Šitake pečurke 50 g Rick's technology

Sušene šitake pečurke.

319,00 RSD
Za komad. PDV je uključen u cenu.
-
+
kom
Total:
319,00 RSD

Besplatna dostava za narudžbine iznad 5.000 RSD!

Rok dostave unutar Srbije je kroz 1-3 radna dana.

Naruči telefonom

064 6412721

Šifra proizvoda: 1424002

Brend: Rick's technology

Zemlja porekla: Kina

Pakovanje: 50.00 g

Svojstva

Šitake pečurke (Lentinula edodes)  koriste se u lečenju : tumora, visokog nivoa holesterola, visokog krvnog pritiska, prehlada, gripa, pada imuniteta, reumatizma, artritisa.
Šitake u sebi sadrže velike količine aktivnih materija: lentinan: 1,3 glukan - značajan zbog antitumornog delovanja (1986.god. uveden u klinike kao antitumorno sredstvo), eritadenin: derivat butanske kiseline, antiholesterolemik (smanjuje količinu holesterola u krvi) i preventivno sprečava arteriosklerozu, infarkt i dr.
Šitake su kao veoma delotvorne medicinske gljive poznate u literaturi već vekovima. U Kini, u Japanu i u SAD šitake i njeni preparati se koriste veoma uspešno u tretmanima protiv raka. Ukoliko su gajene na tradicionalni način imaju izuzetnu nutricionističku vrednost i poželjno ih je jesti što češće, čak svakodnevno, i to pripremljene na razne načine. Mogu se koristiti sveže ili sušene a isto tako upotrebljavaju se kao visokokoncentrovani ekstrakt ili prah (npr. kao tablete).

U Srbiji se mogu naći i sveže šitake gljive ali su one obično pogrešno gajene, po podrumima, za razliku od Japana i Kine gde se gaje na otvorenom. Samo ime, Shii - hrast i Take - gljiva, asocira da je ovoj gljivi potrebno sunce i drvena podloga (najbolje hrasta a ne piljevine) da bi dala najbolje rezultate.
Pored lekovitog dejstva koje šitake gljiva ima na ljudski organizam, u istočnoj a sve višei zapadnoj medicini preporučuje se paralelna upotreba šitake i reiši gljiva, kao odlične kombinacije u borbi protiv tumora. Takođe, ove dve medicinske gljive utiču na izraziti porast imuniteta u tretmanima osoba obolelih od AIDS-a.
Tradicija gajenja Shiitake gljive (Lentinus Edodes ili Siand Gu) i njena upotreba u ishrani ljudi potiče iz Kine i duga je više od dve hiljade godina, koliko se koristi i u njenoj tradicionalnoj medicini.
U poslednje vreme u Evropi se poklanja velika pažnja ovoj fantastičnoj medicinskoj gljivi. Ukoliko su gajene prema dnevnoj tradiciji imaju izuzetnu nutricionističku vrednost i poželjno ih je jesti što češće, čak svakodnevno i to pripremljene na razne načine. Mogu se koristiti sveže ili sušene. Budući da su sveže relativno kratkotrajne (oko nedelju dana), lakše ih je sačuvati u sušenom obliku. Da bi šitake imale svoja svojstva zbog kojih se i koriste na dalekom istoku, moraju biti ispravno gajene, najbolje na otvorenom, godi im sunce i kiša, a korisne sastojke sadrže kada im je veličina klobuka između 3 i 5 cm i takve se koriste u tradicionalnoj medicini.

Šitake potiče iz Japana gde je zovu i carskom gljivom jer je sastavni deo imperatorske trpeze Kjotu milenijumima, a nekada su je mogli priuštiti, pored imperatora, samo imučniji samuraji. Najstariji zapis o lekovitim dejstvima Shiitake gljive potiče iz 199 godine n.e.
Šitake gljiva je najbolja kada se gaji na hrastu ili takva nađe u prirodi. I samo ime joj asocira na to budući da Shii znači hrast, a Take znači gljiva. Ukoliko je pravilno dehidrirana nije podložna kvarenju, osim u slučaju da dođe u dodir sa vodom ili insektima tj. larvama tako da se treba čuvati dobro zatvorena na suvom mestu.

Način primene

Prema japanskom makrobiotičaru Mičiju Kušiju, čaj se priprema na sledeći način: potopi se jedan šešir šitake gljive u dve šolje vode u trajanju od jednog časa. Zatim se pečurka iseče i malo posoli, pa se kuva 20 minuta. Čaj se procedi i pije po pola kafene šoljice odjednom. Dršku ne treba odbaciti - nasečena se može dodati u jelo kao začin.

Kao čaj. Kao čorba. Kao predjelo. Kao glavno jelo. Kao salata i dodatak jelima.
Pre pripremanja jela gljive potopiti pola sata u mlaku vodu da povrate volumen. Ispiranjem u nekoliko mlakih voda smanjićete im specifični miris i ukus prilikom spremanja.
Čaj: Potopi se jedan šešir Shiitake gljive u dve šolje vode u trajanju od jednog časa. Zatim se iseče i malo posoli, pa se kuva 20 minuta. Čaj se procedi i pije po pola kafene šoljice odjednom. Dršku ne treba odbaciti-nasečena se može dodati u jelo kao začin.
Salata: Potrebno: jedno pakovanje gljiva, 150 g pilećih prsa ili slično, 2 kisele jabuke, 50 g maslina po želji, 3 kisela krastavčića, 1 kašičica šećera, so, beli biber i laki majonez.
Priprema: Oprane gljive kuvamo da omekšaju. Očišćene jabuke narendamo, a prsa, krastavčiće i kuvane gljive sitno iseckamo. Sve sastavimo i dodamo polovinu maslina. Sipamo dosta bibera i posolimo. Dobro izmešamo uz dodavanje majoneza. Salatu ukrasimo preostalim maslinama i ostavimo u frižideru do služenja.
Pohovane: Pošto ste im povratili volumen i isprali u nekoliko mlakih voda, odsecite peteljke i pohujte kao i bilo koje drugo jelo.
Čuvati zatvoreno na suvom i tamnom mestu, na sobnoj temperaturi.

Sastojci

100 % dehidrirana šitake gljiva.

Napomena

Pakovanje od 50 g odgovara težini cca 350 g sveže gljive

Pogledajte još i...

Pčelarska kuća Kovačević

Propolis krema 175 g Pčelarska kuća Kovačević
1.782,00 RSD

Propolis krema - prirodni antibiotik širokog spektra dejstva za kompletnu negu zdrave i oštećene kože.

Maxlab

Sprej za nos Srebrosept 30 ml Maxlab
450,00 RSD
0 % konzervansa, veštačkih boja, veštačkih mirisa. Menta. Timijan. Žalfija. Eukaliptus. Blagotvoran kod: kijavice, prehlade i problema sa sinusima.

Goodcare Pharma

Trifala čurna 120 g Goodcare Pharma
778,00 RSD

Dodatak ishrani, za čišćenje organizma. Trifala je svakako jedna od  najpopularnijih biljnih formula u Indiji. Ona predstavlja efikasan laksativ, koji istovremeno ojačava organizam. Fiziologija vegetarijanaca ne može da toleriše snažne laksative.  Zbog svoje izuzetne hranljive vrednosti, trifala na jedinstven način čisti i detoksikuje najdublje nivoe organizma, bez iscrpljivanja telesnih rezervi. Ovo je čini jednim od nadragocenijih biljnih preparata u svetu.

Florihana

Florihana organsko eterično ulje korena Anđelike 2 g
3.800,00 RSD

Iz porodice apiaceae, Angelica je biljka sa snažnim balansirajućim svojstvima.

Mitoku

Nigari - magnezijum hlorid 100 g Mitoku
182,00 RSD

Nigari, rafinisana morska so, se prvenstveno koristi za pravljenje tofua - sira od soje, a potom i kao lekovito sredstvo. Mitoku nigari proizvodi majstorska radionica Jošikava (Yoshikava).

Rick's technology

Kordiceps 100 tableta 40 g Rick's technology
1.482,00 RSD

Proizvod namenjen odrasloj populaciji za povećanje nivoa energije posebno kod sportista, za jačanje imunog sistema i održavanje opšte vitalnosti organizma.

Pčelarska kuća Kovačević

Apimix klasik 450 g Pčelarska kuća Kovačević
1.005,00 RSD

Prirodni pčelinji proizvod od meda, mleča i polena.

Florihana

Florihana organsko eterično ulje Vetivera 5 g
2.600,00 RSD

Iz porodice poaceae, eterično ulje vetivera, veoma cenjeno u industriji parfema, ima blagotvorne vrednosti za cirkulaciju, posebno za arterijski sistem.
Ovo ulje ima veću gustinu od drugih proizvoda. Kao posledica toga, boce nisu potpuno napunjene.

Florihana

Florihana organsko etarsko ulje Estragon 5 g Florihana
1.320,00 RSD

Iz porodice asteraceae, estragon je aromatična biljka sa izvanrednim anti-spazmodičnim svojstvima.

Mitoku

Umeboši pasta 100 g Mitoku
771,00 RSD

Pasta od fermentisanih slanih umeboši šljiva: čisti masnu jetru i otrove iz organizma, povećava imunitet i izdržljivost na stres, reguliše varenje i rad želuca, snažan antioksidans, usporava starenje.