Domaće pirinčano mleko

Mislite da kravlje mleko nema konkurenciju?

Domaće pirinčano mleko

Onda još sigurno niste imali prilike da probate domaće biljno mleko – uz razne ukuse i varijante, definitivno zavrednuju pažnju. Uz to, itekako mogu da stanu rame uz rame klasičnom životinjskom mleku.

 

Ukoliko želite da se upustite u misiju pravljenja domaćeg mleka kod kuće – tekst u nastavku je kao stvoren za vas. Otkrivamo kako da napravite domaće pirinčano mleko za tili čas.

 

 

Pirinčano mleko – zašto je posebno?

Biljna mleka postaju sve popularnija zamena za kravlje mleko, posebno među osobama koje su netolerantne na laktozu, vode računa o ishrani ili iz etičkih razloga ne koriste proizvode životinjskog porekla.

 

Među njima, se posebno izdvaja pirinčano mleko. Ono je veoma blagog ukusa, lagane teksture i veoma lako se priprema kod kuće.

 

Osim što je domaće mleko znatno povoljnije nego varijante koje kupujemo, domaće mleko od pirinča se izdvaja i po tome što ne sadrži aditive, emulgatore niti dodatke na koje često da naiđemo u kupovnim biljnim napicima.

 

 

Pirinčano mleko – recept

Domaće mleko od pirinča možete brzo i jednostavno da napravite u svom domu. Sastojci koji su vam potrebni su:

  • 100 g kuvanog organskog pirinča

  • 500 ml prokuvane i ohlađene vode

  • 1/2 kašičice soli

  • 50 g badema ili oraha (opciono)

  • 2 kašike pirinčanog slada ili smeđeg šećera (po želji)

  • 1 kašika lanenog ulja (dodaje se naknadno, opciono)

 

Kako napraviti mleko od pirinča – korak po korak

  1. Skuvajte pirinač dok ne postane mekan (najbolje koristiti beli, integralni ili jasmin pirinač).

  2. Stavite ga u blender zajedno sa bademima ili orasima, po želji, i miksajte nekoliko minuta dok ne dobijete potpuno glatku masu.

  3. Dodajte zaslađivač – pirinčani slad, smeđi šećer ili neki drugi po izboru – i kratko još jednom izmiksajte.

  4. Zatim, postepeno dodajte vodu uz neprestano mešanje i miksajte dok se sve lepo ne sjedini.

  5. Procedite kroz gustu gazu, cediljku ili vrećicu za mleko kako biste dobili glatku tečnost bez grudvica.

Napitak je spreman! Možete ga odmah konzumirati, koristiti u receptima, za kafu, smutije, žitarice ili dezertne kremove.

 

Ovako pripremljen pirinač možete da držite u frižideru do 5 dana, u staklenoj flaši koja je dobro zatvorena. Dodatno, pre konzumiranja, promućkajte mleko kako bi se sjedinile sve komponente u njemu, a koje su se potencijalno slegle.

 

 

Pirinčano mleko – dodatni saveti

Kako bi mleko od pirinča bilo nutritivno bogatije ili pak punijeg ukusa, možete da eksperimentišete i primenite neke od ovih trikova:

  • Dodajte laneno ulje neposredno pre konzumacije, kako biste poboljšali unos omega-3 masnih kiselina i uz to obogatili ukus mleka.

  • Za puniji ukus, možete da dodate i vanilu, cimet– posebno ukoliko mleko planirate da koristite za deserte.

  • Ukoliko želite gušću verziju mleka kako biste ga koristili za soseve ili pudinge, možete da smanjite količinu vode.

  • Procedeni „ostatak“ (pulpu) ne bacajte - može da iskoristite za kaše, smutije ili kao dodatak testu za kolače.

 

Da li pirinčano mleko može da se pokvari?

Da – domaće pirinčano mleko može da se pokvari. Ono ne sadrži konzervanse i napravljeno je od svežih sastojaka, te je potrebno da se čuva na adekvatan način.

 

Ukoliko niste sigurni da li je pokvareno ili ne, evo nekoliko znakova da mleko više nije za upotrebu:

  • Neprijatan, kiseo miris

  • Gorka ili neobična aroma

  • Promena boje ili grudvice

  • Napuknut poklopac ili boca

Kako biste izbegli da vam se domaće biljno mleko pokvari, čuvajte ga u frižideru na temperaturi do 4°C, koristite čistu, sterilizovanu bocu sa zatvaračem i nikada ne vraćajte u bocu mleko koje ste već sipali u čašu.

 

Kao što ste mogli da vidite – za domaće pirinčano mleko vam treba samo malo sastojaka i malo volje i slobodnog vremena. 

 

Zasucite rukave i prionite na posao. Ubrzo ćete uživati u savršenom napitku koji ćete iznova i iznova praviti.