• Proizvodi
 • Saveti
 • Recepti
 • Prodavnice
 • Naša priča
 • Kontakt
0
Kategorije
0
Korpa
Prijavi se
Bio Spajz
/Osnovne namirnice
/
Ječam
  Šifra: 4003001

  Ječam

  130 RSDkg

  +
  Robna marka: Zemlja porekla: Srbija Pakovanje:

  svojstva

  Ječam se često se koristi kao zamena za pirinač. Upotrebljava se u supama, varivima, za pripremanje kaše i hleba. Ima mali sadržaj masti i puno biljnih vlakana koja deluju na snižavanje holesterola u krvi. Ječam se lako vari. Bogat je belančevinama, gvožđem, vitaminima B grupe. Posebno se ističe vitamin B5 koji je neophodan za dobar metabolizam. Sadrži veliki procenat nezasićenih masnih kiselina, i time doprinosi snižavanju holesterola u krvi.
  Ječam je veoma hranljiva žitarica, bogata vitaminima B kompleksa. Smirujuće deluje na nervni sistem. Dobar je za jetru i žučnu kesu. Bogat je kalijumom, kalcijumom i fosforom.

  sastojci

  Ječam oljušteni

  način pripreme

  Čorba od ječma
  100 g ječma, glavica crnog luka, manji koren celera, 2 manje šargarepe, 1 kašika hladno ceđenog ulja suncokreta, so, biber, peršun.
  Izdinstati luk na malo vode. Naliti 1.5 litar vode, dodati ječam i kuvati na umerenoj vatri dok ječam ne omekša. Kada omekša, dodati narendanu šargarepu i celer. Kuvati još desetak minuta. Posoliti, dodati biber i posuti seckanim peršunom. Prijatno!

  za one koje žele da znaju više

  Oljušteni ječam je proizvod koji se dobija ljuštenjem i poliranjem ječma posle odstranjivanja ljuske.
  Ječmena prekrupa je u stvari grubo prekrupljeno ječmeno zrno posle odstranjivanja ljuske. Sadrži sve sastojke oljuštenog celog zrna ječma i služi u mnogim krajevima za spravljanje ječmene kaše i kao dodatak nekim vrstama hleba.
  Ječmeno brašno je mleveni proizvod kod koga je prethodno odstranjena ljuska. Kada se pomeša sa vodom predstavlja dobro sredstvo za zgušnjavanje supa i sosova sa mlekom.
  Ječmene pahuljice se dobijaju presovanjem i drobljenjem zrna ječma. Koriste se za spravljanje pudinga sa mlekom i kao dodatak drugim slatkim i slanim jelima. Nalazi se u sastavu muslija.
  Ječmeni slad je najvažnija sirovina u proizvodnji piva i jakih alkoholnih pića, kao i za proizvodnju sladne kavovine (surogata kafe).
  Ječmeni malt sirup proizvode neke pivare ekstrakcijom iz ječmenog slada. Prodaje se kao prirodni zaslađivač, jer je slične konzistencije i ukusa kao med. Manje je sladak i ređi je od meda. Njegovim korišćenjem nivo šećera u krvi se zlatno slabije podiže, pa se smatra zdravijim od meda kao zaslađivača. Sirup je pretežno ugljenohidratnog sastava i oskudeva u vitaminima i mineralima.