Osnovne namirnice
Organski proizvodi
Zdravi napici
Posebna ishrana
Lekoviti dodaci
Kozmetika i higijena
Kuhinja i dom
Svojstva
Kari poseduje protivupalna svojstva, dobar je antioksidant, sprečava nastanak Alchajmerove bolesti. Antoksidanti štite neurone i pomažu onima koji imaju umerenu demenciju da očuvaju svoje kognitivne funkcije. ”Čak i mala količina karija utiče na poboljšanje kognitivnih sposobnosti“ (smatra naučnik Ce Pin).
Način primene
Kari madras možete koristiti kao dodatak raznim jelima, a mi Vam predlažemo jedan od klasičnih indijskih načina primene ovog veoma zastupljenog začina:
Pola kilograma povrća, malo soli i dve do tri kašičice Madras karija dobro promešajte i ostavite da odstoji petnestak minuta.
Ispržite dva crna luka i zelene ljute papričice, dodajte i tri do četiri kašike gija (prečišćenog maslaca).
Izmešajte povrće i isprženi luk te dodajte malo kokosovog mleka ili vode. Nastavite da kuvate na tihoj vatri dok sve nije skuvano. Poslužite toplo. Prijatno!
Sastojci
Kari - mešavina začina.
Za one koji bi da znaju više
Kari je indijska mešavina začina popularna u celom svetu. Tamno žute boje je, karakterističnog mirisa i pikantnog ukusa. Glavni sastojak je tamno žuti prah ,,žutog korena'' - kurkume.
Koren kurkume se kuva, suši, oguli mu se koža, zatim se melje u prah. Pored kurkume u sastav karija ulaze još i: kardamon, korijander, paprika ili čili paprika, kim, muskat, klinčići, biber, cimet.
U Indiji domaćice pripremaju same ovaj začin prema ukusima članova porodice, na zapadu ovaj začin dobijamo gotov. Kari može imati brojne varijacije, može biti blaži ili ljući. U radnjama se najčešće nalaze blage varijante ovog začina.
Koristimo kurirsku službu BeX za dostavu paketa
paket od 0kg do 1kg 320 Din.
paket od 1kg do 5kg 340 Din.
paket od 5kg do 20kg 540 Din.
paket od 20kg do 50kg 900 Din.