• Proizvodi
 • Saveti
 • Recepti
 • Prodavnice
 • Naša priča
 • Kontakt
0
Kategorije
0
Korpa
Prijavi se
Bio Spajz
/Osnovne namirnice
/
Kajenska paprika u prahu
Bio Spajz/
Kajenska paprika u prahu
  Šifra: 3811003

  Kajenska paprika u prahu

  1,340 RSDkg

  +
  Robna marka: Zemlja porekla: Španija Pakovanje:

  o proizvodu

  Crvena, ljuta paprika poznata kao kajenska ili aleva paprika.

  svojstva

  Koristi se kao začin u raznim jelima i kao dodatak u Nera dijeti i sličnim dijetama za mršavljenje i detoksikaciju.
  Kajenska paprika je ljuća od obične paprike. Ljutina paprike se meri na različite načine, jedan od načina je i Skovilova jedinica ljutine (Scoville Heat Units). Na ovoj skali kajenska paprika se nalazi od 30,000 do 190,000 SHU jedinica. Ljutina paprike potiče od jedinjenja kapsaicina. Obična ljuta paprika na Skovilovoj skali nosi od 3000 do 6000 jedinica. Primera radi, čist kapsaicin ima čak 16 miliona Skovilovih jedinica ljutine. On je toliko snažan da se njegova ,,vatrena" svojstva mogu osetiti i kada bi bio razređen milion puta.

  Raspoloženje
  Nemojte se iznenaditi ako nakon konzumacije kajenskog praha osetite promenu raspoloženja na bolje: to je zato što kapsaicin stvara toplinu u telu, a samim time podstiče i oslobađanje endorfina - koji pridonose osećaju ugode i relaksacije.

  Želudac i varenje
  Dugo se verovalo da ljute papričice izazivaju čir na želucu, ali novija istraživanja su potvrdila upravo suprotno: kapsaicin iz ljutih papričica ne samo da ne izaziva nastanak čira nego ga čak sprečava! On uništava bakterije unesene hranom i stimuliše stvaranje želudačnih sokova koji pridonose zdravlju želuca. Uvođenjem kapsaicina u svoju prehranu možete: ublažiti prehladu, žgaravicu, mučninu, hemoroide, giht i druge probleme.

  Probavne i menstrualne tegobe
  Kapsaicin iz kajenske paprike olakšava grčeve i bolove u crevima i stomaku, a ujedno podstiče varenje: pojačava lučenje probavnih sokova te se bori protiv bakterija koje bi mogle uzrokovati infekciju.
  Pomaže i kod menstrualnih bolova te proliva.

  Mršavljenje
  Ljuti ukus kapsaicina podstiče stvaranje topline u organizmu, što je poznato kao proces termogeneze. Taj proces zahteva dodatnu potrošnju kalorija, zahvaljujući čemu se tope masne naslage. Takođe, nekoliko je istraživanja pokazalo da kapsaicin smanjuje apetit, odnosno pridonosi ravnoteži između osećaja gladi i sitosti, pa je stoga dobar za one koji žele da smršaju.
  Osobama koje su sklone prejedanju savetuje se da kao predjelo pojedu salatu s dodatkom čili papričica.

  Prehlada
  Ljute papričice deluju na početku pojave prehlade tako što snaže vaše odbrambene mehanizme. Takođe, osobama koje su dugo izložene hladnoći i vlazi kapsaicin pomaže da izgrade snažnu otpornost na prehladu i upalu grla.
   
  Dijabetes
  Redovnim unosom ljutih papričica možete sprečiti nastanak dijabetesa tipa 2.  Konzumacijom kapsaicina smanjuje se potreba organizma za lučenjem insulina te se nakon obroka snižava visina šećera u krvi. Takođe, naučne studije pokazuju da kapsaicin ublažava bolove kod dijabetičara (bolove koji nastaju zbog oštećenja živaca u stopalima i nogama).

  Smanjenje rizika od raka
  Kapsaicin iz ljutih papričica deluje kao snažan antioksidans i uništava slobodne radikale koji oštećuju ćelije. Na ovaj način, smanjuje se rizik od raznih oblika tumora, a pozitivno utiče i tokom lečenja takvih oboljenja - naročito kod raka prostate i raka debelog creva. Istraživanja su pokazala da se rak prostate može smanjiti za čak 80% dok je izložen delovanju kapsaicina, kao i to da kapsaicin uništava ćelije raka pluća i gušterače, a da pritom ne oštećuje okolno tkivo.

  Spoljna primena
  Za spoljnu primenu koriste se kreme i masti koje sadrže kapsaicin. Da bi bile delotvorne, moraju sadržavati barem 0,075 % ove aktivne tvari. Na početku njihove primene oseća se pečenje na koži ili svrab, no to će tokom daljnje upotrebe nestati. Olakšava bolove i ublažava artritis: kapsaicin se pokazao efikasnim kod artritisa, kao i bolova u zglobovima i mišićima. Istraživanja su pokazala da kapsaicin deluje tako da snažno blokira supstancu P, koja je zadužena za prenos signala bola do mozga. Kapsaicin takođe čini živce neosetljivim na podražaje, stoga smanjuje i hroničnu neuropatsku bol. Ovo ublažavanje bola primenom kapsaicina nije propraćeno umrtvljenošću i ukočenošću mišića, koji se javljaju kada se koristi farmaceutski anestetik.

  Psorijaza
  Kapsaicin pomaže tako da smanjuje upalu, crvenilo i svrabež.

  sastojci

  Kajenska ljuta paprika u prahu