• Proizvodi
 • Saveti
 • Recepti
 • Prodavnice
 • Naša priča
 • Kontakt
0
Kategorije
0
Korpa
Prijavi se
Bio Spajz
/Zdravi napici
/
Čaj od lipe 50 g
  Šifra: 505081

  Čaj od lipe 50 g

  257 RSDkom

  Robna marka: IPLB Dr Josif Pančić Zemlja porekla: Srbija Pakovanje: g

  o proizvodu

  Koristi se za preznojavanje kod prehlade i gripa i za ublažavanje tegoba kod različitih vrsta kašlja. Koristi se i kao blago sredstvo za umirenje.

  svojstva

  U fitoterapiji se kao biljna lekovita sirovina upotrebljavaju osušene žuto-zelene cvasti sa priperkom od bele, sitnoliste i crne, krupnoliste lipe. Cvetovi drugih, ukrasnih vrsta lipe manje su prijatnog ukusa i mirisa i smatraju se falsifikatima.

  Cvet lipe sadrži 1% kompleksa flavonoidnih heterozida u kome dominiraju heterozidi kvercetina i kemferola (rutin, kvercitrin, hiperozid, tilirozid, astragalin), preko 3% heterozida kafene, p-kumarne i hlorogenske kiseline, 10% sluzi (uglavnom arabinogalaktani), 2% tanina  i leukoantocijanidine. Prijatan miris potiče od male količine etarskog ulja (0,02%).

  Lipa je poznata po svom dijaforetičnom, diuretičnom i spazmolitičnom dejstvu. Takođe, ima podataka da deluje holeretično, da snižava krvni pritisak i da deluje antiinflamatorno. Ova dejstva vezuju se za prisustvo flavonoidnih heterozida. Zbog visokog sadržaja sluzi, koja oblaže sluznicu disajnih organa i sprečava nadražaj na tusigene zone, cvast lipe se često koristi i za umirenje intenzivnog kašlja. Eksperimentalno je potvrženo i antimikrobno dejstvo njenih vodenih i etanolnih ekstrakata, kao i sedativni i anksiolitički efekat.

  Cvast lipe se tradicionalno koristi kod prehlada, gripa i drugih infektivnih oboljenja disajnih puteva, praćenih groznicom, gde je poželjno pojačano znojenje. Ova dejstva priznaje i zvanična medicina, pa je lipa uvrštena u brojne farmakopeje, uključujući i domaću. Ova biljka je čest sastojak čajnih mešavina za ublažavanje kašlja, za znojenje i za grgljanje. Ekstrakti lipe su sastojci nekih fitopreparata koji se preporučuju za smirivanje suvog kašlja, za umirenje i kod tegoba urinarnog trakta. U narodnoj medicini se lipa koristi i kao prijatan napitak, za poboljšanje izlučivanja mokraće iz organizma, kao blago sredstvo protiv grčeva i za umirenje. Koristi se i za izradu kozmetičkih preparata.

  način pripreme

  Jednu kafenu kašiku cveta lipe preliti šoljom (200 ml) ključale vode, sud poklopiti i ostaviti da stoji 10 minuta. Procediti i piti dva puta dnevno po šolju čaja.
  Kontraindikacije, neželjeni efekti, interakcije nisu poznate.

  za one koje žele da znaju više

  Bela lipa (Tilia cordata Miller, Tiliaceae) je listopadno drvo sa širokom i gusto razgranatom krošnjom visoko do 25 m. Listovi su dosta sitni, srcoliko-okrugli, zašiljenog vrha, po obodu testerasti, na naličju svetliji. 5-15 žućkasto-zelenih cvetova su sakupljena u viseće cvasti, koje su srasle sa priperkom. Cveta u junu, najkasnije od svih naših lipa. Pojedinačno raste u mešovitim šumama i do 1200 m nadmorske visine, a česta je i u drvoredima i parkovima kao ukrasna vrsta.
  Crna lipa (Tilia platyphyllos Scop. Tiliaceae) ja, kao i bela, visoko listopadno drvo. Za razliku od bele, listovi su krupniji i tanji, a cvasti se sastoje od 2-5, reže 7 cvetova. Crna lipa cveta početkom juna, oko 14 dana pre bele, kasne lipe. U prirodi je češća od bele lipe.