Osnovne namirnice
Organski proizvodi
Zdravi napici
Posebna ishrana
Lekoviti dodaci
Kozmetika i higijena
Kuhinja i dom
Svojstva
Cimet jača srce, oživljuje nerve, osvežava krv, pomaže kod slabe probave, smanjuje preteranu kiselinu i sluz u želucu, pomaže lečenju proliva, krvarenja iz materice, prejake menstruacije, protiv gihta. Pomaže dijabetičarima tipa II jer utiče na insulin i reguliše nivo šećera u krvi. Cimet zagreva telo, konzumira se uz čaj, te se tradicionalno koristi za olakšavanje prehlade i gripa.
Način primene
Cimet ima nežnu i prijatnu aromu, ukus mu je ljuto-oštar i slatko-peckav.
Cimet služi za aromatizovanje punča, likera, vina, dodaje se u kolače, slatkiše, torte i čokolade. U Indiji je veoma omiljen i koristi se za začinjavanje svih jela od mesa i povrća.
Vino od cimeta: 30 gr usitnjene kore cimeta, ½ litre slatkog crnog vina, namakati 6 dana. Pije se mala čašica 3x dnevno pre jela.
Sastojci
Cimet u prahu
Za one koji bi da znaju više
Začin cimet je u stvari aromatična kora tropskog drveta Cinnamomum verum. Cimet je poreklom iz Azije, postoji nekoliko vrsta ove biljke ali se kao začinske koriste se cejlonski i cimet kajsija, poznat i kao kina-cimet.
Cimet se dobija tako što se iseče stablo, zatim se pusti da fermentira umotan u kokosove asure, zatim se guli spoljna kora, odstrani srednja, a upotrebljava nežna unutrašnja kora, deset takvih kora uvijaju se jedna u drugu i suše se najpre u senci a zatim na suncu.
Koristimo kurirsku službu BeX za dostavu paketa
paket od 0kg do 1kg 320 Din.
paket od 1kg do 5kg 340 Din.
paket od 5kg do 20kg 540 Din.
paket od 20kg do 50kg 900 Din.