Osnovne namirnice
Organski proizvodi
Zdravi napici
Posebna ishrana
Lekoviti dodaci
Kozmetika i higijena
Kuhinja i dom
Naut je mahunarka bogata proteinima i može se u ishrani koristiti na razne načine, iako je najpopularnije jelo koje se sa njime priprema - namaz humus. Međutim, da bismo pripremili sva ta divna jela sa nautom, treba nam dosta vremena jer se mahunarka pre kuvanja natapa, a samo kuvanje može prilično da potraje. A nekako, baš nam vremena najviše i nedostaje. I poželimo humus, ali odmah. Onaj domaći, koji pravimo baš po svom ukusu.
Pa se setimo da negde u kuhinji imamo konzervu sa organskim nautom uz pomoć koje možemo smutiti svoj namaz očas posla. Ili možda imate salatu koju želite pojesti za obrok, ali ste zaključili da vam fali još nešto što će vas duže činiti sitim. Ponovo, kuvani naut pri ruci će odlično poslužiti.
I još jedan savet: vodu koju ocedite ne bacajte! Možete je iskoristiti u receptima kao zamenu za mleko ili puter, a da se ukus i tekstura krajnjeg proizvoda bitno ne promene. Takođe ovu tečnost možete iskoristiti i kao zamenu za jaja u receptima. Tri supene kašike zameniće jedno celo jaje, a dve kašike jedno belance. Probajte!
Naut ili slanutak (Cicer arietinum) ili leblebija (kada su semenke nauta pržene ili pečene) je mahunasta belančevinasta biljka koja predstavlja visokovrednu namirnicu. Seme nauta, slično je semenu soje ili sušenom zrnu graška, svetlosmeđe je boje, a koristi se kao varivo ili kao dodatak povrću za pripremanje vrlo ukusnih jela. Nedozrelo seme ljušti se iz mahuna i priprema kao mladi pasulj ili grašak. U istočnim zemljama leblebiju melju u brašno i od njega peku izvrsna peciva, ili je u određenoj razmeri (10 - 20 odsto) mešaju s pšeničnim brašnom i peku poseban i vrlo tražen hleb. Najpopularniji orijentalni specijalitet od nauta su propržene semenke, leblebije, koje se grickaju kao kokice ili semenke bundeve i suncokreta. Pržen i samleven naut odlična je zamena za kafu.
Biohemijski sastav leblebije sličan je ostalim mahunarkama. Osušeno zrno sadrži 17.4 - 23.3 odsto belančevina, 53.5 - 63.6 odsto ugljenih hidrata, 4.1 - 5.5 procenata biljnog ulja 3.3 - 5.5 odsto celuloze i 3.2 - 3.4 odsto mineralnih materija. Mlade mahune leblebije nisu preporučljive za jelo, jer vegetativna masa (stabljika, lišće, pa prema tome i mahuna) ima visok sadržaj jabučne i oksalne kiseline, što može izazvati ozbiljne poremećaje u organizmu.
Belančevine nauta mogu, slično soji, da zamene belančevine iz mesa, posebno kada se koriste zajedno sa pirinčom ili krompirom.
Leblebije, voda, morska so.
Čokoladni humus - Savršen spoj kremaste teksture i bogatog čokoladnog ukusa donosi zdravu verziju zdravog namaza.
Sastojci:
50 g čokolada komadića
400 g leblebije iz konzerve, oceđene i isprane
50 g kakao praha
2 kašike javorovog sirupa
1 kašičica ekstrakta vanile
1/2 kašičice soli
2 kašike bademovog mleka, ili više po potrebi
Način pripreme:
1. Otopite komadiće čokolade u mikrotalasnoj rerni, 1 do 3 minuta, uz povremeno mešanje.
2. U blender stavite otopljenu čokoladu, leblebije, kakao prah, javorov sirup, ekstrakt vanile i so.
3. Blendajte dok smesa ne postane ujednačena.
4. Dodajte bademovo mleko i nastavite da blendate dok ne dobijete glatku, mazivu teksturu. Po potrebi dodajte još mleka.
Uživajte u domaćem čokoladnom humusu sa svežim kriškama voća, kao namaz na integralnim kriškama hleba ili sa slanim čipsom za ljubitelje kombinovanja slanog i slatkog ukusa. Prijatno!
Energetska vrednost (kcal): 109
Masti: 1.7 g
Zasićene masti: 0.2 g
Ugljeni hidrati: 14.2 g
Ugljeni hidrati (šećeri): 0.2 g
Vlakna: 4.6 g
Proteini: 6.9 g
So: 0.6 g
Koristimo kurirsku službu BEX za dostavu paketa
paket od 0kg do 1kg 320 RSD
paket od 1kg do 5kg 340 RSD
paket od 5kg do 20kg 540 RSD
paket od 20kg do 50kg 900 RSD
Koristimo kurirsku službu GLS za dostavu paketa
paket < 2kg 384 RSD
paket < 3kg 409 RSD
paket < 5kg 449 RSD
paket < 10kg 409 RSD
paket < 15kg 579 RSD
paket < 20kg 639 RSD
paket < 25kg 694 RSD
paket < 30kg 749 RSD
paket < 40kg 809 RSD