RSD
paket < 25kg 694 RSD
paket < 30kg 749 RSD
paket < 40kg 809 RSD