• Proizvodi
 • Saveti
 • Recepti
 • Prodavnice
 • Naša priča
 • Kontakt
0
Kategorije
0
Korpa
Prijavi se
  Šifra: 4004013

  Spelta (organski proizvod) 500 g

  Proizvod nije u ponudikom

  Robna marka: Bio salaš Farago Zemlja porekla: Srbija Pakovanje: 500 g

  Spelta (Triticum aestivum) - jedna od najstarijih sorti žitarice.

  • svojstva:
  Sorte krupnika (spelte) imaju vrlo visok sadržaj belančevina, koji kod nekih može da bude i veći od 20%. Zrno krupnika u idealnom odnosu sadrži belančevine, ugljene hidrate, masti, mineralne materije, vitamine i celulozu.

  Belančevine su sastavljene od aminokiselina, a od 20 aminokiselina 8 su esencijalne, i neophodno ih je uneti hranom, jer ljudski organizam nije sposoban da ih sintetizuje. Potreba za belančevinama zavisi od starosti ljudi. Tako na primer, odojčetu je potrebno 3,5 g/kg, školskoj deci 2,0 g/kg, odraslim ljudima do 65 godina 1,2 g/kg, a preko 65 godina starosti 1,0 g/kg po telesnoj težini. Visok sadržaj belančevina potreban je odojčetu i deci zbog potrebe rasta, a starijim ljudima zbog brže razgradnje ćelija u organizmu. Zrno krupnika sadrži znatno više esencijalnih aminokiselina leucina, methionina i fenilalanina u poređenju sa običnom pšenicom. Spelta sadrži gluten (u manjoj količini nego pšenica, ali ipak dovoljno da se nikako ne preporučuje osobama koje su na gluten alergične).

  Od fenilalanina stvara se dopamin i dva hormona noradrenalin i adrenalin. Nedostatak dopamina - pod određenim uslovima - može izazvati Parkinsonovu bolest. Noradrenalin i adrenalin su odgovorni za dobro raspoloženje. Njihov nedostatak može dovesti do teške depresije. Oba hormona su odgovorna za regulaciju nivoa šećera u krvi. Triptofan pospešuje sintezu serotonina, odnosno hormona koji utiče na raspoloženje i psihičku ravnotežu. Zato korišćenje krupnika u ishrani preventivno, čuva ljudski organizam od tih bolesti, jer osim toga jača i imunitet. Krupnik je veoma bogat mineralnim materijama, mikroelementima i vitaminima. Ima znatno veći sadržaj vitamina Bi i B2 i nijacina od obične pšenice. Značajan je veoma visok sadržaj selena, čiji nedostatak doprinosi pojavi oboljenja od raka.

  O lekovitom dejstvu krupnika ima jako mnogo podataka u literaturi i na internetu. Hranljive materije u krupniku ne opterećuju probavni sistem, organizam ih lako usvaja, i brzo ulaze u krvotok. Na taj način ćelije organizma su optimalno ishranjene i sposobne za visoke učinke. Krupnikov hleb preporučuje se i sportistima.

  ,,Dijeta" od krupnika je efikasna za lečenje crevnih oboljenja, smetnji metabolizma, oboljenja bubrega, kod preteranog korišćenja lekova i raznih alergijskih simptoma prouzrokovanih ishranom. Podrazumeva se da je kod lečenja pojedinačnih bolesti potrebno konsultovati lekara i ne teba prestati sa uzimanjem lekova u toku lečenja.

  •o proizvođaču:
  Bio salaš Farago bavi se organskom proizvodnjom i uzgaja zob, raž, čajeve i začine, šargarepu, pasulj azuki, kupus, peršun, paštrnak, itd. Specijalitet ovog bio salaša svakako su začini i ručno prerađeni i sušeni čajevi visokog kvaliteta.

  Zašto organska proizvodnja?
  Postoji više razloga zašto potražnja za organskom hranom sve više raste i zašto organska hrana vremenom postaje sve popularnija u odnosu na konvencionalnu, komercijalno proizvedenu hranu, a najvažniji razlozi su: organska hrana je ukusnija i zdravija.

  Prema brojnim istraživanjima, sveži organski proizvodi sadrže i prosečno 50% više vitamina, minerala, enzima i biološki aktivnih sastojaka nego što to imaju odgovarajući konvencionalni proizvodi. Osim toga, korišćenje organske hrane znači i siguran način izbegavanja korišćenja genetski modifikovane hrane. Organske sirovine ubiraju se sa zemljišta koje nikada nije hemijski tretirano ili je prošlo kroz tzv. ,,period odmaranja'', od najmanje dve do tri godine. Potom, zemljište i zasadi moraju da budu održavani u skladu sa zahtevima Zakona o organskoj proizvodnji i organskim proizvodima, gde nije dozvoljena primena pesticida i đubriva sintetičko-hemijskog porekla, kao ni regulatora rasta i aditiva, te tako primarni poljoprivredni proizvodi zadržavaju svoj izvorni ukus, koji često zovemo „ukus namirnica sa sela“. U pogledu prerade primarnih sirovina i proizvodnje finalnih proizvoda, organski sistem propisuje proizvodnju bez upotrebe štetnih aditiva: boje, arome, konzervansa... Zdravstvena bezbednost hrane ostvaruje se u toku celokupnog proizvodnog ciklusa, od samog zametka, kao preduslov za zdravu sirovinsku osnovu do finalnog proizvoda.

  Bio salaš Farago je porodično gazdinstvo koje već više godina po tim principima radi, i delatnost na salašu Farago je posebno pod znakom zdravlja pošto se na njemu gaje kopriva, hajdučka trava, miloduh, matičnjak, majčina dušica, i još vrsta lekovitih i začinskih biljaka. Organizatorski poslovi obavljaju se u Nemačkoj i radi ih diplomirani lekar alternativnih medicina i njegova porodica. Među proizvodima bio salaša Farago mogu se još naći i više vrsta pasulja (kao azuki, mungo i domaće sorte), lan, kokičar i žitarice.

  pakovanje od 500 g
  zemlja porekla: Srbija