• Proizvodi
 • Saveti
 • Recepti
 • Prodavnice
 • Naša priča
 • Kontakt
0
Kategorije
0
Korpa
Prijavi se
Bio Spajz
/Osnovne namirnice
/
Pinjoli
  Šifra: 3823001

  Pinjoli

  6,050 RSDkg

  +
  Robna marka: Zemlja porekla: Kina Pakovanje:

  svojstva

  Pinjoli su plodovi bora roda Pinus i već hiljadama godina koriste se u ishrani širom sveta. Potrebno je petnaestak godina da bi bor dostigao zrelost i imao puno šišarki. Drveće bora čuveno je po svojoj dugovečnosti pa se ubiranje pinjola sa jednog stabla moguće i do sto godina! Berba se obavlja ručno, a šišarke se suše na suncu te se potom iz njih vade semenke - pinjoli.

  Pinjoli pripadaju grupi orašastih plodova koji se odlikuju prepoznatljivom aromom, visokim sadržajem ulja i visokovrednim belančevinama. Osim toga, sadrže obilje mikrominerala i u mastima topljivih vitamina. U poređenju sa drugim orašastim plodovima pinjoli su naročito bogati belančevinama (23,7%), vitaminima i mineralima. Poput žitarica, orašasti plodovi deficitarni su esencijalnom aminokiselinom lizinom. Kako mahunarke i mlečni proizvodi sadrže lizin, dobro ih je uzimati zajedno s orašastim plodovima. Od vitamina pinjoli su bogati vitaminima A, C, D, E, tijaminom, riboflavinom, nijacinom, a od minerala gvožđem, magnezijumom, fosforom, cinkom i selenom.

  Iako su bogati mastima, ne znači da orašasti plodovi nisu dobri za zdravlje. Upravo suprotno, njihove su masti uglavnom nezasićene, zbog čega su korisne u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i snižavanju LDL holesterola. Naročito mononezasićene masne kiseline snažno deluju na smanjenje krvnog pritiska i sniženje LDL holesterola. Osim u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, pinjoli se koriste kao lekovito sredstvo protiv uznemirenosti, tuberkuloze, kod poremećaja rada bubrega, mokraćnog mehura i sistema za varenje.

  Kao jedinica serviranja pinjola uzima se 30 g. Energetska vrednost po jedinici serviranja iznosi oko 200 kcal.

  sastojci

  Pinjoli

  način primene

  Pinjoli su veoma ukusni i hranljivi i možete ih u ishrani koristiti na puno načina:
  - Kao prvo možete ih lagano ispeći na tiganju, stalno mešajući, time će njihov poseban ukus postati još izraženiji.
  - Najčešća primena pinjola je u izradi mediteranskog pesto sosa.
  - Poznat je i umak tarator u kojem se propečeni pinjoli mešaju sa hlebom, belim lukom, mlekom i maslinovim uljem kako bi se dobila kremasta smesa.
  - Pinjoli se koriste i pri preipremanju spanaća, čiji ukus upotpunjuju kontrastno.
  - Moguće je napraviti vrlo aromatičnu mešavinu dodavanjem pinjola u med. ovo je ujedno i način da se pinjoli duže sačuvaju, jer lako užegnu.
  - Vrlo su ukusni u kombinaciji sa slatkim korenastim povrćem ili pak u pireima od paštrnjaka, celera ili crvenog luka.
  - Odlično se slažu sa raznim salatama tako da ih slobodno dodajte prelivima.
  - Pinjoli se koriste i u pripremi poslastica.
  - U Starom Rimu se pravila neka vrsta senfa od smrvljenih pinjola, badema i sirćeta.
  - Mnogi stari rukopisi navode i afrodizijačko dejstvo pinjola.

  napomena

  S obzirom na to da semenke pinjola sadrže velike količine masti, one lako užegnu i najbolje ih je kupovati samo onoliko koliko vam je potrebno. Pinjoli će sačuvati svoju prirodnu aromu i hranjive sastojke ako se čuvaju u čvrsto zatvorenoj posudi u frižideru ne više od nedelju dana, a u zamrzivaču u plastičnim kesicama do mesec dana.