Baba Ganoush - libanski namaz od plavog patlidžana

Baba Ganoush je prirodno veganski i odličan je izvor vlakana, vitamina i zdravih masti, zahvaljujući tahiniju i maslinovom ulju.

Baba Ganoush - libanski namaz od plavog patlidžana

Sastojci:
4 patlidžana
1 manji paradajz
1 kašika tahinija
1 kašika čili papričice
morska so i biber po ukusu
1 veći čen belog luka
1 kašika badema
1 limun
1/2 kašičice kima
prstohvat začina Ras el hanout
1 dl maslinovog ulja


Način pripreme:

1. Patlidžane isecite na pola, namažite maslinovim uljem i pecite u rerni na 200°C, dok ne omekšaju.

2. Kad su pečeni, sastružite meso patlidžana do kore.

3. Paradajz oljuštite, a bademe malo zapecite na tiganju. Oljuštite i izgnječite čen belog luka.

4. Zatim sve sastojke dodajte u kuhinjski procesor i sameljite.

5. Probajte i ukoliko je potrebno, dodajte još soli, bibera ili limunovog soka po svom ukusu.

6. Poslužite uz prepečen tost ili pita hleb. Prijatno!

 

Kako se čuva:

Ovaj Baba Ganoush možete čuvati u frižideru do 3 dana u hermetički zatvorenoj posudi.
 

Preporuka za posluživanje:

Poslužite kao namaz uz sveže povrće, prepečen tost ili pita hleb, ili ga upotrebite kao dodatak raznim jelima.
 

Zašto je ovaj namaz dobar za vas?

Patlidžani su bogati vlaknima, dok tahini donosi zdrave masti i minerale. Čili i limun pružaju osvežavajući i probavni podsticaj, dok začin Ras el hanout daje posebnu mediteransku notu. Ovaj namaz je pun antioksidanasa, vitamina i zdravih masti, čineći ga savršenim za vašu ishranu.