Zlatna maka u prahu (organski proizvod) 150 g Srce prirode

Organski proizvod

Bogata je hranjivim sastojcima. Prirodni energetik, revitalizira. Povećava fizičku izdržljivost i energiju. Otklanja hronična stanja umora i stresa. Umanjuje depresiju i anksioznost. Reguliše hormone i neguje endokrini sistem. Stimuliše rad mozga. Podstiče memoriju i mentalne sposobnosti. Poboljšava cirkulaciju. Balansira telesnu težinu. Pomaže u stvaranju mišićne mase na prirodan način. Moćan antioksidant. Zlatna maka je jak afrodizijak.

2.106,00 RSD
Za komad. PDV je uključen u cenu.
-
+
kom
Total:
2.106,00 RSD

Besplatna dostava za narudžbine iznad 5.000 RSD!

Rok dostave unutar Srbije je kroz 1-3 radna dana.

Naruči telefonom

064 6412721

Šifra proizvoda: 1414050

Brend: Srce prirode

Zemlja porekla: Peru

Pakovanje: 150.00 g

Svojstva

Maka ili peruanski žen-šen (Lepidium meyenii, Brassicaceae) je korenasto povrće koje raste u veoma lošim uslovima, na velikoj nadmorskoj visini planinskog masiva Anda. Starosedeoci Perua maku su koristili kao hranu, stočnu hranu i lek još pre nekoliko hiljada godina. U arheološkim nalazištima od 1600 godina pre nove ere postoje potvrde o uzgajanju i upotrebi ove biljke. Maka je prijatnog, oslatkog ukusa. Relativno se lako uzgaja i danas tradicionalno, bez primene pesticida, u uslovima organske proizvodnje.

Osušen koren make sadrži do 10-14% proteina, dijetnih vlakana do 5-8%, ugljenih hidrata oko 70%, do 2% masti. Prema literaturnim podacima 100 gr. osušenog korena make sadrži oko 250 mg. kalcijuma, 15 mg. gvožđa, kao i značajne količine vitamina B grupe, vitamine C i E, magnezijuma, fosfora, cinka, selena i joda. Pored esencijalnih nutrijenata maka sadrži alkaloide (najmanje četiri alkaloida je identifikovano), tanine i saponine. Kao i druge povrtarske biljke iz familije Brassicaceae sadrži glukozinolate (oko 1%), prekurzore biološki aktivnih izotiocianata kojima se pripisuje kanceroprotektivno dejstvo.

Maka se može svrstati u adaptogene. Poboljšava adaptivnost, izdržljivost i otpornost organizma. Deluje slično žen-šenu, pa otud i njen naziv peruanski žen-šen. Za razliku od biljaka koje sadrže kofein, maka ne sadrži supstance sa stimulativnim dejstvom na CNS. Smatra se da povoljan efekat make kod osoba sa sindromom hroničnog umora potiče od proteina, vitamina i minerala koje sadrži u značajnoj količini. Posebno je značajan sadržaj joda, cinka i vitamina C, kao i slobodnih aminokiselina kao što su arginin, fenilalanin, tirozin i histidin koje su značajne u biohemijskim reakcijama sinteze neurotransmitera dopamina i noradrenalina. Indijanci koji su prvi koristili maku verovali su da povećava plodnost ljudi i životinja što objašnjava zašto se maka tradicionalno koristi kao afrodizijak.

Smatra se i da je maka prirodno sredstvo za ublažavanje simptoma PMS-a i menopauze. Pošto je bogat izvor joda, povoljno deluje na funkcionisanje tiroidne žlezde koja posredno utiče na endokrini sistem, pa je to moguć mehanizam povoljnog dejstva na plodnost  žena. Zahvaljujući visokom sadržaju kalcijuma i magnezijuma ima povoljne efekte na zdravlje kostiju žena.

Koren make se koristi u ishrani. Peruanci pojedu i do nekoliko stotina grama svežeg ili osušenog korena make dnevno. Obzirom da se vekovima koristi u ishrani kao namirnica u mnogo većim količinama nego u suplementima, može se smatrati da je upotreba make u dijetetskim suplementima bezbedna. Nisu zabeleženi sporedni neželjeni efekti, mada teoretski, velika količina make, kao i drugog povrća iz familije Brassicaceae, mogla bi zbog glikozinolata da ima goitrogeno dejstvo naročito ako je ishrana siromašna jodom. Obzirom da maka ima visok sadržaj joda mogućnost ovakvog efekta je smanjena.
Interakcije sa lekovima nisu poznate.
Zbog nedostatka podataka ne preporučuje se uzimanje make u periodu trudnoće i laktacije.

za 5 g:
Energetska vrednost: 74.21kJ/17.5kcal
Proteini 0.70 g, ugljeni hidrati 3.60 g, masti 0.03 g.

Način primene

Odrasli: 2-5 g dnevno (1 ravna kafena kašika = 2 g) pomešati sa vodom, sokom, čajem, jogurtom ili sa hranom.

Sastojci

100% čista peruanska maka.

Nutritivne vrednosti

na 100g

Energetska vrednost (kcal): 347

Masti: 0.60 g

Ugljeni hidrati: 71.70 g

Proteini: 13.70 g

Pogledajte još i...

IPLB Dr Josif Pančić

Kapi za jačanje desni 30 ml IPLB Dr Josif Pančić
404,00 RSD
Preporučuje se za prevenciju i pomoćnu terapiju kod bolesti desni (gingivitis, paradontopatija).

Probotanic

Ulje od koštica kajsije (organski proizvod) 20 ml Probotanic
567,00 RSD

Ulje od koštica kajsije hladno ceđeno. Primenjuje se za lečenje simptoma astmu, za negu kože i kose i kao prevencija tumora.

Bio Špajz

Crni pirinač (organski proizvod) 200 g Bio Špajz
295,00 RSD

Ima više minerala od ostalih vrsta i dobar je za hladnije dane jer uspeva da zadrži toplotu u unutrašnjosti tela.

Bio Špajz

Heljda (organski proizvod) 200 g Bio Špajz
257,00 RSD

Heljda je žitarica velike hranljive vrednosti i korisno ju je uvrstiti u ishranu. Ona je jedna od najstarijih žitarica. Lako se priprema i kao prilog možete je poslužiti uz razna jela od povrća, mahunarki...

Testenina sa spirulinom fusili (sert. bez glutena) (organski proizvod) 250 g Pasta Natura
500,00 RSD

Organska testenina sa spirulinom je prirodno bez glutena i proizvedena je bez životinjskih sastojaka. Savršena je za ishranu osoba koje pate od celijakije i vegana jer je bogata proteinima, neophodnim za uravnoteženu ishranu.

Bio Špajz

Pirinač crveni (organski proizvod) 450 g Bio Špajz
496,00 RSD

Jača srce i tanko crevo, povećava vitalnu energiju i dovodi organizam u balans. Crveni pirinač sadrži lovastatin koji utiče na smanjenje nivoa holestrola (LDL) u krvi.
 

Mitoku

Čaj banča (organski proizvod) 50 g Mitoku
476,00 RSD

Banča je japanski zeleni čaj koji se sastoji od peteljki i od velikih zelenih listova donjih delova biljke čaj. Ima nizak nivo teina te je pogodan i za decu.
Ovo je čaj iz organskog uzgoja, koji se ručno bere i obrađuje s velikom pažnjom, tradicionalnim metodama, da bi se sačuvala divna aroma.

Superhrana

Crvena maka (organski proizvod) 100 g Superhrana
576,00 RSD

Maka doprinosi održavanju normalnog fizičkog i mentalnog zdravlja. Poznata i kao peruanski Žen-šen. Koristi se više od 3000 godina. Adaptogena biljka. Nutritivno bogat koren.