• Proizvodi
 • Saveti
 • Recepti
 • Prodavnice
 • Naša priča
 • Kontakt
0
Kategorije
0
Korpa
Prijavi se
Bio Spajz
/Osnovne namirnice
/
Cejlonski cimet (organski proizvod) 100 g Superhrana
Bio Spajz/
Cejlonski cimet (organski proizvod) 100 g Superhrana
  Šifra: 3833010

  Cejlonski cimet (organski proizvod) 100 g Superhrana

  405 RSDkom

  Robna marka: Superhrana Zemlja porekla: Srbija Pakovanje: g

  nutritivne vrednosti

  na 100g
  energetska Vrednost Kcal
  247
  energetska Vrednost KJ
  1034
  masti
  --
  - mononezasićene masti
  --
  - polinezasićene masti
  --
  - zasićene masti
  --
  ugljeni hidrati
  50.59g
  - šećeri
  --
  vlakna
  53.10g
  proteini
  3.99g
  Holesterol
  0g

  svojstva

  Lekovita dejstva cejlonskog cimeta:
  Visok izvor antioksidanata.
  Prema orac skali, koja se koristi za merenje koncentracije antioksidanata u različitim namirnicama, cimet je u top 20 u odnosu na sve namirnice, začine i lekove širom sveta. Različiti antioksidanti prisutni u cimetu pomažu u zaštiti od mnoštva bolesti koje uzrokuju slobodni radikali.

  Štiti zdravlje srca.
  Studije su pokazale da je bitna zdravstvena korist cimeta u tome što smanjuje nekoliko najčešćih faktora rizika za bolesti srca, uključujući visok nivo holesterola i triglicerida i visok krvni pritisak.

  Reguliše nivo šećera u krvi.
  Pomaže u smanjenju nivoa šećera u krvi. Dokazano je da smanjuje količinu glukoze koja ulazi u krvotok nakon obroka sa visokim sadržajem šećera, a takođe može poboljšati osjetljivost na insulin, koji je vitalni hormon potreban za održavanje ravnoteže nivoa šećera u krvi.

  Pomoć u borbi protiv infekcija i virusa.
  Postoji mnogo koristi od cimeta kada se radi o odbrani tela od bolesti. Cimet je prirodni anti-mikrobiološki, anti-biotski, anti-gljivični i anti-virusni agens.

  Štiti stomatološko zdravlje.
  U istraživanjima je dokazano da su ekstrakti pronađeni u cimetu zaštita od bakterija koji žive u oralnoj mikroflori i mogu izazvati loš dah, propadanje zuba, šupljine ili infekcije usta.

  Pomoć u lečenju kandide.
  Određene studije su zaključile da moćna anti-gljivična svojstva cimeta mogu biti efikasna u zaustavljanju ili lečenju kandide u digestivnom traktu. Cimet pomaže u borbi protiv kandide prirodnim putem podstičući imunološko zdravlje i borbu protiv upale.

  Organski cejlonski cimet u prahu (lat. Cinnamomum zeylanicum nees) je jedini pravi cejlonski cimet. Izuzetno je redak na našem tržištu, pošto je mnogo više zastupljeniji kineski cimet. Za razliku od kineskog cimeta (lat. Cinnamomum cassia) koji raste u Kini i Indoneziji, naš cimet dolazi direktno sa podneblja Šri Lanke (Cejlona). Ono što je najbitnije jeste da sadrži neznatne količine supstance kumarina, a kojom inače obiluje kineski cimet (do 1200 puta više od cejlonskog). Inače, kumarin kod preteranog konzumiranja može da ošteti jetru i bubrege.

  Ove dve vrste cimeta se razlikuju kako po boji (cejlonski cimet je braonkast, dok je kineski crvenkast), tako i po aromi (cejlonski je mnogo suptilniji, aromatičniji, dok je kineski oštrije arome). Inače, i sam izgled štapića cimeta se razlikuje.

  Štapići se dobijaju tako što se mlade grane režu 2-3 puta godišnje sa svakog drveta, ostavljaju se preko noći umotane u asure od kokosa da fermentišu, zatim im se guli spoljna i srednja kora. Koristi se samo unutrašnja najfinija kora koja se suši prvo u senci, a posle na suncu, a zatim se oblikuje u štapiće gde se manji štapići umeću u veće i jednoliko režu.

  Cimet se zbog svojih nutritivnih vrednosti ne smatra samo začinom, već i superhranom.

  Vitamini:
  Folna kiselina (B9): 6 mg
  Niacin (B3): 1332 mg
  Pantotenska kiselina (B5): 0.358 mg
  Piridoksin (B6): 0.158 mg
  Riboflavin (B2): 0.041 mg
  Tiamin (B1): 0.022 mg
  Vitamin A: 295 IJ
  Vitamin C: 3.8 mg
  Vitamin E : 10.44 mg
  Vitamin K: 31.2 mg

  Elektroliti:
  Natrijum: 10 mg
  Kalijum: 431 mg

  Minerali:
  Kalcijum: 1002 mg
  Bakar: 0.339 mg
  Gvožđe: 8.32 mg
  Magnezijum: 60 mg
  Mangan: 17.466 mg
  Fosfor: 64 mg
  Cink: 1.83 mg

  sastojci

  100% organski cejlonski cimet u prahu.

  način primene

  od 1/2 – 1 kafena kašičica (1-6 g) u čajeve, kolače, pite, sa medom, itd.