Beli miso (organski proizvod) 250 g Mitoku

Organski proizvod -15%

Miso je fermentisana pasta sojinih zrna, morske soli i gljivice kođi uz dodatak ječma ili pirinča. Ona se na Istoku proizvodi i koristi već 1300 godina. To je jedan od najzdravijih, najukusnijih i najprimenljivijih dodataka hrani. 

1.219,00 RSD 1.036,15 RSD
-15%

Štedite

182,85 RSD

Za komad. PDV je uključen u cenu.
-
+
kom
Total:
1.036,15 RSD
Ušteda: 182,85 RSD

Besplatna dostava za narudžbine iznad 5.000 RSD!

Rok dostave unutar Srbije je kroz 1-3 radna dana.

Naruči telefonom

064 6412721

Šifra proizvoda: 1523001

Brend: Mitoku

Zemlja porekla: Japan

Pakovanje: 250.00 g

Svojstva

Marukura slatki beli miso je vrhunski proizvod iz biološkog uzgoja i najpopularniji je miso u Japanu. Zanatlijski ga proizvodi porodica Okada. Odlikuje ga lagan, slatkast, osvežavajuć ukus. Ovaj miso je naročito pogodan za korišćenje u sosovima, umacima, prelivima za salate.

 

Miso se preporučuje:
- za pravilan metabolizam jer je bogat mineralima                                     
- za poboljšanje varenja jer sadrži žive enzime, koji direktno pomažu u procesu varenja hrane i podstiču lučenje sokova u želucu (proteini životinjskog porekla prouzrokuju truljenje i kiselost a miso neutrališe i eliminiše te posledice
- za izdržljivost jer sadrži velike količine glukoze koja nam daje energiju a zimi sprečava osećaj hladnoće
- za srčana oboljenja jer miso sadrži linolinsku kiselinu i lecitin koji rastvaraju holesterol u krvi; veoma je koristan u sprečavanju arterioskleroze i visokog krvnog pritiska
- za uspostavljanje hormonalne ravnoteže kod žena
- za sprečavanje osteoporoze   
- za sprečavanje alergija                                                           
- za sprečavanje pojave tuberkoloze
- pušačima se preporučuje za ublažavanje loših efekata pušenja
- za lepotu jer hrani kožu koja dobija gipkost i svežinu
- miso je sposoban da se ugradi u radioaktivne supstance i da ih eliminiše iz organizma putem stolice; miso štiti od raka

 

Miso sadrži enzime i latobacile nastale u procesu višegodišnje prirodne fermentacije, a koji omogućavaju bolje lučenje sokova u želucu, lakše varenje i veću iskorišćenost hranjivih materija. Miso sprečava truljenje, gasove, loše varenje hrane i na taj način sprečava razvoj kiselosti organizma.

Miso sadrži: 9,7mg proteina, kompleks B vitamina, obilje kalcijuma, fosfora, gvožđa, natrijuma, kalijuma, bioflavonida.

Sadrži lecitin i linolinsku kiselinu, koji rastvaraju holesterol, i sprečavaju pojavu ateroskleroze.
Jedan tanjir miso supe dnevno pojačava otpornost organizma na sve bolesti i preventivno deluje na pojavu raka.

Sastojci

Pirinač organik, celo zrno soje organik (24 %), voda, morska so, kodži (Asperiqillus oryzea).
Alergen info: sadrži soju. Moguće prisustvo glutena i susama u tragovima.

Za one koji bi da znaju više

"U Nagasakiju su se, smeštene na jednakom odstojanju od mesta nuklearne eksplozije, nalazile dve bolnice. U jednoj od njih svi su poginuli, u drugoj je 100 odsto osoblja i pacijenata je preživelo, izuzevši jednog zapadnjačkog sveštenika. Bila je to bolnica Sv. Franje, odeljenje za hronične bolesnike. Pošto je to bila katolička bolnica, Japanci su događaj nazvali "čudo Nagasakija". Direktor ove bolnice bio je čovek po imenu dr Akizuki, kome je sada oko 70 godina. On i njegov pomoćnik svima u bolnici servirali su ishranu na bazi dobro skuvanih žitarica i povrća. Posle eksplozije izneli su džakove sa smedjim pirinčem iz podruma, iako je radioaktivnih padavina još uvek bilo u vazduhu. U, na brzinu napravljenim skloništima, kuvali su pirinač sa morskom solju, miso supom i jako prženim bundevama nekoliko dana, sve dok spasilačke službe nisu doprle do njih. Kao i dr Akizuki, mnogi od ovih ljudi još i danas su živi."

 

Prema legendi miso su bogovi darovali čovečanstvu za sreću, poboljšanje zdravlja i dugovečnost.Miso je tamna, glatka fermentisana pasta od soje, ječma, pirinča i morske soli, koji su u burićima od kedrovog drveta zajedno stajali duže vreme (od jedne do nekoliko godina). Ukus, izgled i sastav misoa zavisi od sastojaka, dužine fermentacije, regije iz koje potiče, vrste burića u kojem miso fermentira...

 

Najpoznatije miso paste su:
- širomiso (shiromiso) beli miso,
- akamiso (akamiso) crveni miso,
- kuromiso (kuromiso) crni miso i
- hačomiso (hatchomiso).

 

Sastojci od kojih je napravljen miso predstavljaju nekoliko vrsta energije. Soja predstavlja energiju jeseni (proteinska struktura sojinih zrna pri fermentaciji se razgrađuje na 18 aminokiselina među kojima su i one koje se smatraju esencijalnim). So predstavlja energiju zime,a ječam predstavlja energiju proleća.Tako je stvoren jedan proizvod koji je u energetskom smislu izbalansiran i može se koristiti u svim godišnjim dobima i u svim delovima dana od doručka do ručka i večere. Jedna kašicica misa je dovoljna za pravljenje supe ili kao dodatak nekom jelu.

Način pripreme

Neka osnovna pravila ili predlozi za primenu slatkog, belog misoa nasuprot tamnom, slanom misou su:
- beli miso je odlična zamena za mlečne proizvode (umesto mleka ili putera možete ga staviti u  krem supe, pire krompir...; sa tofu sirom, limunom ili pirinčanim sirćetom dodajte ga umesto pavlake u premaze i umake).
- da biste istražili punu gamu ukusa belog misoa istražite mogućnosti njegove primene u pripremi sosova i preliva za salate; beli miso i pirinčano sirće, koje je prirodno fermentisalo, stvaraju ukusnu, osvežavajuću kiselu mešavinu (primena ove mešavine ima veoma dugu tradiciju u japanskoj kuhinji), a dodavanjem ulja, luka, mirođije, začina, pirinčanog, tofu sir, tahinija... dobićete odličan salatni preliv

 

Recept: Brza miso supa
Od već skuvane supe od povrća odvojite 2,5 dcl i umešajte sa kašičicom miso paste. Dobijenu mešavinu razmutite sa ostatkom supe. Pošto je miso prirodno slan, on zamenjuje kocku za supu. Supa nikako ne sme ponovo da uzavri jer će miso na taj način izgubiti važan deo svoje hranljive vrednosti. 

Nutritivne vrednosti

na 100g

Energetska vrednost (kcal): 194

Masti: 4.2 g

Zasićene masti: 0.7 g

Ugljeni hidrati: 28.6 g

Ugljeni hidrati (šećeri): 26.2 g

Vlakna: 1.9 g

Proteini: 9.1 g

So: 4.9 g

Pogledajte još i...

Bez glutena
Novo

Testenina špagete (sert. bez glutena) 400 g Riscossa
449,00 RSD

Uživaj u testenini koja je lagana za varenje, a istovremeno puna ukusa – bez glutena, ali sa punim zadovoljstvom.

Bio Špajz

Crvena kinoa (organski proizvod) 450 g Bio Špajz
899,00 RSD

Kinoa je izuzetno hranljiva sadrži više kalcijuma od mleka, a za ishranu ima bolji sastav aminokiselina od bilo koje druge žitarice. Odličan je izvor gvožđa, fosfora, vitamina B i E. Jača organizam. Koristi se kao pirinač: ili kao glavno jelo, kao kaša ili kao prilog uz povrće, pasulj, u salatama i supama.

Just Superior

Bademov puter (organski proizvod) 185 g Just superior
805,00 RSD

Puter od badema – kremast i preukusan, od 100% celih organskih badema sorte Tuono, nežno mlevenih na kamenom mlinu – za dan pun zdravog uživanja!

Novo

Bio Špajz

Amarant Bio Špajz
950,00 RSD / kg

Amarant, prirodni superheroj među biljkama - raste gde druge ne mogu, a sadrži koncentrovano bogatstvo proteina, minerala i vlakana.

Bio Špajz

Integralni jasmin pirinač (organski proizvod) 200 g Bio Špajz
222,00 RSD

Jasmin integralni pirinač je aromatičan i lak za varenje.

Bio Špajz

Sirovi oljušteni suncokret (organski proizvod) Bio
1.410,00 RSD / kg

Osušene i pržene semenke bogate su belančevinama gotovo koliko i meso, te se često koriste u pripremanju raznih jela.

Roba na merenje

Papaja suva
1.050,00 RSD / kg

Suva papaja – tropska slatkoća u svakom zalogaju. Egzotična, blago kandirana i osvežavajuća!

Gazdinstvo Jakovljević

Paprika dimljena mlevena slatka 50 g Gazdinstvo Jakovljević
258,00 RSD

Dimljena na bukvi, slatka mlevena paprika. 100% prirodno.