Laneno seme

 

330,00 RSD / kg
Za kilogram. PDV je uključen u cenu.
-
+
Kg
Total:
33,00 RSD

Besplatna dostava za narudžbine iznad 5.000 RSD!

Rok dostave unutar Srbije je kroz 1-3 radna dana.

Naruči telefonom

064 6412721

Šifra proizvoda: 3003001

Zemlja porekla: Ukrajina

Svojstva

Laneno seme je visokovredna namirnica. Preporučuje se naročito zbog svojih antioksidativnih svojstava, a i zato što povoljno deluje na sistem za varenje. Pored vitamina (tiamin, pirodoksin, folna kiselina) i minerala ( bakar, magnezijum, mangan) on sadrži i alfa-linolensku kiselinu i lignane (vrsta vlakana). Lignani imaju antioksidativno dejstvo, a smatra se i da imaju preventivno dejstvo kod kancera - antioksidativno dejstvo smanjuje dejstvo aktivnosti slobodnih radikala koji uništavaju ćelije. Nedavna istraživanja su pokazala da se kod osoba obolelih od raka prostate usled dijete koja uključuje lan smanjuje napredovanje raka.                
Alfa-linolenska kiselina, koju naš organizam ne proizvodi (omega 3-kiselina) smanjuje zgrušavanje krvi i smanjuje rizik od srčanog udara.

Sastojci

Laneno seme

Za one koji bi da znaju više

Lan je biljka koja izgleda zaista prelepo (na vrhu visokog stabla se nalazi nežno plavi cvet ), ali pored sve te lepote njegova lekovita svojstva ništa ne zaostaju.

Lan vodi poreklo iz Mesopotamije i  tamo se uzgaja već pet milenijuma. Već su ga već Grci i Rimljani mešali sa kukuruznim brašnom kao rešenje od probavnih problema. Posle pada Rima retko se koristi, sve dok Karlo Veliki nije propisao zakon o  uzgajanju i konzumaciji lana. Ono što je takođe veoma zanimljivo je da boja semena zavisi od područja gde se uzgaja - u Kanadi je crne ili smeđe boja, a u Indiji žućkaste.

Način pripreme

Lan se može koristiti u raznim slatkim i slanim jelima i pecivima.

Integralni keksići
sastojci: 500 g integralnog brašna, 1½ kašičice soli, po ukusu mlevenog bibera, ½ kašičice kari praha, 1 kašičica mlevene paprike, po ukusu mlevenog sušenog ruzmarina, 40 g susama, 50 g lanenog semena, 30 g suncokretovog semena, 175 ml belog vina, 175 ml ulja

Rerna se uključi na 250°C. U posudu se prvo stavljaju suvi sastojci (sve sem vina i ulja) koje dobro promešamo da se ujednačeno rasporede, a zatim tome dodamo ulje i vino i zamesimo. Kada to završimo formiramo kuglu koju razvijemo po većem plehu. Nakon toga nakvasimo ruke vodom, pa pređemo preko testa par puta, a zatim isečemo testo kao tablu za šah. Kada se rerna zagreje temperaturu spustiti na 220°C i staviti keksiće na srednji nivo. Nakon 25 minuta ako su keksiči čvrsti, treba ih izvaditi iz rerne. Prijatno!

Pogledajte još i...

Bio Špajz

Sočivo žuto (organski proizvod) Bio Špajz
1.200,00 RSD / kg

Sočivo žuto blago nauljeno, bogato proteinima i vlaknima.

Sanaterra

Dodatak jelima (organski proizvod) 350 g Sanaterra
451,00 RSD

Organski dodatak jelima predstavlja jedinstvenu kombinaciju himalajske soli, kurkume i šest vrsta 100% prirodnog sušenog povrća.

Ecovital

Hladno ceđeno suncokretovo ulje 1 l Ecovital
450,00 RSD

Suncokretovo ulje se dobija postupkom presovanja na hladno semena suncokreta.

Bez dodatog šećera Organski proizvod

Nisha

Namaz od drenjina (organski proizvod) 200 g Nisha
482,00 RSD
Organski voćni namaz od drenjine.

Bio Špajz

Ovsene pahuljice sitne (sert. bez glutena) (organski proizvod) 200 g Bio Špajz
229,00 RSD

Bezglutenske ovsene pahuljice. Bogate vlaknima, izvor proteina.

Planinska koliba

Pašteta od fileta pastrmke dimljena 75 g Planinska koliba
199,00 RSD

Pašteta od fileta pastrmke. Sterilisana konzerva rečne ribe. Posno. Dimljena. Bez konzervansa. Bez veštačkih boja. Bez veštačkih aditiva.

Tintor

Kopriveda - prirodan dodatak jelima 180 g Tintor
300,00 RSD

Ovaj proizvod ne sadrži aditive, veštačke boje niti arome ali sadrži koprivu! Kopriva je cenjena i u medicini i u kuvanju.

Mitoku

Alge hidžiki 25 g Mitoku
681,00 RSD

Hidžiki (hijiki) su tanke smeđe igličaste alge. Glavni snabdevač japanske firme Mitoku hidžiki algama je porodica Nišikava, koja je svoje tradicionalno ribarsko zanimanje zamenila specijalizacijom za sakupljanje i pripremu ove vrste algi. Rano proleće, kada hidžiki dostiže vrhunac svog ukusa, je idealno vreme za berbu. Alge se nakon berbe obrađuju tradicionalnom metodom, zatim se suše na suncu i  pakuju. Njihove grube crne niti postaju vrlo nežne ako se pravilno kuvaju. Hidžiki u sebi zadržavaju jak ukus okeana pa su zbog tog gorkastog ukusa vrlo cenjene.