Ječam

140,00 RSD / kg
Za kilogram. PDV je uključen u cenu.
-
+
Kg
Total:
14,00 RSD

Besplatna dostava za narudžbine iznad 5.000 RSD!

Rok dostave unutar Srbije je kroz 1-3 radna dana.

Naruči telefonom

064 6412721

Šifra proizvoda: 4003001

Zemlja porekla: Srbija

Svojstva

Ječam se često se koristi kao zamena za pirinač. Upotrebljava se u supama, varivima, za pripremanje kaše i hleba. Ima mali sadržaj masti i puno biljnih vlakana koja deluju na snižavanje holesterola u krvi. Ječam se lako vari. Bogat je belančevinama, gvožđem, vitaminima B grupe. Posebno se ističe vitamin B5 koji je neophodan za dobar metabolizam. Sadrži veliki procenat nezasićenih masnih kiselina, i time doprinosi snižavanju holesterola u krvi.
Ječam je veoma hranljiva žitarica, bogata vitaminima B kompleksa. Smirujuće deluje na nervni sistem. Dobar je za jetru i žučnu kesu. Bogat je kalijumom, kalcijumom i fosforom.

Sastojci

Ječam oljušteni

Za one koji bi da znaju više

Oljušteni ječam je proizvod koji se dobija ljuštenjem i poliranjem ječma posle odstranjivanja ljuske.
Ječmena prekrupa je u stvari grubo prekrupljeno ječmeno zrno posle odstranjivanja ljuske. Sadrži sve sastojke oljuštenog celog zrna ječma i služi u mnogim krajevima za spravljanje ječmene kaše i kao dodatak nekim vrstama hleba.
Ječmeno brašno je mleveni proizvod kod koga je prethodno odstranjena ljuska. Kada se pomeša sa vodom predstavlja dobro sredstvo za zgušnjavanje supa i sosova sa mlekom.
Ječmene pahuljice se dobijaju presovanjem i drobljenjem zrna ječma. Koriste se za spravljanje pudinga sa mlekom i kao dodatak drugim slatkim i slanim jelima. Nalazi se u sastavu muslija.
Ječmeni slad je najvažnija sirovina u proizvodnji piva i jakih alkoholnih pića, kao i za proizvodnju sladne kavovine (surogata kafe).
Ječmeni malt sirup proizvode neke pivare ekstrakcijom iz ječmenog slada. Prodaje se kao prirodni zaslađivač, jer je slične konzistencije i ukusa kao med. Manje je sladak i ređi je od meda. Njegovim korišćenjem nivo šećera u krvi se zlatno slabije podiže, pa se smatra zdravijim od meda kao zaslađivača. Sirup je pretežno ugljenohidratnog sastava i oskudeva u vitaminima i mineralima.

Način pripreme

Čorba od ječma
100 g ječma, glavica crnog luka, manji koren celera, 2 manje šargarepe, 1 kašika hladno ceđenog ulja suncokreta, so, biber, peršun.
Izdinstati luk na malo vode. Naliti 1.5 litar vode, dodati ječam i kuvati na umerenoj vatri dok ječam ne omekša. Kada omekša, dodati narendanu šargarepu i celer. Kuvati još desetak minuta. Posoliti, dodati biber i posuti seckanim peršunom. Prijatno!

Pogledajte još i...

Just Superior

Kurkuma u prahu (organski proizvod) 75 g Just Superior
337,00 RSD

Upalni procesi na minimum – imunitet na maksimum! Pomoću jednog od najjačih prirodnih antioksidanasa na svetu – direktno iz srca Indije!

Benlian food

Crveno sočivo 500 g Benlian food
238,00 RSD

Sočivo (leća) je mahunasto povrće. 

Ekofarm

Sirće od divlje jabuke - C sa dodatkom ekstrakta korena lincure 500 ml Ekofarm
139,00 RSD

Voćno sirće od divlje jabuke sa dodatkom ekstrakta korena lincure (Genitana Cruciata). 4% minimalne sirćetne kiseline.

Schar

Testenina - anellini (sert. bez glutena) 250 g Schar
382,00 RSD

Bezglutenska testenina od prosa je ukusan dodatak supama i čorbama.

Bez glutena
Novo

Testenina penne rigate (sert. bez glutena) 340 g Riscossa
449,00 RSD

Bezglutenska Penne testenina Riscossa osvaja kako oblikom, tako i ukusom.