Osnovne namirnice
Organski proizvodi
Zdravi napici
Posebna ishrana
Lekoviti dodaci
Kozmetika i higijena
Kuhinja i dom
Amarant predstavlja izvanredan izvor belančevina i kalcijuma, što ga čini idealnim izborom za različite grupe ljudi. Posebno se preporučuje trudnicama i dojiljama zbog podrške razvoju fetusa i proizvodnji mleka, bebama i maloj deci za zdrav rast, kao i fizički aktivnim osobama za obnavljanje mišića. Amarant je takođe izuzetno pogodan za vegetarijance i one koji poste, jer u kombinaciji sa drugim žitaricama pruža kompletan proteinski profil, bolji od mnogih životinjskih izvora.
Ova biljka sadrži lizin, aminokiselinu koja je u drugim žitaricama zastupljena u znatno manjim količinama. Amarant ima blago rashlađujuće dejstvo na organizam i karakterističan gorko-slatkast ukus, a poznato je i njegovo pozitivno delovanje na pluća. Sa 15-18% belančevina, bogatim sadržajem vlakana, vitaminom C i mineralima kao što su kalcijum (u većoj količini nego u mleku), magnezijum i silicijum, amarant predstavlja pravu nutritivnu silnicu.
Za optimalnu iskoristivost hranljivih sastojaka, preporučuje se kombinovanje amaranta sa drugim žitaricama kao što su kukuruz, pirinač ili pšenica.
Amarant je izuzetno hranljiva biljka koja, iako ne pripada žitaricama, ima sličnu nutritivnu vrednost i široku upotrebu u ishrani. Poznat po svojoj izdržljivosti, amarant uspeva čak i na siromašnim zemljištima i u uslovima suše, što ga čini važnim izvorom hrane u izazovnim klimatskim uslovima.
Sadrži visok nivo proteina (uključujući sve esencijalne aminokiseline), gvožđe, magnezijum, kalcijum i vlakna, što ga svrstava među najkvalitetnije biljne izvore hranljivih materija. Zbog toga se, zajedno sa kinom, smatra jednom od retkih biljaka sa kompletnim proteinskim profilom, idealnim za biljnu ishranu.
Ova drevna kultura, cenjena još u civilizacijama Inka i Asteka, danas doživljava preporod kao moderna superhrana, pružajući održivo rešenje za ishranu budućnosti.
Amarant se koristi u hlebovima, kolačima, supama i raznim jelima od žitarica, kao i salatama. Moguće ga je i tostirati, čime se dobija orašast ukus. Amarant se može konzumirati za doručak, idealan za zimu i zbog svojih svojstava, za borbu protiv anemije, grčeva i dijabetesa zbog visokog sadržaja vlakana, proteina, vitamina i minerala. Dobra je alternativa testenini i pirinču.
1 šolja amaranta i 2.5-3 šolje vode da provri, dodati so i kuvati na tihoj vatri 20-25 min. Dodati po želji žitarice, kukuruz, ječam, i sve vrste povrća.
Koristimo kurirsku službu BEX za dostavu paketa
paket od 0kg do 1kg 320 RSD
paket od 1kg do 5kg 340 RSD
paket od 5kg do 20kg 540 RSD
paket od 20kg do 50kg 900 RSD
Koristimo kurirsku službu GLS za dostavu paketa
paket < 2kg 384 RSD
paket < 3kg 409 RSD
paket < 5kg 449 RSD
paket < 10kg 409 RSD
paket < 15kg 579 RSD
paket < 20kg 639 RSD
paket < 25kg 694 RSD
paket < 30kg 749 RSD
paket < 40kg 809 RSD