Hrskava tajlandska salata od kinoe
Osvežavajuća, hranljiva i puna boja – ova salata donosi savršenu kombinaciju hrskavog povrća i aromatičnog dresinga sa puterom od orašastih plodova.
Sastojci:
-
170 grama suve kinoe
-
415 ml vode
-
1 kašičica belog luka u prahu
-
1 velika crvena paprika, isečena na kockice
-
1 krastavac, isečen na kockice
-
130 grama šargarepe, isečene na kockice
-
1/4 crvenog kupusa, iseckanog
-
2-3 mlada luka, tanko isečena
-
malo peršuna, seckanog
-
po želji šaka kikirikija ili indijskih oraha
Preliv:
-
4 kašike putera od orašastih plodova (kikiriki, badem, indijski orah ili suncokret)
-
2 kašike javorovog sirupa
-
1 kašičica tamari soja sos
-
komadić đumbira (2-3 cm), narendanog
-
1–2 limete, podeljene
-
posolite po ukusu
Način pripreme:
-
Kuvanje kinoe
U srednjoj šerpi pomešajte kinou, vodu i beli luk u prahu. Dovedite do ključanja, poklopite i kuvajte na laganoj vatri 15 minuta. Zatim skinite sa vatre, promešajte viljuškom i ostavite da odstoji još 10 minuta.
-
Priprema preliva
U manjoj činiji pomešajte puter od orašastih plodova, javorov sirup, tamari, narendan đumbir i sok od jedne limete. Po potrebi dodajte po kašiku vode da dobijete željenu gustinu. Posolite po ukusu.
-
Sastavljanje salate
U velikoj posudi sjedinite skuvanu i prohlađenu kinou, papriku, krastavac, šargarepu, kupus, mladi luk i peršun. Dodajte preliv i pažljivo promešajte da se sve lepo poveže.
-
Serviranje
Servirajte salatu u činijama. Po želji pospite seckanim orašastim plodovima i dodatno iscedite limetu po vrhu.
Prijatno! Ova salata je još ukusnija kad odstoji u frižideru 30 minuta pre služenja – tada se ukusi potpuno prožmu.
Za koga je ovo dobar izbor?
-
za sve koji vode računa o unosu biljnih proteina (zahvaljujući kinoi),
-
za one koji žele bezglutenski obrok,
-
za sve koji preferiraju sveže, sirove sastojke,
-
za one koji traže obrok bez dodatih prerađenih masti i šećera,
-
za sve koji prate vegansku ili vegetarijansku ishranu.