Seme crnog kima

Crni kim je začin karakterističnog ukusa i bogate tradicije, poznat još iz kuhinja i narodnih apoteka Bliskog istoka i Indije.
Koristi se i danas – kako zbog jedinstvene arome, tako i zbog brojnih blagotvornih svojstava za organizam.

1.590,00 RSD / kg
Za kilogram. PDV je uključen u cenu.
-
+
Kg
Total:
159,00 RSD

Besplatna dostava za narudžbine iznad 5.000 RSD!

Rok dostave unutar Srbije je kroz 1-3 radna dana.

Naruči telefonom

064 6412721

Šifra proizvoda: 1321002

Zemlja porekla: Indija

Svojstva

Pored kulinarske vrednosti, crni kim se vekovima koristi i kao prirodni saveznik zdravlja.

Poznat je po tome što podržava imunitet, pomaže kod varenja, smanjuje upalne procese u telu i pozitivno utiče na disajne puteve. Njegovo ulje je posebno cenjeno u narodnoj medicini – često se koristi za masažu, inhalacije ili kao dodatak u ishrani.

Ukoliko tražite prirodni začin sa karakterom, koji neguje telo i oplemenjuje svako jelo – crni kim je baš ono što vam treba.

Način primene

U kulinarstvu, crni kim se najčešće koristi u celom zrnu – posipa se po pecivima, hlebu, dodaje u variva, umake, turšije i jela od mahunarki i žitarica.

 

Njegov topli, pikantni ukus savršeno se uklapa uz limun, beli luk i maslinovo ulje – kao dodatak prelivima za salatu ili namazima. Možete ga i lagano propržiti pre upotrebe, da se aroma još lepše razvije.

Sastojci

Seme crnog kima.

Napomena

Kada je potrebna dodatna pažnja:

  • Trudnice treba da izbegavaju veće količine crnog kima, jer on može stimulisati kontrakcije materice. Male količine u hrani obično nisu problem, ali se preporučuje oprez.
  • Osobe koje uzimaju lekove za sniženje pritiska ili šećera treba da budu pažljive, jer crni kim može dodatno sniziti pritisak ili glukozu u krvi.
  • Osobe sa autoimunim bolestima bi trebalo da se konsultuju sa lekarom pre redovnog korišćenja ulja crnog kima, jer on može stimulisati imuni odgovor.
  • Alergijske reakcije su retke, ali moguće – posebno kod osoba koje su alergične na biljke iz porodice ljutića (Ranunculaceae), kojoj crni kim pripada.

Za one koji bi da znaju više

Crni kim (Nigella sativa) je začin bogate istorije, koji potiče iz jugozapadne Azije i vekovima se koristi u tradicionalnim kuhinjama Bliskog istoka, Indije i severne Afrike. Njegova zrnca su sitna, crna i aromatična, sa specifičnim ukusom koji spaja zemljanu, blago gorkastu i pomalo orašastu notu.

 

Iako se nazivom često meša sa običnim kimom (Carum carvi), ova dva začina nemaju botaničku srodnost ni isti ukus – običan kim je blaži i slađi, dok crni kim donosi dublji, intenzivniji karakter jelima.

Pogledajte još i...

Tintor

Kopriveda - prirodan dodatak jelima 180 g Tintor
276,00 RSD

Ovaj proizvod ne sadrži aditive, veštačke boje niti arome ali sadrži koprivu! Kopriva je cenjena i u medicini i u kuvanju.

Čika Perini hlebovi

Čokoladni kuki 50 g Čika Perini hlebovi
136,00 RSD

Bez dodatog brašna i aditiva.

Bez dodatog šećera

Bio Špajz

Musli - cimet 400 g Bio Špajz
371,00 RSD

Musli za dijabetičare sadrži najkvalitetnije integralne žitarice i orašaste plodove, kao i izbor semenki koji blagotvorno deluju na zdravlje obolelih od dijabetesa. Samo prirodni sastojci, bez dodatog šećera i konzervansa. Bez sušenog voća.

Meikeduo food Co

Kesten oljušten i pečen 150 g Meikeduo food Co
358,00 RSD

Vegan. Posno. Pakovano u kontrolisanoj atmosferi. Spreman za upotrebu.

Tref

Nugat kuglice 120 g Tref
222,00 RSD

Posne. Ručno rađene.

Medivi

Shot bagremov med 12 g Medivi
39,00 RSD

Energija, vitamini, minerali.

SPM Stamenković

Agar Agar biljni želatin 30 g SPM Stamenković
111,00 RSD

Agarko za torte i kolače. Posno sredstvo za želiranje.

La Bio idea

Leblebija u konzervi (organski proizvod) 400 g La Bio idea
448,00 RSD

Naut je mahunarka bogata proteinima i može se u ishrani koristiti na razne načine, iako je najpopularnije jelo koje se sa njime priprema - namaz humus. Međutim, da bismo pripremili sva ta divna jela sa nautom, treba nam dosta vremena jer se mahunarka pre kuvanja natapa, a samo kuvanje može prilično da potraje. A nekako, baš nam vremena najviše i nedostaje. I poželimo humus, ali odmah. Onaj domaći, koji pravimo baš po svom ukusu. Pa se setimo da negde u kuhinji imamo konzervu sa organskim nautom uz pomoć koje možemo smutiti svoj namaz očas posla. Ili možda imate salatu koju želite pojesti za obrok, ali ste zaključili da vam fali još nešto što će vas duže činiti sitim. Ponovo, kuvani naut pri ruci će odlično poslužiti. I još jedan savet: vodu koju ocedite ne bacajte! Možete je iskoristiti u receptima kao zamenu za mleko ili puter, a da se ukus i tekstura krajnjeg proizvoda bitno ne promene. Takođe ovu tečnost možete iskoristiti i kao zamenu za jaja u receptima. Tri supene kašike zameniće jedno celo jaje, a dve kašike jedno belance. Probajte!