• Proizvodi
 • Saveti
 • Recepti
 • Prodavnice
 • Naša priča
 • Kontakt
0
Kategorije
0
Korpa
Prijavi se
  Šifra: 5001250

  Muskatna tikva (organski proizvod)

  Proizvod nije u ponudikg

  +
  Robna marka: Roba na merenje Zemlja porekla: Srbija Pakovanje: 1 kg

  Roba na merenje. Kada poručujete, molimo Vas da uzmete u obzir da muskatne tikve prodajemo na komad, jedna tikva prosečno teži od 1 i 2 kg.

  svojstva:
  Muskatna tikva sa organskog gazdinstva Milenković. Tikva je uzgajana u selu Mršinsi na parceli koja je okružena sa svih strana hrastovom šumom a zalivana je sa izvora pitke vode.
  Tikve potiču iz Amerike i uz kukuruz bile su glavna hrana drevnih naroda - Inka, Maja i Acteka. U Evropu su prenete posle otkrića Amerike.
  U našoj zemlji gaje se na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Muskatna tikva, ili kako se još zove i mirišljava tikva i tikva šećerika, odlikuje se izvanrednim kvalitetom i ukusom kao i specifičnim mirisom koji podseća na miris dinje. Muskatna tikva je izuzetno bogata karotinom (preko 20 mg/100g). Preporučuje se u ishrani male dece i beba.
  Plodovi su izduženo kruškoliki (u ponudi su dve sorte, Atlas kojoj su plodovi pravilnog oblika težine od 1 do 3 kg, i Maxim kojoj su izduženo kruškoliki). Meso ploda je debelo, sočno, fine konzistencije, slatko, aromatično i tamnonarandžaste boje. Šupljina sa semenom je mala. Muskatna tikva je toploljubiva biljka. Odgovara joj plodno zemljište, dosta svetlosti i umerena vlaga. Muskatna tikva iz organske proizvodnje ima veći sadržaj suve materije (preko 8%), bolji ukus i aromu, a posebno je važno da u sebi ne sadrži ostatke pesticida i teških metala jer se gaji na zemljištu na kome je pre setve primenjen samo ovčiji stajnjak a u toku gajenja nisu primenjivana sredstva za zaštitu.

  zemlja porekla: Srbija