Čaj senča (organski proizvod) 50 g Bio Špajz

Organski proizvod

Senča (sencha) je vrhunski japanski zeleni čaj koji se dobija obradom najkvalitetnijih rukom branih mladih zelenih listova biljke čaj.

399,00 RSD
Za komad. PDV je uključen u cenu.
Proizvod je nedostupan.
Total:
399,00 RSD

Besplatna dostava za narudžbine iznad 5.000 RSD!

Rok dostave unutar Srbije je kroz 1-3 radna dana.

Naruči telefonom

064 6412721

Šifra proizvoda: 1524009

Brend: Bio Špajz

Zemlja porekla: Japan

Pakovanje: 50.00 g

Svojstva

Senča čaj predstavlja snažno antioksidaciono sredstvo (uništava slobodne radikale koji prouzrokuju starenje i propadanje organizma) snižava holesterol i trigliceride.
Senča čaj izrađuje se na tradicionalan način kratkim parenjem svežih mladih listova čime se održava prirodna zelena boja (parenje sprečava fermentaciju lišća). U listovima ostaje mnogo hlorofila koji čaju daje svežinu. Pareno lišće se presuje, suši, te neposredno nakon hlađenja pakuje kako bi se sačuvali svež ukus i aroma.

Postoje dve velike vrste čajeva. To su:
- čaj, koji se dobija od biljke čaj (Camelia sinesis) i
- biljni čaj, koji se dobija od različitih lekovitih biljaka.

Namena i karakter ovih čajeva je različita. Pravi čaj ima u sebi kofeina i koristi se kao stimulativno, detoksikujuće ili umirujuće sredstvo dok se biljni čajevi u najvećoj meri koriste kao lekovita sredstva narodne medicine ili kao prijatni dnevni napici.

U srpskom jeziku rečju ,čaj’ najčešće se označava bilo koji napitak nastao prelivanjem kipuće vode preko neke, obično sušene, biljke. Ipak, preciznije posmatrano, čaj (Camellia sinesis) je biljka i tek prelivanjem vrućom vodom obrađenih listova, pupoljaka, peteljki pravo ove biljke i ostavljanjem da smeša nekoliko trenutaka odstoji dobija se napitak ,čaj’!

Obrada listova, pupoljaka i peteljki biljke čaj može podrazumevati oksidaciju, pečenje, sušenje ili dodavanje drugih cvetova, začina, voća, biljaka...
Četiri osnovne vrste čaja su zeleni, crni, ulong i beli čaj.
Biljka čaj, u divljini, naraste i do 10 m visine. Na plantažama se, radi lakšeg branja, orezuje na visinu od 1-2 m. U žarkim i vlažnim predelima, gde čajno drvo brzo raste, berba traje cele godine, svakih desetak dana. Listovi se, pošto se uberu, tretiraju na različite načine i trpe mnogobrojne promene i tako nastaje zeleni, beli, crni ili crveni čaj. Najvažniji od tih procesa je fermentacija, reakcija koja se odvija uz pomoć enzima sadržanih u svežim listovima biljke. Koriste se različiti delovi biljke čaj a najboljeg kvaliteta su pupoljak i prvi list ispod njega.
Osnovni sastojci zelenog čaja, čija harmonična kombinacija povoljno deluje na ljudski organizam, su: kofein, tanin, esencijalna ulja i vitamini. Kofein koji unosimo pijući zeleni čaj deluje na naš organizam nešto drugačije nego kofein koji unosimo pijući kafu.
Najpoznatije vrste japanskog zelenog čaja su: gjokuro, mača, senča, genmaiča, banča, kukiča...

Procenat kofeina u kafi i različitim vrstama čaja:
kafa – 0.05%
crni čaj – 0.05%
gjokuro čaj – 0.02%
senča – 0.015%
genmaiča – 0.008%

Način pripreme

1 kašičicu čaja prelijte vrućom, nikako kipućom vodom, i ostavite poklopljeno 2-3 minuta. Nakon toga procedite.
Pripremanje čaja u Japanu je dostiglo nivo vrhunske umetnosti i svakako da je način pripreme veoma važan za ukus i kvalitet napitka. Važno je da na početku pripreme u sud ulijete hladnu vodu, koju potom stavljate da se ugreje. Suviše vruća voda uništiće dragoceni deo lekovitih sastojaka čaja i učiniti ga gorkim, te se preporučuje da u pripremi čaja temperatura vode nikada ne prelazi 80°C.  Tradicionalno, japanskim zelenim čajevima ne dodaje se ni mleko ni šećer. Senča je vrhunski čaj koji u sebi sadrži veću količinu kofeina tako da se obično pije iz manjih šoljica i ne koristi se da utoli žeđ. 1 kašičicu čaja prelijte vrućom, nikako kipućom vodom, i ostavite poklopljeno 2-3 minuta. Nakon toga procedite.

A ukoliko želite da pripremite senča čaj po svim pravilima, sledite sledeća uputstva. Ugrejte čajnik dodajući u njega toplu vodu, a zatim izlijte ovu vodu. U ovaj čajnik stavite po jednu supenu kašiku čaja za svaku šolju čaja koju želite da pripremite. U drugi sud uspite hladnu vodu, onoliko šolja vode koliko čaja želite na kraju da dobijete. Čim voda zavri, sklonite sud sa vatre i ostavite par minuta da se voda malo prohladi. Ovu vruću vodu ulijte zatim u čajnik i ostavite da ostoji kratko, jedan minut (u suprotnom će čaj postati gorak i izgubiti deo lekovitih sastojaka).

Kada se ohladi senča čaj postaje gorak.
Listovi senča čaja pripremanog na ovaj način mogu biti iskorišteni još 1-2 puta.
Ako koristite listove senča čaja po drugi put, nemojte dodavati sveže listove.

Nutritivne vrednosti

na 100g

Energetska vrednost (kcal): 2

Masti: 0 g

Zasićene masti: 0 g

Ugljeni hidrati: 0.2 g

Ugljeni hidrati (šećeri): 0 g

Proteini: 0.2 g

So: 0 g

Pogledajte još i...

Biosil

Sok od cvekle (organski proizvod) 750 ml Biosil
567,00 RSD

Sok od cvekle je idealan za lečenje anemije, jer je pun gvožđa i vitamina B12. Sok od cvekle se takođe preporučuje za lečenje jetre, bubrega i srca. Zbog svoje nutritivne vrednosti sok od cvekle se preporučuje za vreme i posle hemoterapije. 

Bio Špajz

Ovseni keks sa malinom i vanilom (organski proizvod) 100 g Bio Špajz
250,00 RSD

Integralni ovseni keks sa malinom i vanilom. Organski proizvod. Bez glutena. Posno. Izvor vlakana. Bez trans masti.

Mis

Boza 1.5 l Mis
287,00 RSD

Negazirano osvežavajuće bezalkoholno piće od žitarica - boza!

Vlasina

Prirodna izvorska voda 0.33 l Vlasina
50,00 RSD

Prirodna izvorska vosa da niskim sadržajem mineralnih materija i natrijuma.

Biosil

Sok od jabuke i šargarepe (organski proizvod) 250 ml Biosil
180,00 RSD

Sok od jabuke i šargarepe (organski proizvod).

Novo

Aloe vera napitak premium 500 ml Aleo
267,00 RSD

Doživite čisto osveženje uz napitak od aloe vere u svojoj premium formi.

Bio Špajz

Napitak zova & agava (organski proizvod) 200 ml Bio Špajz
189,00 RSD

Organski napitak od svežeg cveta zove i agava sirupa.