Osnovne namirnice
Organski proizvodi
Zdravi napici
Posebna ishrana
Lekoviti dodaci
Kozmetika i higijena
Kuhinja i dom
Svojstva
Mleveni lan je veoma popularna namirnica koja umnogome doprinosi ljudskom zdravlju. Prilikom mlevenja, razbija se čvrsta opnica semena lana, pa se njegovi kvalitetni sastojci bolje vare i lakše dospevaju u krvotok. Odličan je izvor nezasićenih masnih kiselina i dijetetskih vlakana.
2007. godine je sprovedeno istraživanje kojim je dokazano da 2 kašike mlevenog lana dnevno, pomešane sa voćnim sokom ili jogurtom, smanjuju pojavu valunga kod žena u menopauzi. Mleveni lan je neutralno - blago orašastog ukusa i može biti komponenta svih musli kombinacija, može se dodavati u prelive, sosove i druga jela ili salate. Najpopularniji način konzumiranja je jedna kašika mlevenog lana razmućena u čaši jogurta.
Način pripreme
Nutricionisti takođe preporučuju da se jedna supena kašika mlevenog lana pomeša sa jednom ispasiranom kuvanom jabukom i da se ova smesa pojede na prazan stomak, radi regulacije stolice i čišćenja creva.
Nutritivne vrednosti
Energetska vrednost (kcal): 543
Masti: 34.9 g
Zasićene masti: 2.9 g
Mononezasićene masti : 5.7 g
Polinezasićene masti : 26.3 g
Ugljeni hidrati: 33.9 g
Ugljeni hidrati (šećeri): 1.4 g
Vlakna: 29.6 g
Proteini: 23.4 g
So: 0.3 g
Vitamin E: 1.0 mg
Koristimo kurirsku službu BeX za dostavu paketa
paket od 0kg do 1kg 320 Din.
paket od 1kg do 5kg 340 Din.
paket od 5kg do 20kg 540 Din.
paket od 20kg do 50kg 900 Din.