• Proizvodi
 • Saveti
 • Recepti
 • Prodavnice
 • Naša priča
 • Kontakt
0
Kategorije
0
Korpa
Prijavi se
Bio Spajz
/Osnovne namirnice
/
Leblebija pečena
  Šifra: 910001

  Leblebija pečena

  510 RSDkg

  +
  Robna marka: Zemlja porekla: Turska Pakovanje:

  nutritivne vrednosti

  na 100g
  energetska Vrednost Kcal
  364
  energetska Vrednost KJ
  --
  masti
  6g
  - mononezasićene masti
  --
  - polinezasićene masti
  --
  - zasićene masti
  0.6g
  ugljeni hidrati
  60g
  - šećeri
  0g
  vlakna
  17g
  proteini
  19.3g

  o proizvodu

  Naut ili slanutak (Cicer arietinum) je mahunarka, puna belančevina. Pečeni naut se u našim krajevim zove leblebija i koristi se kao ukusna i hranljiva grickalica.

  svojstva

  Seme nauta je svetlosmeđe boje i koristi se kao varivo ili dodatak ostalom povrću za pripremanje jela. Ipak, najrasprostranjenija primena na našim prostorima, je u pečenom obliku, u vidu grickalica.
  Što se tiče sastava nauta on sadrži oko 20% belančevina, oko 60% ugljenih hidrata, 5% biljnog ulja, 5% celuloze. Mlade mahune nauta nisu za jelo, jer vegetativna stabla sadrže jabučnu i oksalnu kiselinu u velikim količinama. Takođe je i veliki izvor gvožđa i kalcijuma.

  za one koje žele da znaju više

  Leblebija je vrsta biljaka iz familije bobova. U istočnim zemljama melju je u brašno i od tog brašna prave izvrsna peciva. 
  U semenu je sva energija biljke i tu su koncentrisani svi hranljivi sastojci koji su neophodni biljci za rast i razvoj, pa su semenke energetski veoma bogate i posebno se preporučuju kod mentalnih naprezanja i korišćenja kompjutera, učenicima i studentima i kod izuzetnih intelektualnih aktivnosti. Semenje generalno sadrži visok procenat fosfora, čak 20 puta više od ribljeg mesa, koje je poznato po visokom sadržaju fosfora.