Zlatna maka u prahu (organski proizvod) 150 g Srce prirode

Organski proizvod

Bogata je hranjivim sastojcima. Prirodni energetik, revitalizira. Povećava fizičku izdržljivost i energiju. Otklanja hronična stanja umora i stresa. Umanjuje depresiju i anksioznost. Reguliše hormone i neguje endokrini sistem. Stimuliše rad mozga. Podstiče memoriju i mentalne sposobnosti. Poboljšava cirkulaciju. Balansira telesnu težinu. Pomaže u stvaranju mišićne mase na prirodan način. Moćan antioksidant. Zlatna maka je jak afrodizijak.

2.106,00 RSD
Za komad. PDV je uključen u cenu.
-
+
kom
Total:
2.106,00 RSD

Besplatna dostava za narudžbine iznad 5.000 RSD!

Rok dostave unutar Srbije je kroz 1-3 radna dana.

Naruči telefonom

064 6412721

Šifra proizvoda: 1414050

Brend: Srce prirode

Zemlja porekla: Peru

Pakovanje: 150.00 g

Svojstva

Maka ili peruanski žen-šen (Lepidium meyenii, Brassicaceae) je korenasto povrće koje raste u veoma lošim uslovima, na velikoj nadmorskoj visini planinskog masiva Anda. Starosedeoci Perua maku su koristili kao hranu, stočnu hranu i lek još pre nekoliko hiljada godina. U arheološkim nalazištima od 1600 godina pre nove ere postoje potvrde o uzgajanju i upotrebi ove biljke. Maka je prijatnog, oslatkog ukusa. Relativno se lako uzgaja i danas tradicionalno, bez primene pesticida, u uslovima organske proizvodnje.

Osušen koren make sadrži do 10-14% proteina, dijetnih vlakana do 5-8%, ugljenih hidrata oko 70%, do 2% masti. Prema literaturnim podacima 100 gr. osušenog korena make sadrži oko 250 mg. kalcijuma, 15 mg. gvožđa, kao i značajne količine vitamina B grupe, vitamine C i E, magnezijuma, fosfora, cinka, selena i joda. Pored esencijalnih nutrijenata maka sadrži alkaloide (najmanje četiri alkaloida je identifikovano), tanine i saponine. Kao i druge povrtarske biljke iz familije Brassicaceae sadrži glukozinolate (oko 1%), prekurzore biološki aktivnih izotiocianata kojima se pripisuje kanceroprotektivno dejstvo.

Maka se može svrstati u adaptogene. Poboljšava adaptivnost, izdržljivost i otpornost organizma. Deluje slično žen-šenu, pa otud i njen naziv peruanski žen-šen. Za razliku od biljaka koje sadrže kofein, maka ne sadrži supstance sa stimulativnim dejstvom na CNS. Smatra se da povoljan efekat make kod osoba sa sindromom hroničnog umora potiče od proteina, vitamina i minerala koje sadrži u značajnoj količini. Posebno je značajan sadržaj joda, cinka i vitamina C, kao i slobodnih aminokiselina kao što su arginin, fenilalanin, tirozin i histidin koje su značajne u biohemijskim reakcijama sinteze neurotransmitera dopamina i noradrenalina. Indijanci koji su prvi koristili maku verovali su da povećava plodnost ljudi i životinja što objašnjava zašto se maka tradicionalno koristi kao afrodizijak.

Smatra se i da je maka prirodno sredstvo za ublažavanje simptoma PMS-a i menopauze. Pošto je bogat izvor joda, povoljno deluje na funkcionisanje tiroidne žlezde koja posredno utiče na endokrini sistem, pa je to moguć mehanizam povoljnog dejstva na plodnost  žena. Zahvaljujući visokom sadržaju kalcijuma i magnezijuma ima povoljne efekte na zdravlje kostiju žena.

Koren make se koristi u ishrani. Peruanci pojedu i do nekoliko stotina grama svežeg ili osušenog korena make dnevno. Obzirom da se vekovima koristi u ishrani kao namirnica u mnogo većim količinama nego u suplementima, može se smatrati da je upotreba make u dijetetskim suplementima bezbedna. Nisu zabeleženi sporedni neželjeni efekti, mada teoretski, velika količina make, kao i drugog povrća iz familije Brassicaceae, mogla bi zbog glikozinolata da ima goitrogeno dejstvo naročito ako je ishrana siromašna jodom. Obzirom da maka ima visok sadržaj joda mogućnost ovakvog efekta je smanjena.
Interakcije sa lekovima nisu poznate.
Zbog nedostatka podataka ne preporučuje se uzimanje make u periodu trudnoće i laktacije.

za 5 g:
Energetska vrednost: 74.21kJ/17.5kcal
Proteini 0.70 g, ugljeni hidrati 3.60 g, masti 0.03 g.

Način primene

Odrasli: 2-5 g dnevno (1 ravna kafena kašika = 2 g) pomešati sa vodom, sokom, čajem, jogurtom ili sa hranom.

Sastojci

100% čista peruanska maka.

Nutritivne vrednosti

na 100g

Energetska vrednost (kcal): 347

Masti: 0.60 g

Ugljeni hidrati: 71.70 g

Proteini: 13.70 g

Pogledajte još i...

Bio Špajz

Bulgur (organski proizvod) 450 g Bio Špajz
548,00 RSD

Bulgur tonificira bubrege, hrani srce, smiruje i fokusira um. Koristi se i kod menopauzne iritabilnosti. Posebno je dobar za decu i starije osobe.

Bez dodatog šećera Organski proizvod

Bio Špajz

Cejlonski cimet (organski proizvod) 150 g Bio Špajz
562,00 RSD

Organski cejlonski cimet u prahu bez kumarina.

Bez dodatog šećera Bez palminog ulja Organski proizvod

Hyperic

Kikiriki puter (organski proizvod) 170 g Hyperic
467,00 RSD

Bez palminog ulja. Bez arome i konzervansa. Bez dodatog šećera.

Mitoku

Mača (matcha) čaj (organski proizvod) 20 g Mitoku
490,00 RSD

Mača (matcha) vrhunski japanski zeleni čaj u prahu. Dobar je izbor za detoksikaciju i mršavljenje.

La Bio idea

Leblebija u konzervi (organski proizvod) 400 g La Bio idea
448,00 RSD

Barena sterilisana leblebija u konzervi - obrok ili humus za čas.

Maxlab

Sprej za nos Srebrosept 30 ml Maxlab
450,00 RSD
0 % konzervansa, veštačkih boja, veštačkih mirisa. Menta. Timijan. Žalfija. Eukaliptus. Blagotvoran kod: kijavice, prehlade i problema sa sinusima.

For Natura

Inulina Kids 10 kom For Natura
505,00 RSD

Da zaštitiš svoj stomak! Za normalan rad creva. Obogaćen vitaminima i mineralima.

Florihana

Florihana organsko etarsko ulje limuna/ Eucalyptus Citriodora 5 g
950,00 RSD

U porodici mirtaceae, limunski eukaliptus se izdvaja od ostalih vrsta eukaliptusa po svojim snažnim antiinflamatornim i antireumatskim svojstvima.

Bio Špajz

Kinoa (organski proizvod) Bio Špajz
2.050,00 RSD / kg

Kinoa je jedna od najstarijih žitarica, i zato je često zovu i ,majka žitarica’. Raste u Andima i hiljade godina bila je osnova ishrane starih Inka. Kinoa je izuzetno hranljiva sadrži više kalcijuma od mleka a za ljudsku ishranu ima bolji sastav aminokiselina od bilo koje druge žitarice. Odličan je izvor gvožđa, fosfora, vitamina B i E. Jača organizam. Koristi se kao pirinač: ili kao glavno jelo, kao kaša ili kao prilog  uz povrće, pasulj, u salatama i supama.