Crno pšenično brašno (organski proizvod) 1 kg Naše dobro

Organski proizvod

Crno pšenično brašno, tip 1100 (organski proizvod).

253,00 RSD
Za komad. PDV je uključen u cenu.
-
+
kom
Total:
253,00 RSD

Besplatna dostava za narudžbine iznad 5.000 RSD!

Rok dostave unutar Srbije je kroz 1-3 radna dana.

Naruči telefonom

064 6412721

Šifra proizvoda: 201054

Brend: Naše dobro

Zemlja porekla: Srbija

Pakovanje: 1.00 kg

Svojstva

Crno pšenično brašno je visokokvalitetno brašno koje sadrži veliku količinu vitamina, minerala i dijetetskih vlakana. Ono sadrži oko 80% sastojaka iz spoljašnje opne. Po svojim nutritivnim karakteristikama je visokokvalitetno brašno jer sadrži vitamine, minerale, kao i dijetetska vlakana. Upotrebljava se u domaćinstvu prvenstveno za pripremu proizvoda od kiselog testa (hleb, pecivo…). Hleb napravljen od crnog brašna ima vlažniju sredinu, pun ukus, a pre svega bolje zadržava svežinu od belog hleba. Pšenično brašno bogato je mineralima kao što su fosfor, kalcijum, magnezijum, hlor i kalijum. Protein gluten odgovoran je za oblikovanje strukture testa. Vitamini su u brašnu zastupljeni u vrlo malim količinama, a najviše ima vitamina B grupe.

Sastojci

Tip 1100 organsko brašno.
Sadržaj/količina vode: do 15 %, sadržaj/količina pepela: do 2.5 %, stepen/kiselosti: do 4
Alergen info: Sadrži pšenični gluten.

Za one koji bi da znaju više

Koja je razlika između integralnog i crnog brašna?
Integralno brašno se proizvodi mlevenjem celog, integralnog zrna pšenice (ovojnica i klica), a crno brašno ima nešto manje, oko 80 -90 % sastojaka zrna.
Što brašno ima više pepela u sebi to je tamnije. Pepeo u brašnu je u stvari način kako se izražava količina mineralnih tvari koje se u njemu nalaze. Ne radi se o nekom stvarnom pepelu koje se stavlja ili dospeva u brašno.

Određivanje količine pepela se radi tako da se mala količina brašna zapali i pusti da izgori do kraja. Što više pepela ostane to je više minerala u brašnu. Ti minerali i daju tamniju boju brašnu. Prema količini pepela se može onako ugrubo odrediti količina minerala i vlakana u brašnu.
Zato su brašna kojima je uklonjena ovojnica belja, od onih kojima nije.

Način pripreme

Beskvasni pivski hleb
Sastojci: 500 g pšeničnog crnog brašna tip 1100, 1 prašak za pecivo, ½ kašičice soli, ½ kašičice kima za smesu i još malo za posipanje, „na vrh noža“ tucane slatke paprike, 2.5 dl piva (po izboru), 30 g rastopljenog maslaca, krupne soli po ukusu.
U brašno dodamo prašak za pecivo, so, kim, papriku, 2/3 rastopljenog maslaca (20 g). Sastojke pomešamo. Smesu mesimo, uz postepeno dodavanje piva, tako da testo postane glatko. Formiramo veknicu, premažemo je rastopljenim maslacem i pospemo kimom i solju. Veknicu odmah pečemo u rerni na 240 stepeni oko 30 minuta, dok kora ne porumeni. Prijatno!

Nutritivne vrednosti

na 100g

Energetska vrednost (kcal): 349.14

Masti: 2.02 g

Ugljeni hidrati: 72.75 g

Proteini: 9.99 g

Pogledajte još i...

Superfood

Šećer beli od agave (organski proizvod) 150 g Superfood
365,00 RSD

Agave šećer je prirodni zaslađivač i idealna je zamena za beli i smeđi šećer. Organski proizvod.

Benlian food

Galete pirinčane, lan i suncokret tanke 100 g Benlian Food
122,00 RSD
Ekspandirani proizvod od pirinča - tanke galete 24 komada. Prirodno bez glutena. Vegan.

Olga

Pečena golica u crnoj čokoladi 100 g Olga
232,00 RSD

Semenke bundevine golice, obložene sa 50 % crne čokolade. Draže bombone.

Bio Špajz

Kus kus (organski proizvod) 450 g Bio Špajz
489,00 RSD

Proizvod od griza durum pšenice. Vrlo je ukusan, lako se priprema i dobro kombinuje sa drugim namirnicama.

Bio Špajz

Hladno ceđeno svetlo susamovo ulje (organski proizvod) 200 ml Bio Špajz
879,00 RSD

Svetlo susamovo ulje hladno ceđeno iz organske proizvodnje.

Mitoku

Alge kombu 25 g Mitoku
392,00 RSD

Kombu alge imaju široke debele listove poput celera, a beru se u hladnim morima južnog dela ostrva Hokaidoa. Crno smeđe su boje i specifičnog su ukusa. Kombu alge su glavni sastojak dašija (dashi) - tradicionalne japanske osnove za razne supe, pa su zbog toga i osnova japanske kuhinje. Pripremaju se kao prilog uz kuvane žitarice, mahunarke ili korenasto povrće jer olakšavaju njihovu probavu. Mogu se staviti u čajeve, kisela jela, začine, jela za grickanje i bombone.