Hrskavi pečeni krompir sa belim misom i javorovim sirupom

Neobična kombinacija belog misa i javorovog sirupa čini krompir punim bogatog, slatko-slanog umami ukusa.

Hrskavi pečeni krompir sa belim misom i javorovim sirupom

Ovaj krompir je jednostavan za pripremu, ali pun ukusa – spolja hrskav, iznutra mekan. Beli miso i javorov sirup stvaraju blagi umami balans, dok maslinovo ulje i prstohvat bibera pojačavaju aromu. Idealan je kao prilog ili lagano glavno jelo, a dekoracija od svežeg peršuna i prženog mladog luka čini ga vizuelno primamljivim.

 

Sastojci:

  • 1 kg krompira isečenog na kocke
  • 2 kašike belog misa
  • 1 kašika javorovog sirupa
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • ½ kašičice soli
  • Prstohvat sveže mlevenog bibera
  • Malo svežeg peršuna za dekoraciju
  • Prženi mladi luk za dekoraciju (opciono)

 

Način pripreme:

  1. Oljuštite krompir (po želji) i isecite na kocke.
  2. Stavite krompir u šerpu sa vodom i prstohvatom soli. Kuvajte 10–12 minuta dok krompir ne omekša, ali ne prekuva. Procedite.
  3. Pripremite preliv, u manjoj posudi pomešajte beli miso, javorov sirup, maslinovo ulje, so i biber.
  4. Prebacite krompir na pleh, prelijte pripremljenim prelivom i dobro promešajte da se ravnomerno obloži. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 220°C oko 25–30 minuta, povremeno okrećite, dok krompir ne postane zlatno-smeđ i hrskav.
  5. Poslužite toplo, posuto svežim peršunom i po želji prženim mladim lukom ili kapulama.

 

Savet: Za dodatnu aromu, u preliv možete dodati i malo limunovog soka ili soja sosa.

 

Uz beli miso i javorov sirup, krompir možete kombinovati sa limunovim sokom, soja sosom ili prženim belim lukom za dodatnu dimenziju ukusa. Takođe, poslužen uz pečenu bundevu ili hrskave povrćne štapiće, dobija se savršena veganska harmonija.