• Proizvodi
 • Saveti
 • Recepti
 • Prodavnice
 • Naša priča
 • Kontakt
0
Kategorije
0
Korpa
Prijavi se
  Šifra: 4503003

  Kanihua (organski proizvod)

  Proizvod nije u ponudikg

  +
  Robna marka: Bio Špajz Zemlja porekla: Peru Pakovanje: 0 kg
  Roba na merenje.

  Kanihua je biljka koja pripada istoj porodici kao i kinoa i amarant. Poznata je i kao bebi-kinoa, jer ima veoma slične karakteristke a nešto sitnije semenke. Dobar je izvor ugljenih hidrata, proteina, kalcijuma, fosfora i gvožđa, Omega 6 i 9 kiselina, vitamina E (tokoferol) kao i dijetetskih vlakana. Uzgaja se na visokim planinama Južne Amerike. Ovo je proizvod iz organske proizvodnje.

  • svojstva:
  Kanihua (Chenopodium pallidicaule) se uzgaja u Andima i već hiljadama godina čini jednu od osnovih namirnica u ovom delu sveta. 
  Najviše sadrži proteine koji pripadaju albuminima i globulinima, koji imaju izbalansiran odnos esencijalnih amino kiselina i slični su kazeinu, mlečnom proteinu. U organizmu će se razlagati postepeno, obezbeđujući ravnomeran izvor energije, zbog čega se naročito preporučuju svima koji su na dijetama za mršavljenje jer neće doživljavati nagle energetske skokove. Takođe, kanihua je dobar izvor dijetetskih vlakana, što pomaže stabilizaciju nivoa šećera u krvi, kao i dobro varenje i smanjenje rizika od srčanih oboljenja. Preporučuje se da kanihuu unosite u toku prvog dela dana ili neposredno nakon fizičkih aktivnosti (to je doba dana kada najviše imamo potrebu za ugljenim hidratima).
  Koristi se kao pirinač: ili kao glavno jelo, kao kaša ili kao prilog  uz povrće, pasulj, u salatama i supama.
  Prirodno ne sadrži gluten, te je mogu koristiti i osobe koje pate od celijakije. 

  • energetske i nutritivne vrednosti (100 g):
  Energetska vrednost 368 kcal.
  Ugljeni hidrati 61.4 g, proteini 15.7 g, masti 7.6 gr, dijetetska vlakna 6.1 g, šećeri 6.5 g, glukoza 1.8 g, saharoza 2.6 g, maltoza 1.7 g, masne kiseline: monozasićene 1.79 g, polizasićene 3.24 g, amino kiseline - esencijalne: histidin 0.42 g, ozoleucin 0.53 g, leucin 0.58 g, lizin 0.88 g, metionin 0.49 g, fenilalanin 0.58 g, treonin 0.52 g, triptofan 0.17 g, valin 0.66 g.

   • podaci o organskom sertifikatu:
  Broj potvrde: P-362/13-14-04
  Kontrolna (sertifikaciona) organizacija: Organic control system

  • način pripreme:
  Na šolju kanihue staviti 2.5 šolje hladne vode. Kada provri, smanjiti i ostaviti da se kuva jos 15-20 minuta. Začiniti po želji.
  Kanihuu možete spremati i jesti slično kao i pirinač, i to kao deo slanih i slatkih jela.
   
  • za one koji žele da znaju više:
  Kanihua je žitarice iz porodice Chenopodium, kao i amarant. Ova porodica biljaka ne pripada zaista žitaricama, ali se na taj način gaji i priprema pa se zbog toga često toj grupu i pripaja. Od biljke kinoe u ishrani se koriste i zeleni listovi. 
  zemlja porekla: Peru
  napomena: Trudimo se da redovno ažuriramo podatke na sajtu, ali napominjemo da se za pojedinačne artikle robe na merenje dobavljači i zemlje porekla veoma često menjaju, pa podaci na sajtu možda neće uvek odgovarati realnom stanju. Nastojimo da sam kvalitet namirnica bude uvek što bolji i da ne varira.